måndag 1 oktober 2018

Vanguards dynamiska hybridmodell för svenska förhållanden

Jag har länge varit inriktad på att stor del av min ekonomiska frihet ska komma från erhållna utdelningar, men har insett att det har sina begränsningar, inte minst att jag som är utan arvingar vill ha en relativt "säker" uttagsmodell som förbrukar kapitalet och inte bevarar det som utdelningsstrategin gör.

Här ska jag beskriva hur den skulle kunna se ut för mig och andra svenskar som har allmän pension, tjänstepension och kanske privat pension.

1. Min konsumtion och mina samlade inkomster som pensionär

Jag är idag 48 år och räknar med att från 55 år bo billigt och arbetsbefriad i en avbetald Smålandsvilla så 20.000 kr/mån netto i dagens penningvärde ska räcka till gott och väl.

Min lilla pension beräknas från 66 års ålder ge 8.300 kr/mån netto. Från 55-64 års ålder tar jag ut all privat pension och tjänstepension och tar därefter ut allmän pension. Den lilla skillnaden mellan 65 och 66 år beror på lägre skatt från 66 år.

Överbryggningskapitalet är sparkapital som tas ut för att grundinkomsten innan uttag från Utdelningsmaskinen ska vara samma 8.300 kr under hela pensionärstiden.

Detta ger att uttag från det som åtminstone tidigare kallats Utdelningsmaskinen ska vara resterande 11.700 kr/mån.

2. Vanguards dynamiska hybridmodell

Kort förklaring modellen: Uttagsbeloppet beräknas med föregående års utgående portföljvärde och bestämd uttagsnivå, men om beloppet ligger utanför takbeloppet (t ex 5% över uttagsbeloppet föregående år) eller under golvbeloppet (t ex 2,5% under uttagsbeloppet föregående år) så plockar du ut tak- eller golvbeloppet i stället.

Enligt Vanguards modell (tak 5%, golv -2,5%) ska jag med 85% sannolikhet kunna plocka ut 5,0% om året i 35 år (55-90 år) från en portfölj med övervägande aktier. Jag kan komma att bli äldre eller yngre och 85% sannolikhet är verkligen inte 100%, men detta är odds som jag kan acceptera. I rapporten finns även andra parametervärden.

Om pengarna skulle sina snabbare än förväntat får jag se över uttaget, konsumtionen eller övriga intäkter.

Detta betyder att mitt behövda initialvärde i dagens penningvärde kan beräknas enligt:
11.700 kr/mån x 12 månader / 5,0% = 2.808.000 kr

Idag har jag bara 1.300.000 kr, men har 6 år kvar till planerad pension. Med ett starkt sparande och hygglig värdeutveckling tror jag att det är möjligt att öka runt 300.000 kr/år och landa på bortåt 3 MSEK år 2025.

För mer detaljer om uttagsstrategier i allmänhet och Vanguards modell i synnerhet se 

Jag gillar verkligen Vanguards modell, men om jag skulle tillämpa den undrar jag varför jag håller med utdelande aktier? I stället skulle man helt bli värdeinvesterare och köpa de mest värdeskapande företagen, eller t o m bara köpa några väl valda aktiefonder. Det är dock tråkigare med aktiefonder. Redan idag har jag till stor del gjort mig av med högutdelande "skräpaktier" till förmån för lägre utdelande kvalitetsföretag med bra utdelningstillväxt.

Styrkan i modellen ligger i att hänsyn tas till portföljutveckling vilket gör att den tillåter större uttag och har större chans att lyckas än 4%-regeln.

Edit: För att se hur Vanguards modell verkligen fungerar gjorde jag en modell i Uppföljningsinlägg

4 kommentarer:

 1. Följer dina inlägg med glädje. Vi siktar på att gå ungefär samma år fast jag har lite mindre ekonomiska muskler men tänker att jag nog ska fixa det ändå. Jag kanske blir tvungen göra något år extra men det beror helt på börsens utveckling. Jag räknade lite grand fööra veckan på om jag fixar att gå tidigare men det är knepigt för jag vet inte vilka utgifter jag har om 7 år? Så jag körde med dagens utgifter och framtida tänkta inkomster.

  // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje år som vi kan gå i pension före 64-69 års ålder är en stor vinst. Om jag inte klarar 55 år kanske jag klarar 56 eller 57 år. Fortfarande ett mycket bra resultat.

   Mina utgifter idag är mycket mindre än vad jag vill ha som pensionär, så dem vill jag inte räkna på. Jag har god insyn i min fars ekonomi som liknar det jag själv vill ha (bo själv i Smålandsvilla med bil, båt och ett par utlandsresor om året). Han har 16.000 kr/mån och jag vill ha ytterligare 25% i marginal = 20.000 kr/mån.

   Tack för att du kommenterar!

   Radera
 2. Intressant - tack för att du delar med dig!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tycker Vanguards modell är så intressant att det snart kommer en uppföljning.

   Radera