fredag 31 december 2021

Bokslut 2021 och lite om 2022

 Ett fantastiskt år för aktieportföljen men ett riktigt skitår på jobbet skulle jag vilja sammanfatta året.


Strategi

Huvudstrategi

2021 gick jag över till att fokusera på portföljvärdets utveckling och därmed släppa fokus på utdelningar.

Då jag numera köper endast aktier som jag tror kan ge en bra totalavkastning (värdeutveckling + återinvesterade utdelningar) kan det bli köp av aktier med såväl inga, som låga eller höga utdelningar. Därför har genomsnittlig direktavkastning gått ner från runt 4% till 1,4% inklusive aktieindexfonder.

En portfölj med bara 1,4% i direktavkastning skulle behöva vara väldigt stor för att man skulle kunna leva på den i FIRE samtidigt som den skulle växa kraftigt på grund värdeutveckling.

Därför behöver jag en modell där uttaget kalkyleras baserat på portföljvärdet och då ligger den mycket kända 4%-modellen närmast till hands. Jag har dock alltid haft betänkligheter mot 4%-modellen då portföljen kan skadas allvarligt vid några svaga år, vilket den statistiskt oftast klarar men jag kan tänka mig hur det känns när man sitter där.

I stället kommer jag att använda mig av Vanguards dynamiska uttagsmodell som likt 4%-modellen tar ut en viss procent men också tar hänsyn till portföljens värdeförändringar. Har portföljen gått bra får jag ut mer och har det gått dåligt får jag ut mindre.


Sidostrategi 1 - IPOer

Under 2021 har jag testat IPOer/börsintroduktioner och det var knappt jag gick plus, men nu har jag satt modellen och kommer använda detta som en kompletterande strategi framöver. Min förhoppning är att det kan ge en hygglig slant trots att det inte drar så mycket kapital. Det är dock ganska arbetsamt att följa alla IPOer och ta beslut om man ska vara med eller ej.


Sidostrategi 2 - Optioner

Andra sidostrategin som jag doppade tårna i precis i slutet av året är optioner, där jag tänkt få till ett månatligt kassaflöde bestående av erhållna optionspremier, kursvinster och utdelningar.

2022 blir ett testår och faller det väl ut kommer jag att allokera mer pengar hit 2023.


Portföljen

Årets utveckling

Portföljens utveckling under 2021 har varit mycket stark. Jag har passerat båda milstolparna 2 MSEK och 3 MSEK under året vilket är fantastiskt.

Slutsumman för året blir 3.050.673 kr vilket är en ökning från förra årets 1.819.053 kr med hela 1.231.620 kr. En analys ger att dessa dryga 1,2 MSEK kommer från:
 • Nysparande: 216.500 kr
 • Utdelningar: 104.392 kr
 • Värdeutveckling*: 910.728 kr
*Värdeutveckling är restposten för att det ska gå ihop och består aktiernas värdeutveckling, avdragen och erhållen källskatt, betalda räntor för aktiebelåning, kapitalförsäkringsskatt och andra avgifter. Ränteavdrag och ISK-skatt däremot ingår inte utan ligger på deklarationen.

Två reflektioner: 
 • Intressant är att se är att nysparandets roll tonas ner i takt med att portföljen växer till sig och får egen växtkraft. 
 • Det andra är hur små utdelningarna är i förhållande till värdeutvecklingen vilket beror på dels ett superår för priset på aktierna men också att jag medvetet fokuserar på totalavkastning numera.

Nästa år

För nästa år vet vi inget om marknaden men ingen tror väl att det blir som 2021, men låt mig gissa lite:
 • Nysparande: 75.000 kr - Nysparandet kommer att falla kraftigt då jag troligen kommer jobba deltid eller till och med riskerar att få sparken under 2022
 • Utdelningar: 50.000 kr - Just nu är DA på portföljen låga 1,4% och utdelningsprognosen 42.000 kr men den kommer troligen höjas en del på grund av nyinköp och utdelningshöjningar
 • Värdeutveckling: 100.000 kr - 3% upp antar jag och då tycker jag att jag är realistiskt optimistisk
 • Sidostrategi 1 & 2: 75.000 kr - Målet är 1.000 kr/mån från IPOer men jag tror det kan bli lite till. Optionspremier tror jag kan ge 4-5.000 kr/mån.  Kursvinster och utdelningar från optionerna går in under punkterna ovan. Jag sticker ut hakan lite och säger 75.000 kr totalt för dessa 2 nya sidostrategier
Totalt tror jag alltså på +300.000 kr nästa år vilket skulle göra att jag om ett år har 3,35 MSEK.


FIRE

Länge har min FIRE varit planerad 2025 när jag kan få tillgång till mina tjänste- och privatpensioner som 55-åring. 

Men på grund av en stark portföljutveckling och att det inte längre fungerar på jobbet kan det bli så att jag gör min FIRE redan 2024 eller möjligen till och med så tidigt som 2023. Jag vet dock inte ens om jag har jobbet kvar om några månader eller om jag jobbar deltid, så 2022 känns mer ovisst än på mycket länge.

Om jag ska gissa tror jag att FIRE kommer ske ett par månader in på 2024. Det baseras på jobb, deltidsjobb eller avgångsvederlag hela 2022 och sedan A-kassa hela 2023 och en liten bit in i 2024 (totalt 15 månader). Detta betyder att jag kan låta portföljen växa utan uttag och med i alla fall mindre insättningar drygt 2 år till vilket borde räcka till.

Tidigare har det varit tal om vilket år FIRE kan ske men nu när jag kommer närmare kommer jag behöva besluta exakt vilket månad det ska ske.

Gott nytt år!

8 kommentarer:

 1. Grattis till fin utveckling under året!

  Spännande med din optionsstrategi vilken jag ska hålla ögonen på. För många år sedan handlade jag med optioner, men efter blandat resultat beslutade jag mig för att sluta med det.

  Jag hoppas det löser dig med jobbet på ett eller annat sätt. Det verkar knepigt.

  Med det sagt: Gott nytt år!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka så mycket!

   Optioner är spännande och nytt.

   Jag hoppas det löser sig bra med jobbet också - men just nu är jag inte ens riktigt säker på vad en bra lösning är. Är det avgångsvederlag och sedan A-kassa in i FIRE? Eller deltid arbete/deltid FIRE en längre period och sedan heltids-FIRE?

   Radera
 2. Otroligt stark utveckling!
  Ska bli intressant att se hur det går med optionerna! Ska läsa på lite mer om detta. Som jag förstår det med "covered call" är ett bra sätt att minimera förluster i aktier du tror på långsiktigt. Samtidigt hämmas också vinsten på uppsidan, så det lär vara "mogna" bolag man gör detta med? Inga så kallade "raketer" :p Fungerar det med fonder med?
  Verkar som en rimlig strategi för att försöka bevara kapital, inget för mig i nuläget, men kanske i framtiden!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det en stark utveckling!

   Mitt mål med optionerna är att få en extra avkastning på en del av kapitalet. CC passar inte raketer utan just den strategin är för en stillastående eller svagt uppåtgående marknadstro. Vid stark uppåtmarknadstro missar man "övervinsten" som du skriver. Kommer hålla mig till mogna bolag troligen mest OMXS30-bolag. Det finns t o m optioner för indexet OMXS30 men jag vet inte hur man använder den för en CC.

   Radera
 3. Snygg och stark värdeutveckling, diagrammet ser angenämt ut och nog är det en antydning till att den där hockeyklubban påbörjats?!

  Angående dit jobb#1 hoppas det faller så bra ut som möjligt för dig.

  Optionshandeln känns spännande så ser framemot inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ett sätt att se på värdeutvecklingen är att se mellan staplarna. Då ser man att det faktiskt bara är 2019 och 2021 som haft stark en utveckling. Dra av nysparande (ca 200 KSEK) från 2017, 2018 och 2020 så ser de åren inte så bra ut längre.

   Angående Jobb#1 vet jag inte riktigt vad som är bäst för mig ens. Får se vad nästa medarbetarsamtal ger...

   Optioner är spännande men det har varit lite svagt med inläsningen några veckor nu.

   Radera
 4. Hur gör du med tjänstepensionen när du fyller 55år? Tar du ut hela på så kort tid som möjligt eller du gör du? Man får väld väldigt mycket skatt om man tar ut den redan vid 55års ålder? Är lite i samma situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är svår. Fact: Jag behöver mer än bara uttaget från portföljen (idag ser det ut att bli ca 15.000 kr/mån). Blir det lite mer kanske jag sparar några av mina runt 10 olika tjänstpensionskonton.

   Jag måste ha runt 5.000 kr till och enda rimliga valet som jag ser är att ta tjänstepension på 9 år fram till 64 år när den statliga blir tillgänglig (som det ser ut nu). Alternativet är aktiv inkomst om jag hittar något roligt på deltid.

   Men skatten är ju hög på pension ända fram till 66 års ålder så jag har nog inget annat val än att tugga i mig skatten. Men det skaver.
   Det är häftigt att betala skatt!

   Radera