Portfölj

2016

Portföljen ligger i Google Sheets som jag föredrar i detta fall framför det mer kraftfulla Excel, främst på grund av funktionen Googlefinance som ger börsdata enkelt, för att det är alltid tillgängligt online och lätt att dela.

Under Uppbyggnadsfasen (2016-?) hoppas jag på stadig och tilltagande tillväxt. I Uttagsfasen hoppas jag att uttagen är så välbalanserade att de inte raderar ut portföljen helt. Minskningar av värdet är alltså helt OK i Uttagsfasen då jag inte har några arvingar.

2021

Ny strategi

Då min aktieportfölj underpresterat bestämde jag mig i juni 2021 för att flytta fokus från utdelningar till portföljvärde. För att maximera portföljvärdet kommer jag att i stället leta efter de värdepapper som ger den bästa totalavkastningen och detta kan betyda investeringar i värdepapper med såväl ingen som låg och även hög utdelning.

Preferens- och D-aktier är väl de enda aktier som garanterat aldrig uppnår mina krav på totalavkastning. 

Därmed behövs också en annan uttagsmetod än utdelningar i FIRE och jag har länge gillat Vanguards dynamiska uttagsmodell vars uttag beräknas ur portföljvärdet och dess utveckling.

Tidigare visade jag hela min portfölj i Google Sheets men nu har jag valt att plocka ner den eftersom jag har en del beräkningar där som jag inte vill visa. 


2022

Kompletterande strategier

Jakten på hög totalavkastning från 2021 ovan ligger kvar som den huvudsakliga strategin.

Till detta har jag numera 2 st kompletterande strategier:
 1. Delta i IPOer för att skapa en extrainkomst för konsumtion i FIRE
 2. Genom optionshandel skapa en extrainkomst för konsumtion i FIRE

Mål för portföljvärdet

Mitt minimimål för portföljvärdet är brutto 3.600.000 kr vilket med en preliminär belåning på 500.000 kr innebär att portföljvärdet netto ska vara 3.100.000 kr per 2023-12-31 för att jag ska kunna gå i FIRE 2025-01-01 enligt plan, läs mer här.

12 kommentarer:

 1. Riktigt grymm portfölj du har! Även kul att se någon som har ungefär lika lång/kort tid fram till pensionen och började sin resa samma år som jag även om jag rent pengamässigt liger ljusår efter dig.

  Mvh // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men till viss del köpte jag aktier snabbt i höstas/vintras för att "vara i marknaden". Alla köp hade inte en väl underbyggd analys. Men det kommer, har t ex avvecklat Ratos efter nyår.

   Lycka till!

   Radera
 2. Snygg uppställning i google sheets! Ok att låna inspiration? Jag har börjat bygga med googlefinance-länkar. Men det är lite utmanande då jag inte lyckas hitta alla värdepapper via google. T.ex. Akelius Pref eller Ocean Yield (Norge). Och igår tappade de bort Kinnevik vilket är tillbaka idag men nu försvann Skanska.

  Något tips för att få stabilare värden från Google? :)

  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låna på du. Jag tog i min tur inspiration av Krösus Sork. Google har inte alla länder. Det finns andra sätt att få kurser, men inte lika smidiga. Yahoofinance har jag sett.

   Googlekurserna brukar vara tillräckligt stabila, men har svajat lite nu som du skriver.

   Prova Avanza som finns i Krösus Sorks kalkylblad för vissa aktier, =SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/282658/norway-royal-salmon", "//span[contains(@class,'lastPrice')]/span"), ",", ".")

   Radera
  2. Hej Dennis! Akelius Pref och andra som du inte hittar hos Googlefinance kan du pröva att hämta från Bloomberg.com i stället. Här här en formel som åtminstone funkar i mitt blad. Där det står "&A1&" byter du ut A1 mot numret på den cell där du har tickern. Tickers hos Bloomberg är i formatet AKELPREF:SS för Akelius Pref och OCY:NO för Ocean Yield, det är bara att slå upp dem på Bloombergsidan om det är fler du behöver hitta. Med svenska inställningar på googlebladet får jag det inte att funka, däremot med engelska. Jag har inte skrivit formeln själv utan fick hjälp av Stefan Thelenius (z2036), så jag kan inte svara på frågor om detaljer i formeln. =IMPORTXML("http://www.bloomberg.com/quote/"&A1&"","//span[contains(concat(' ', @class, ' '), 'priceText__')]")
   Hoppas det funkar i ditt blad också! Underlättar ju fantastiskt jämfört med att sitta och knappa in kurserna manuellt, särskilt om man har många innehav (själv har jag 65 för närvarande).

   Radera
  3. Hej, tack för svaren!!

   Jag har använt Avanzalänkarna med IMPORTXML ett tag. Men Bloomberg kanske är bättre som finanskälla? Ska testköra och kolla vilken som är bäst för fonder då jag lägger upp tjänstepensioner i dokumentet också.

   Har för närvarande ca 45 olika aktieinnehav och forsätter lägga till siktandes på bred utdelningsmatta :)

   Radera
  4. Jag har inte lyckats få in kurserna på mina fonder via Bloomberg, även om en del av dem finns där så funkar de inte i mitt blad. Får du in fondkurser via Avanzalänkarna?

   Radera
 3. Bra sammanställning av din portfölj. Men läste jag rätt när det står att din totala belåning är hela 28%? Det är en rejäl hävstång det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du kommenterar!

   Absolut har jag aggressiv hävstång på 28%. Det är lite för mycket då jag under fallet i höstas var tvungen att sälja av för att inte betala mer än 0,99% i belåningsränta. Ligger just nu på 92% utnyttjande av lägsta ränta.

   Tycker det är OK med hög aktiebelåning nu när lönesparande kommer in i portföljen och utdelningarna återinvesteras på kontot.

   Total aktiebelåning är knappt 500.000 kr vilket jag tycker är OK då min BR-lägenhet bara är belånad till 30-35% (1,2MSEK/3,5-4,0MSEK), vilket ger en hygglig total belåning för hela min ekonomi.

   Som pensionär kommer jag att sänka belåningen betydligt, kanske t o m till 0, för då kommer det inte in nya pengar i portföljen och utdelningar plockas ut. Mest troligt kommer jag ha en obelånad fastighet (ett billigt hus på landet) och lite belåning på aktierna.

   Radera
  2. Som sagt är belåningen knappt 500.000 kr och den kommer inte öka i samma takt som portföljvärdet i fortsättningen = minskad hävstång.

   Jag använder dessutom hävstången som ett slags "räntearbitrage" (obs citationstecken, finns såklart risk med detta och det är därför jag troligen kommer vara obelånad som pensionär) mellan belåningsräntan 0,99% och aktieutdelning +4%.

   Radera
 4. Har du valt att inte dela din portfölj längre? Kan inte se någon länk. brukade kika in som inspiration och för att se om jag hänger med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite annat innehåll i portföljarket också nu så har valt att inte dela det längre.

   Kanske jag anonymiserar innehållet lite och delar arket igen senare. Vi får se.

   Radera