torsdag 4 mars 2021

Ettan kom, tvåan kom, trean kommer så småningom!

Jag har laddat för att andra millen skulle komma ända sedan innan Corona-fallet och nu är jag äntligen där! 

Detta är det största och viktigaste delmålet jag hoppats på i år och troligen till och med det största på flera år! Såklart lägger jag därför in det uppnådda målet på min målsida.

Rubriken hade jag tänkt ut långt innan Den tysta investeraren skrev sitt inlägg i november så jag använder den utan att skämmas!


Första miljonen

Första miljonen (1.000.318 kr) nåddes 2017-12-11 vilket jag skrev om här. Det är svårt att säga hur lång tid det tog att få ihop första miljonen, men jag vill minnas att jag var helt pank runt 2007-2009 så 8-10 år i alla fall. Ett annat sätt att räkna är att det tog 47 år då jag var just 47 år gammal när miljonen uppnåddes.


Andra miljonen

Att andra tog miljonen (2.002.579 kr) tog 39 månader är dock ett faktum vilket betyder att portföljen ökat med ca 25.699 kr/mån (allt inräknat). 

Den andra miljonen består till 45,6% (456.768 kr) av nettoinsättningar och till 54,4% (545.493 kr) av värdeutveckling (inklusive utdelningar, belåningsräntor, courtage, kapitalförsäkringsskatt, källskatt...). Intressant är att bruttoutdelningarna står för "bara" 37,9% (206.893 kr) av värdeutvecklingen. ISK-skatt och belåningsränteavdrag däremot ligger på inkomstdeklarationen och påverkar därför indirekt insättningarna. 


Tredje miljonen

För tredje miljonen kan man vid liknande börsutveckling förvänta sig att värdeutvecklingen står för ännu större del än den andra.

Om ytterligare 46-55 månader hoppas jag ha uppnått den tredje miljonen (samt kanske en halv miljon till) för att kunna gå i pension vid 55 år vilket låter görbart. Såklart får inte börsutvecklingen gå mig allt för mycket emot. Vidare finns alltid i bakgrunden att jag måste ha hälsan och jobbet i behåll för att allt ska gå i lås.


Avslutning

Det är dock alltså varken den första eller andra miljonen som gör mig ekonomiskt fri utan det blir troligen den tredje och som därmed känns minst lika viktig som den första och betydligt viktigare än den andra miljonen. Den första och andra miljonen är dock såklart nödvändiga steg för att nå en tredje.

Andra miljonen kommer jag att fira med en bra köttbit i egen stekpanna.

15 kommentarer:

 1. Stort grattis.

  Ett sant bevis på att allt är möjligt. Lycka till mot 3 miljoner och framtida pensionen.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Allt är möjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid.

   Radera
 2. Trägen vinner! Vilka investeringar har varit de stora dragloken hitills?

  SvaraRadera
  Svar
  1. FIRE är inte ett sprintlopp eller att hitta 10-dubblare utan något som kräver uthållighet, tar minst 10 år. Draglok har varit Investor, Latour, JM, Astra.

   Radera
 3. Snyggt jobbat! Hoppas du njuter av en välförtjänt köttbit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Miljonpasseringar sker inte allt för ofta. Räknar väl med att nå 4 MSEK efter några pension men högre än så blir det nog aldrig.

   Radera
 4. Grattis! Ja det kan ta olika lång tid beroende på hur börsen går. Vi hade siktat på nummer 3 redan förra året i mars, var bara 15000 kr infrån. Sen kom covid och pang gick vi mack en miljon från 2,95 till 1,95. Nu ett år senare börjar vi närma oss 2,98, men då med hjälp av ett års insättningar och utdelningar. Hoppas verkligen på nummer tre redan under mars, då de flesta av våra värdebolag har haft det väldigt trögt och är rejält undervärderade. Men vänta bara, det kommer säkert någon svart svan och kraschar den festen också. Det står en fin flaska champagne där hemma på hyllan, sparad till trean, den vill jag hemskt gärna smaka på snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, börsen är ju allt annat än linjär, men med det sagt är min kurva ovan hyggligt linjär uppåt. Men Corona syns ju.

   Jag var på ca 1,95 MSEK innan Corona och fick fall ungefär som ni.

   2,98 är ju ohyggligt nära 3 så du får nog ha skumpan på kylning...

   Radera
  2. Nu tog ju andra miljonen 39 månader men det var väldigt nära att den kom precis innan Corona och då hade tagit bara 27 månader.

   Radera
 5. Härlig fredagsläsning och stort grattis! Njut av köttbiten och se med tillförsikt mot 3:e miljonen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känns lite tomt nu, men är ju som du skriver bara att ladda om för miljon nr 3.

   Radera
 6. Grattis US! Pank 2007-2009 och nu med 2 mkr och på väg mot 3 mkr låter imponerande! En bra resa! Mot 3!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, det var en svår period. Redan avkastningen av 2 MSEK ger bra guldkant till en som går i pension vid "normal" pensionsålder, men för att kunna gå tidigare behövs mer, så mot 3!

   Radera
 7. Stort grattis! Fan vad gött det måste kännas? Ännu ett steg närmare din tidiga pensionering. Ja vi får hålla tummarna att det går bra fram tills vi ska "hopp av".

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det känns kanon. Vecka för vecka eller månad för månad verkar inte hända något men tar man ett ett steg tillbaka rör det på sig ordentligt.

   Ja vi får hoppas det går bra. Är lite paranoid då jag haft vänner som blivit sjuka och t o m avlidit i ung ålder. Sparken har jag själv fått 3 gånger så det vet jag vad det drar med sig.

   Men med jobb bör det räcka med 2025 eller i värsta fall med 2026.

   Radera