måndag 27 december 2021

Ettan kom, tvåan kom, trean kommer... nej, nu är den redan här

Andra miljonen var mycket nära precis innan Corona-kraschen 2020 men jag fick vänta ytterligare ett helt år på den innan den äntligen kom i mars 2021. 

Tredje miljonen däremot kom, även på om 100K-sprintarna ramlat in frekvent under 2021, helt oväntat nu i mellandagarna, dvs idag 2021-12-27.

Eftersom jag i FIRE ska leva på ett kalkylerat uttag från portföljen är det just portföljvärdet som bestämmer när jag har tillräckligt med pengar för ta klivet ut i friheten. Såklart lägger jag därför in det uppnådda målet på min målsida.


Första miljonen

Första miljonen (1.000.318 kr) nåddes 2017-12-11 vilket jag skrev om här. Det är svårt att säga hur lång tid det tog att få ihop första miljonen, men jag vill minnas att jag var helt pank runt 2007-2009 så 8-10 år i alla fall. Ett annat sätt att räkna är att det tog 47 år då jag var just 47 år gammal när miljonen uppnåddes.


Andra miljonen

Andra miljonen tog (2.002.579 kr) tog 39 månader, se här. Ett mycket bra resultat och det betyder att portföljen ökat med ca 25.699 kr/mån (allt inräknat) under resan från 1 till 2 MSEK.


Tredje miljonen

Andra och tredje miljonen nås alltså samma kalenderår, 2021 (även om det blev på målsnöret), vilket är något jag aldrig hade vågat hoppas på.

Dessutom är det bara 9,5 månader mellan delmålen 2 MSEK och 3 MSEK. Helt osannolika siffror som inte lär upprepas, vilket betyder att portföljen ökat med över 100.000 kr/mån!

Var kommer då miljonen ifrån? Jo, så här ser det ut:

Nysparande 175.500 kr
Utdelningar: 97.621 kr
Värdeutveckling*: 736.304 kr
Summa: 1.009.425 kr

* I Värdeutveckling ingår "allt" utom nysparande och bruttoutdelningar. I "allt" ingår då avdragen och återbetald källskatt, betalda belåningsräntor (100%), kapitalförsäkringsskatt och lite avgifter. Däremot ränteavdrag för belåningsräntor och ISK-skatt hanteras i deklarationen.

Helt tydligt är att det varken är nysparande eller utdelningar som bidragit mest till denna tredje miljon, även om de inte är obetydliga.


Avslutning

Den första miljonen var en extremt rolig milstolpe men var såklart för lite pengar för att kunna ändra mitt liv i någon större mening.

Andra miljonen var faktiskt inte lika rolig alls och ändrade inte heller den mitt liv nämnvärt.

Tredje miljonen däremot är den roligaste av alla tre och gör att jag redan nu ligger mycket nära mitt slutmål för 2024-12-31 med en portfölj på 3,1 MSEK netto + 0,5 MSEK belåning = Totalt 3,6 MSEK. Från dessa ska jag årligen sälja av 5% och första året blir det 15.000 kr/mån vilket ihop med tjänste- och privatpension (tillgänglig först 2025) blir ca 20.000 kr/mån netto och det är mitt totala mål.

En fjärde miljon tror jag aldrig det kommer bli, utan jag kommer att gå i FIRE innan det nås och börja plocka ut kapital i stället för att sätta in. Några hundratusen kronor till vore däremot skönt om portföljen kunde öka som lite marginal vid FIRE (Möjligen kan det bli 4 MSEK någon gång framöver när inflationen fått arbeta något årtionde). 

Detta känns extremt skönt när situationen är som den är på Djurparken och sannolikheten att jag går i FIRE 1-2 år tidigare än 2024-12-31 ökar betydligt i och med att jag är så nära 3,1 MSEK redan nu.

Nu hoppas jag på ett stabilt 2022, jag behöver inte en superutveckling utan hoppas bara kunna återinvestera utdelningar, spara hyggligt med pengar även om det skulle bli arbetslöshet eller deltid samt ett par procent upp på värdet.

3:an kom också så plötsligt att något firande blev det inte (jag jobbar mån-ons denna veckan). Jag har en flaska äkta champagne men den är tänkt för dagen jag lämnar in avskedsansökan eller jobbar min sista dag.

17 kommentarer:

 1. Man ber att få gratulera!

  Även jag håller tummarna för att det inte bär neråt efter ett mycket fint börsår.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar!

   För att få ihop de sista 100.000 kr krävs inte mycket av värdeutvecklingen. Värdeutvecklingen är dock alltid okänd, men 2022 blir även mitt nysparande rejält okänt pga läget på Djurparken. Utdelningarna kan jag nog förutspå hyggligt redan nu däremot.

   Radera
 2. Stort Grattis till 3:an!!
  Ha d gott
  Glenn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar 3:an sitter riktigt bra nu!

   PS kan inte hålla mig utan öser in mer pengar till Optionskontot än de 100K jag tänkt från början då det är så oerhört spännande...

   Radera
  2. Haha... ja det är ganska vanebildande med premier.

   Jag försöker köra ca 50% av kapitalet i långportföljen och andra halvan i optionsportföljen. Vågar inte ens tänka tanken vilka premier du skulle kunna dra in med 1,5 mille i din optionsportfölj.

   Men det är säkert sunt att börja "slow" tills du fått kläm på dina optionsstrategier.

   Radera
  3. Har förstått att du har stor andel i optionsportföljen. Jag tänkte ha kanske 250K senare i vinter och om det känns bra öka till 500K för 2023. Men 750K = 25% är inte heller omöjligt på längre sikt och skulle ge fina premier.

   1,5 MSEK och 50% är nog lite mycket för mig dock...

   Radera
 3. Grattis till 3 Mkr!!!

  Jag vet inte ifall du berörs men det kan vara värt att kolla upp i alla fall. Inom kommun- och landstingssektorn har man i dagarna förhandlat fram ett nytt pensionsavtal rörande tjänstepensionerna. Detta är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2023 och alla som idag ligger under pensionsavtalen AKAP-KL samt KAP-KL (förutom de som har en förmånsbaserad tjänstepension) kommer att flyttas över till detta nya pensionsavtal. Det positiva är att pensionsavsättningen ökar från 4,5% till 6,0% MEN det negativa är att man även ändrar när det är möjligt att ta ut tjänstepensionen, från 55 år till 60 år. Eftersom pensionsavtalen på den svenska arbetsmarknaden har en tendens att "följa John", dvs. det som sker i ett avtal återkommer ofta med något års fördröjning i de övriga pensionsavtalen. Men som sagt förhoppningsvis är det inget som du berörs av men kan vara värt att kolla upp i alla fall. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är medveten om att det kan bli höjningar av tidigaste pensionsuttag och det är helt klart ett hot. Inte så att pengarna försvinner, men att jag inte kommer åt dem så tidigt jag vill.

   Det hade varit skönt att vara oberoende av pensionerna men då måste jag jobba flera år till vilket jag helt enkelt inte vill.

   Är privatanställd tjänsteman (Unionen) nu, men har ett 10-tal olika tjänstepensioner totalt.

   Har ändå svårt att se att en höjning från 55 till 60 år görs med väldigt kort framförhållning utan hoppas veta innan jag tar beslutet att ta FIRE om 1-3 år.

   Radera
 4. Grattis*3 US!!!

  Riktigt kul att du närmar dig slut målet och att vara före planen är än bättre ju!

  Underbart drag på börsen nu i slutet av detta år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Läste "vara före planen är bättre än jul" vilket oxå stämmer. Precis, jobb 2024 börjar kännas mer och mer osannolikt.

   Hoppas 3:an håller till årsbokslutet på torsdag!

   Radera
 5. Gratulerar! Om jag inte minns fel kom jag före dig till två miljoner men nu har du gått om mig :) Det är riktigt bra värdeutveckling du har fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Kollade och du hade 2 MSEK nov 2020 och jag inte förrän mars 2021.

   Jag har haft extrem värdeutveckling (även mot index) från slutet av juni när jag bytte ut mina utdelningsaktier mot historiskt bra totalavkastande aktier, http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2021/06/totalavkastning-vs-direktavkastning.html . Vi få väl se om det var en slump eller om det är en vinnande strategi även framöver.

   Radera
 6. Roligt Småland, skönt med en större säkerhet i dessa tider !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det känns skönt i och med situationen på den turbulenta lokala arbetsmarknaden som utgörs av min Arbetsplats.

   Radera
 7. Ja men härligt och oväntat!
  Lite som löven sa: -Densåg man inte komma! Jagtrodde i vart fall inte att den skulle komma 2021, möjligen i mitten eller slutet av 2022.
  Men ett stort grattis och du får fortsätta din fina resa och ditt bloggande.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Om någon sagt till mig maj 2020 med 1,4 MSEK att du kommer ha 3,0 MSEK vid nyår 2021 hade jag bara skakat på huvudet.

   Kul att något glädjas över när jobbet inte funkar.
   9 månader kvar tills första datum som egen uppsägning ens teoretiskt kan ske + 3 mån uppsägningstid så är vi vid 2022-12-31.

   Men det kan bli bli så att arbetsgivaren förekommer mig och säger mig först.

   Tänker säkert fortsätta blogga, inte minst då det går säkert 10 pre-FIRE-bloggare på varje bloggare som uppnått FIRE.

   Radera
 8. Ja för fan, vi kör ända in i kaklet! Bloggen kommer att vara ett trevligt tidsfördriv även efter den dagen vi bägge blir FIRE.

  Mvh // PP

  SvaraRadera