måndag 6 december 2021

Deltid min sista tid i arbetslivet?

Nedan följer de 4 första avsnitten om fortsättningen av mitt arbetsliv. Idag blir det ingen Djurpark utan jag håller det lite mer strikt för att reda ut hur landet ligger.

Medarbetarsamtal 1 - Dåtid

I september hölls Medarbetarsamtal 1 där min arbetsinsats bedömdes inte vara i nivå med min lön eller vad som förväntades. Då bokades även ett nytt "Medarbetarsamtal 2 - Framtid" in, där min framtida tjänst skulle diskuteras, men redan då nämndes uppsägning och deltid som de enda alternativen. Fortsatt heltid hos nuvarande arbetsgivare är således inte längre ett alternativ.


Medarbetarsamtal 2 - Framtid

Framtidssamtalet genomfördes i oktober och jag gjorde klart att jag vill jobba kvar och chefen gjorde likaså klart att det i så fall kommer att bli en deltid. Omfattningen på deltiden diskuterades från orimliga 50% till mer rimliga 80%.

Att bli helt uppsagd (5 månader) eller säga upp sig (3 månader) är såklart alternativ men jag tror det ska mycket till om det blir något av de alternativen.

Jag gjorde klart det orimliga i att förvänta sig samma output som nu med en deltid och fick visst medhåll. 

Jag nämnde det rimliga i att lönen inte behöver skalas ner i samma omfattning som anställningsgraden vilket han sa sig vara öppen för men inte tänkt på, exempelvis 80% lön för 75% anställningsgrad.


Medarbetarsamtal 3 - Tjänstebeskrivning

Under hösten har jag troligen redan satt svenskt rekord i grenen Medarbetarsamtal och det är knappt påbörjat än. 

Under Medarbetarsamtal 3 som genomfördes i november diskuterades vad vi i tidigare års medarbetarsamtal kallat kärnuppgifter (uppgifter som definierar tjänsten och bara jag kan utföra) och perifera arbetsuppgifter (uppgifter som på småbolagsmanér lagts på mig för fylla ut tjänsten men kanske rent logiskt skulle ligga någon annanstans). 

Om jag behåller kärnuppgifterna men släpper ifrån mig de perifera arbetsuppgifterna är en deltid troligen möjlig. Men fortsätter företaget att växa kommer kärnuppgifternas tidsbehov att växa med företaget.


Nästa steg, steg 4 - Facket

3 olika fackförbund och MBL-förhandlingar kommer att bli inblandade och det är inte bara mig det gäller, utan arbetsgivaren ämnar skriva om ALLA anställningskontrakt. Men arbetsgivaren kommer troligen inte behöva lägga lika mycket tid på de andra då de har mer väldefinierade tjänster. 

Eventuellt vill Arbetsgivaren ha ett möte till innan Facket blir inkopplat, men det är inte säkert. Jag tror det har dragit ut lite på tiden och inget lär vara färdigt redan till januari. 

Jag har ringt mitt fackförbund för att orientera mig, men inget ärende är uppstartat ännu. Fick veta att ett ärende startas när Arbetsgivaren skriver en "Förhandlingsframställan" till Facket och att jag absolut inte ska skriva på något i förtid.


A-kassa

Jag tror att jag kommer att kunna stämpla A-kassa upp till heltid under 60 veckor vilket gör att det under 2022 och en bit in på 2023 inte kommer kosta mig oerhörda summor att arbeta deltid. Här är det viktigt att tjänstgöringsgraden inte sänks på mitt initiativ utan att det sker på grund av arbetsbrist och det är väl precis vad som blir fallet här.

Efter dessa 60 veckor finns det hela 5 alternativ som jag ser det:
 1. Fortsätta jobba deltid hos nuvarande Arbetsgivare men utan A-kassa
 2. Försöka hitta något annat heltidsjobb, vilket som helst under något års tid innan FIRE
 3. Sluta hos nuvarande Arbetsgivare och stämpla A-kassa på heltid en tid (blir troligen avstängd en tid först)
 4. Göra sig omöjlig på jobbet och få sparken. Detta ger ingen avstängning hos A-kassan samt troligen några extra månadslöner jämfört med punkt 3 ovan
 5. Eller helt enkelt gå i FIRE!
Alla 5 alternativen ovan känns rimliga och det kommer säkert bero av trivselnivån hos nuvarande arbetsgivare, hur portföljen utvecklats och hur hög den allmänna arbetslusten är när det blir aktuellt.

Avslutning

Inget är alltså klart ännu men kände att jag behövde skriva upp nuläget och alternativa outputs.

En sak är dock säker och det är att portföljen och närheten till FIRE gör att jag faktiskt inte bryr mig så mycket om vad som händer framöver. Trots detta vill jag såklart att det ska bli så bra för mig som möjligt.

17 kommentarer:

 1. Så många samtal kring förändring av en tjänstgöringsgrad som arbetsgivaren lite godtyckligt anser vara rimlig. Jag anser detta gränsa till mobbing från arbetsgivarens sida.

  Herregud vad förbannad jag skulle vara i din situation. Å nog fan må du tro att de skulle vara medvetna om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du får ursäkta språket Småland. Men min puls gick upp typ 20 slag när jag läste detta :)

   Radera
  2. Jag bryr mig inte så mycket längre som jag skriver i sista stycket. Pratade med en kollega idag (den enda jag kan prata med om detta) och det kommer troligen bli turbulent - och det blir inte de sämsta som slutar utan de bästa som lätt hittar något annat.

   På tal om Djurpark så är jag en numera en Gås där allt sådant här skitvatten bara rinner av mig eftersom jag har min portfölj och är hyggligt nära FIRE.

   Mest rättvist hade varit att bara lämna in min 3-mån-uppsägning, vara litet lagom sjukskriven under den sista tiden och sedan lämna en röra efter sig utan efterträdare. Men tyvärr är det inte min stil.

   PS Imorgon är det första 3-partsmötet mellan Arbetsgivare, Fack och enskild Anställd så det börjar röra på sig. Och detta gäller en Underpresterare vet jag. Så det är nog min tur snart.

   Radera
  3. Jag önskar dig lycka till. Med allt.

   Radera
  4. Tack så mycket! Lycka till själv. Skulle jag bli helt jävla less på jobbet kan jag t o m stämpla in i FIRE så jag har det ganska väl förspänt, men helst hade jag velat sluta med flaggan i topp.

   Radera
 2. Skönt ändå att du kan skaka det av dig. Resan mot arbetsslutet har börjat på riktigt känns det som och strunt i omständigheterna så är ändå detta du strävat efter. Lycka till oavsett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, känns som att jag som gåsen bara skakar av mig skitvattnet. Lite besviken är jag dock trots att jag själv funderat på deltid de sista åren i arbetslivet, men hade nog tänkt mig först 2023-2024.

   Jag tycker nog att jag kan se arbetsslutet även om jag inte vet exakt när det blir.

   Bra idé att försöka strunta i omständigheterna - det är ju slutmålet jag är ute efter! Tror faktiskt att jag läst i flera bloggar att det funnits någon oväntad omständighet (positiv eller negativ) som fått folk ta steget ut i FIRE tidigare än de tänkt sig - arbetslöshet, ohälsa, spelvinst, arv, etc.

   Radera
 3. Hallå US!

  Jag blir som NLI förbannad och mycket undrande över hur din arbetsgivare beter sig. Med ditt djurparksuttryck blir det något enklare att försöka att förstå för det verkar konstigt. Gå ner i tid även om kanske företaget växer och därmed kräver mer av din expertis. Rimmar dåligt och andas nonchalans från arbetsgivarens sida tycker jag. Förstår att det hade känts härligt att typ lämna allt i en röra. Jag är lik dig i att jag aldrig lämnat nåt i en röra men börjat fundera i sådana banor då perfekt skick tyvärr idag sällan uppskattas eller beröms...
  Beklagar din arbetssituation o hoppas du får till det bästa i en kass situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka känslor det river upp hos dig och NLI! Undrar nästan om det är något fel på mig som knappt känner något alls? Har väl att göra med att jag är less på jobbet.

   2021 blir företagets bästa (avseende vinstmarginal och tillväxt) i dess 22-åriga historia och då ska de in och röra till det. Men som jag skrivit tidigare blir företagets långa strategier sällan mer än 1 år gamla.

   Tack för uppmuntran.

   Radera
  2. Tror som du att det redan gått för långt och att du är urless på soppan och förhoppningsvis leder detta till nåt bättre!

   Radera
 4. Vad trist. Det låter väldigt märkligt att arbetsgivaren informerar om att "din arbetsinsats är för låg i förhållande till din lön". Det är väl normalt sett arbetsgivaren som ska se till att du har att göra i förhållande till din lön. Om en projektledare med 50" i månadslön sätts till att sortera papper, vems fel är det då?

  Är det något annat som är fel som gör att man inte klarar att prestera det man ska göra, får man väl diskutera sjukskrivning/utbildning etc. Har aldrig hört en arbetsgivare göra den kopplingen så tydligt förr, möjligtvis vid lönesamtal där man kan få kritik och en låg höjning pga att man inte gjort sitt jobb på ett sådant sätt som förväntades.

  Givetvis ska ju sådant från arbetsgivaren vara extremt väl underbyggt, det går inte bara att komma med att "vi tycker" eller "vi anser"... show me the numbers! Sådant slår man ju hål på direkt.

  Känns som ett skitställe och en väldigt knepig arbetsgivare, kanske gör du bäst i att mjölka ur så mycket lön/a-kassa/avgångsvederlag som möjligt under den tid du har kvar och seglar sedan vidare mot horisonten i din FIRE-segelbåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis det är tråkigt.

   Lutar mer och mer åt köra din mjölkning också. Det är faktiskt så att så jag t o m har råd att sumpa nuvarande arbetsgivare som referens eftersom jag troligen inte tänker vara anställd mer.

   Radera
  2. Referenser tar man ju ett antal, och att inte komma överens med en arbetsgivare behöver ju inte betyda något negativt för din del, myntet har ju som bekant två sidor.

   Radera
  3. Sure, myntet har ju alltid 2 sidor och här skriver jag såklart väldigt ensidigt om min sida av myntet. Undrar vad Arbetsgivaren skulle skriva?

   Har varit hos nuvarande arbetsgivare i 9 år så om jag tänker jobba vidare så är ju en bra referens härifrån avgörande. Senaste jobbreferensen är ju klart mest färsk och därför mest värd när allt annat ligger så fruktansvärt långt tillbaka.

   Radera
 5. Såg en sak nu på jobbet på servern som jag inte skulle sett och tappade arbetslusten helt. Kanske vore det bästa att mjölka ur det som går (Se Snålgrisens kommentar). Jag kallar det "att göra en Anton" efter upphovsmannen här på jobbet - först slacka och låta det gå några månader, sedan köpas ut med 6 månadslöner utan arbetsplikt. Sedan A-kassa 15 månader. Då borde jag vara nära 2023-12-31?

  SvaraRadera
 6. Ett alternativt såklart. Egentligen tror jag att du kan få det utan att du behöver "slacka" på riktigt för det låter som din arbetsgivare redan har bestämt sig om din kapacitet. Två saker du kan göra i min värld.
  Första är att du kör på deltidsalternativet och sen kanske dom köper ut dig ändå. Frågan är om det påverkar hur mycket du får om du nu blir deltidsanställd.
  Andra spåret är att du går rakt in till chefen och erbjuder dig att bli utköpt redan nu och sen förhandlar du. Är du över 50 och varit där nära 10 år kan du om du har tur få ytterligare nån månad(er) utöver dom 6.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Utköpt efter ett tag med deltid är ett realistiskt alternativ. Det tar tid att få en ny lösning på plats för mina specialistkunskaper. Risken är att man får mindre pengar men då har man ju samtidigt rullat några månader mot FIRE så kanske det går på ett ut. A-kassan blir ju oxå lägre med deltid.

   2. Oj. Trava in till chefen kommer jag inte att göra men att släppa ett förslag om utköp om jag surnar till under kommande förhandling är inte omöjligt.

   Radera