Utdelningar

Under augusti 2016 köpte jag min första aktie och redan i september 2016 kom den första utdelningen och efter det har jag fortsatt köpa aktier och utdelningarna kommer i en allt stridare ström.

Redan från start hade jag ett kapital på 345.000 kr som jag investerade under ca 1,5 års tid ihop med ett kraftigt ökat nysparande från lön. Jag valde att investera startkapitalet successivt trots att jag visste att "time in market" sannolikt slår "timing the market", men var rädd att om jag gick in med hela kapitalet på en gång och det blev en sättning på marknaden att jag skulle tappa sugen. När startkapitalet tog slut fortsatte jag att återinvestera utdelningar och investera nysparande. Dessutom har jag valt att belåna portföljen.

Jag har valt att redovisa bruttoutdelningar. Detta betyder inte att jag inte bryr mig om källskatten utan att jag räknar med att få tillbaka den förr eller senare. 2019 fick jag delvis tillbaka källskatten för 2016 så nu är jag "inne i systemet" där det både dras och fås tillbaka källskatt. Sedan dess har jag vad jag tror fått tillbaka även resterande källskatt.

I juni 2021 bestämde jag mig för att flytta fokus från utdelningar till portföljvärde. För att maximera portföljvärdet kommer jag att i stället leta efter de värdepapper som jag tror ger den högsta totalavkastningen och detta kan mycket väl betyda investeringar i värdepapper med låg eller ingen utdelning. Detta gör utdelningsutvecklingen ovan aningen irrelevant men inte minst av sentimentala skäl kommer jag fortsätta uppdatera grafen.

För 2021 sattes därför ett rekord som kommer stå sig mycket länge på grund av den ändrade strategin. För 2022 tror jag på utdelningar i storleksordningen 50.000 kr.

7 kommentarer:

 1. Hej US! När du skriver att prognosen visar 94 tkr för 2020 betyder det att ca investeringen som kommer att göras under 2020 har lett till denna summa eller betyder det att vid ingången av 2020 har du garanterat 94 tkr om utdelningarna ligger stilla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det senare - just nu är det faktiskt 95.000 kr. Det är räknat på årets utdelningar och med innehavet som är just nu. Ett "normalår" gör nysparande och höjda utdelningar att summan skulle blivit mycket högre än dessa 95.000. Men med annalkande lågkonjunktur vet jag inte.

   PS Vet inte om du orkat skärskåda min portfölj i Google Sheets, men det är (just nu) cell AJ69 på Portföljenfliken jag avser.

   Radera
 2. Hej igen, jodå har studerat ditt portföljark en hel del. Tack för klargörandet o cell numret som jag missat/glömt!

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul! En smålänning här också som kikar runt på din blogg. Starkt löde av utdelningar må jag säga!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Men det som verkligen skenat sista året är portföljvärdet! Var är taket? Och när faller det? Min grundinställning är att bara köpa fler aktier månadsvis och inte sälja.

   Radera
  2. Jaa! Är så glad att jag började med investeringar & sparande. Lite sent, men bättre sent än aldrig.

   Radera