fredag 25 november 2022

Inga Black Friday-fynd idag...

Black Friday

Skulle på Black Friday köpt en kompostkvarn (Bosch AXT 25 TC) men den var såklart dyrare än tidigare. Har den på Prisjakt-bevakning och 3.000 kr låg den på 2018 men 3.900 kr så sent som i våras och det priset hade jag hoppats på. Men nu ligger den på nära 5.000 kr så jag avvaktar.

Har sett den på Blocket begagnad för runt 2.500 kr men det är svårt att veta hur gamla de är och det blir ju så jobbigt med leverans/garanti.

Just den modellen är den klart mest populära och den har hängt med i många år så den är säkert bra. Det finns billigare men jag köper för att ha länge nu. Buy once, cry once.

Bor ju i BR i Sthlm just nu, men kommer ju ta över föräldrahemmet inom ett par år och till vårvintern kommer jag klippa ner mycket häck helt och då blir det perfekt att klippa ner grenarna och lägga tillbaka klippet i häcken.

Har alltså redan börjat köpa saker till mitt framtida hem och detta är pappa som bor där nu mycket positiv till.

Edit: Varför köpa en kompostkvarn då?
 • Slippa köpa täckbark för jordförbättring (verkar kosta 1-2 kr/liter)
 • Öka graden av självförsörjning
 • Ge tillbaka till trädgården det man tagit (evigt återbruk)
 • Slippa åka iväg med grenar till återvinning (särskilt nu när det inte finns dragkrok eller släp tillgängligt)
 • Möjlighet till hyresintäkter (en snabb titt på Blocket ger priser på 100-200 kr/dag)

Tidigare köp

Bytte ut nästan alla ljuskällor i föräldrahemmet (ljuskällor är det nya namnet på det vi förr kallade glödlampor) under mitt förra besök till huset. Resten kommer bytas lite senare, särskilt LED-lysrör som Ikea inte för, men Jula verkar ha vettigt prissatta och dessa har jag faktiskt på jobbet och de funkar bra. Förutom att de är strömsnåla är de knäpptysta i mitt likaså knäpptysta kontor.


Kommande köp

Nästa år ska jag fortsatta köpa saker till huset. Närmast till hands ligger nog ett par fruktträd då det är perfekt att dessa får ett par år att växa till sig innan jag flyttar ner.

Men idag blev det inga konsumtionsköp. Det enda jag köpte var några ytterligare preferensaktier till mitt specialkonto där utdelningar ska finansiera räntekostnader för min aktiebelåning.

Har ni gjort några fynd idag?

8 kommentarer:

 1. Man kanske ska se det hela som att man ändå lyckats göra ett eller flera fynd genom att inte gå på nitarna under Black Friday som nu är Black Week osv!

  Jag har nog aldrig inhandlat något som helst pga av en black friday eller liknande kampanj. Hos mig går i stort sett all reklam bet.

  Det du upplevt är väl symptomatiskt för just dessa kampanjer och nog i synnerhet för Black Friday, mest bluff o båg.

  Måste vara en fantastiskt känsla att du redan nu har ordnat med FIRE boendet och du vet vad du tar över dessutom! Så vilka äpplesorter funkar bäst i småland? Kanske inga speciella, slå då till på ett Aromaträd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min svägerska har varit väldigt vaken och köpt billiga mobiler på Black Friday tidigare. Men jag är lika missnöjd med BF som vid mellandagsrean.

   Angående träd är det nog lila Victoriaplommon som gäller (historiskt testat) och vad gäller äpple får jag nog läsa på lite - men ett röd/grönt smakrikt äpple vill jag ha - Aroma/Ingrid Marie/Cox Orange är de jag klarar utan Googling.

   Radera
 2. "Black Friday" är det då man ska handla med svarta pengar ?? Skräp från trädgården, går väl att stoppa i ett tomt oljefat och elda upp. Eller ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte faktiskt Black Friday funkade för ett 10-tal år sedan, men sedan blev det Black Week, Cyber Monday etc och ballade ut helt.

   Radera
 3. Hej.
  Jag köpte en kompostkvarn (som flisar) för tre år sedan och har på torpet. Kör flis att lägga på trädgårdsgångarna och som marktäckare samt jordförbättrare i mina odlingslådor. Älskar den maskinen. Allt material är ju dessutom gratis. Har en del av en hage jag låter växa upp tills stammarna på träden når 3-4cm tjocklek sedan kör jag av med röjsåg eller grensax, det blir som ett evigt återbruk. Det växer upp på ett par tre år och finns träd i olika åldrar så jag har alltid trädtillgång.
  Black friday,,,eller för att vara riktigt PK, African Amerikan friday har jag aldig sett några bra fynd på. Nedsatta priser kanske men jag har sett vanliga reor med bättre vilkor.

  Mvh// PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar den. Förutom att fliset jordförbättrar slipper man jobbet med att köra iväg grenarna till återvinning samt att täckbark inte är så himla billigt. Räknar med att bara första jobbet blir en rejäl amortering på maskinen.

   Kommer nog troligen ta sly utanför tomten för att hålla det snyggt vilket pappa alltid gjort - annars kanske tomten är för liten för en kompostkvarn egentligen.

   PS Såg förresten när jag kollade begagnat att folk hyrde ut dem på Blocket. Kanske gör jag det också?

   Radera
 4. Inga fynd för mig på BF. Det har det nog å andra sidan aldrig blivit heller. Känner att jag inte har så mycket som jag behöver just nu. Isåfall bara dyrare kapitalvaror, 4-hjuling till ex, men jag vet inte om dessa brukar ingå i BF köret.

  Det blir en del grenar varje år från rosenbuskar och sly men jag brukar numera elda upp allt detta på höst eller vår. Det är en favoritaktivitet att stå och mata en eld i några timmar.

  Får se om jag behöver en snöslunga detta år. Det får utvisa sig när det blir dags för snöskottning på riktigt. Än så länge har det bara varit att skotta rent altaner lite lätt och det har jag klarat av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt fler sakkategorier tycker jag har ingått i BF, även tjänster, men det har blivit sämre.

   Gillar tanken på att återföra grenarna och inte bara köra iväg eller elda upp.

   Snöskottning i södra Småland är oftast lätt, men jag tror pappa fick hjälp av grannen med garainfarten förra året en gång när det var lite mer snö. Snösläde i metall gäller för de större snöfallen därnere, men oftast räcker piasavaborste och möjligen snöskyffel och det finns dubbelt så det klarar jag mig från köpa mycket länge.

   Radera