lördag 3 december 2022

Isolerglas till befintligt fönster ett bra val?

Nu i pre-FIRE bor jag i en BR-lägenhet i Stockholm men väl i FIRE kommer jag flytta ner till Småland och då högst sannolikt till föräldrahemmet som är en enplansvilla från 70-talet med garage och källare liknande de på bilderna.


Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att flytta ner då jag inte haft villa tidigare och därför håller jag redan nu på att läsa in mig på olika områden samt att jag försöker få så mycket information om huset från pappa som möjligt.

Fönstrena idag

Huset är mycket välskött och detta gäller inte minst fönstrena som trots att de är 50 år gamla kopplade 2-glasfönster är i nyskick.

Bra med nuvarande fönster:

  • Bra kvalitet, säkert mycket bättre än många moderna lågprisfönster.
  • Mycket bra skick då pappa hållit dem i nyskick.
  • Passar husets stil, vilket inte alla nya fönster gör.
  • Otäta fönsterkarmar är en del av husets självdragsventilation vilken kan störas med nya fönster men dessa kan såklart förses med ventiler.

Dåligt med nuvarande fönster:

  • Kallras är klart märkbart, speciellt vid de båda altandörrarna som såklart inte har några radiatorer under fönsterglaset.
  • Även om gatan är mycket tyst tar sig ljud in speciellt genom vardagsrummets lite större och många fönster på framsidan när någon passerar. Min avsikt är att jag ska konvertera detta rum från oanvänt "finrum" till vardagsrum med stor TV och stort ljud och att nya fönster då även håller inne ljud. Ljud från luftvattenvärmepumpens utedel tar sig in genom köksfönstret i alla fall när det i övrigt är tyst.
  • Moderna vridfönster kan putsas helt inifrån men med de gamla kopplade 2-glasfönstren måste jag putsa delvis från utsidan från stege.
  • Sist men inte minst är energivärdena inte de bästa.
  • Det finns fler fördelar man kan nå med nya fönster men inga jag värdesätter högt: inbrottsskydd, underhållsfria, minskad värmeinstrålning på sommaren.

Energiförbrukning och besparingspotential

Året är inte helt slut men det lutar åt att huset under 2022 kommer att totalt förbruka strax under 9.000 kWh, men låt oss säga 9.000 kWh. Detta är vad jag förstår ganska bra för en 70-talsvilla med källare (100 + 100 m2). Men då har det varit kallare i källaren än vad jag vill ha.

Detta är då med 1 boende och uppvärmning sker med en luftvattenvärmepump från 2021.

Jag själv förbrukar ca 2.500 kWh för hushållsel i min lägenhet och i hus tillkommer tvätt, större ytor, utomhusbelysning och inte minst varmvatten vilket gör att hushållsel och varmvatten borde summera till minst 4.000 kWh. Detta lämnar uppskattningsvis 5.000 kWh till uppvärmning av bostad.

20% besparing med nya fönster är en siffra som nämns och det skulle innebära en besparing på i storleksordningen 1.000 kWh av 5.000 kWh vilket inte är så mycket när byte av fönster lätt kostar +100.000 kr. 

Jag är därför helt säker på att nya fönster inte går att räkna hem ekonomiskt trots de elpriser vi ser idag. Detta gäller ju endast för att fönstren är i så fint skick att jag tror att de har kvar åtminstone de 30 år som jag behöver för den tid jag själv hoppas bo i huset.


Lösning: sätta en extra ruta på befintliga fönster

När jag tittat runt har jag blivit mer och mer intresserad av att komplettera de nuvarande fönstren med en extra ruta.

Speciellt har jag fastnat för Grundels klimatruta men det finns fler alternativ. Detta är inget så kallat "samarbete" med Grundels utan jag gillar bara vad jag ser.

Genom att addera ett isolerglas till befintliga fönster får jag behålla fördelarna från ovan samtidigt som jag löser flera av nackdelarna med dagens fönster: kallras, buller och energivärden. Jag når inte lika långt som med de bästa moderna fönstren men jag tror absolut det blir tillräckligt bra. Grundels nämner att husets 2-glasfönsters energivärde bör ligga på runt 2,9 medan deras klimatruta ligger på 1,3. De bästa moderna fönstren ligger på 0,9 eller lägre.

Detta görs till en kostnad avsevärt lägre än nya fönster och hemsidan nämner ett prisexempel på 15 fönster för 35.160 kr efter ROT vilket är ungefär vad det skulle handla om för mig. Detta är en summa som jag tror går räkna hem bara på lägre energiförbrukning men sätter jag ett värde även på minskat buller och kallras så är det definitivt så.

Priserna är faktiskt inte högre än att jag funderar på om källarfönstren inte skulle kunna få en ruta också. Kanske även garagets fönster då jag på sikt skulle vilja isolera och värma upp det.

Ytterligare tankar är att som tillval ge vardagsrummets fönster som ligger i norrläge extra bullerreducering eftersom de är många, stora och vetter mot gatan samt att ge baksidans fönster i söderläge bättre skydd mot sommarens solinstrålning.

En annan fördel är att installationen är snabb och utan att stöka ner - faktiskt går allt på en dag och jag behöver bara flytta undan möbler, växter och gardiner.

Till sist känns det miljömässigt rätt att behålla fönster som det egentligen inte är något fel på mer än att energivärdena är dåliga.

10 kommentarer:

  1. Sluta oroa dig US! Ta inte framstående flytten alltför seriöst. Ett gott råd: plöj inte heller inte för mycket pengar för snabbt i diverse "energibesparingsåtgärder" då det kan visa sig bli alldeles för lite effekt eller t.o.m ge nya oväntade problem...

    Att sätta in ett extra isolerglasskikt kan vara en riktigt bra ide. Det beror lite på virkeskvaliten i de befintliga fönsterna men är den god och i gott skick ja då hade jag gjort det.

    Att få lite "drag" genom fönsterna i 70-tals hus är inte alls dumt. Hälsoaspekten ska få lov att kosta lite den med, läs ventilationen i 70-tals hus är oftast rätt usel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar jag orolig? Det är nog mest en längtan. Kul att skriva om också i stället för ett nytt kapital om Djurparken.

      I stället för nya fönster för +100.000 kr kan jag för de pengarna säkert göra både ett komplett gym och ett komplett vardagsrum som är så mycket roligare att ha.

      Moderna fönster blir omöjligt att räkna hem men extraruta tror jag på. Och skicket är mycket bra på fönstren men en ommålning gör jag nog ändå innan extrarutan ska på plats. Ett stort men ganska billigt jobb som passar perfekt för en arbetsbefriad.

      Ventilationen är dålig vilket speciellt märks på sommaren - det första man måste göra när man kommer hem då är att vädra men det gör mig inget att ha en altandörr öppen då. Jag sover också helst med öppen dörr till nästa rum för att luften inte ska bli dålig. Finns inga ventiler alls på våningsplan (i källaren finns det såklart). De enda öppningarna är väl en mekanisk fläkt på toa samt en köksfläkt. Att satsa på förbättrad ventilation är ett annat projekt att titta på.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Jag förstår och delar din längtan mot FIRE!

      Jag är definitivt förespråkare, miljövän som jag är, till isolerglas. Oftast är kvaliten på gamla fönster betydligt högre än nya och det är sorgligt att se hur framförallt hyres/bostadsrättsföreningar under många år rivit ut förträffliga fönster och ersatt med nya av sämre kvalite, förvisso med bättre U-värde men...

      Radera
    4. Min BRF renoverade faktiskt fönstren häromåret. Då var jag motståndare och ville ha nya fönster. En rejäl renovering där jag fick leva med kanalplastrutor ett bra tag där en eller båda (vet ej) rutorna byttes mot nya med bättre energivärde. Alla beslag behölls och funkisstilen behölls vilket är bra men passformen är inte bättre än tidigare.

      Radera
  2. Det är säkert en bra åtgärd enligt dina förutsättningar. Mina fönster hade krävt så mycket i underhåll (måla inkl alla dessa åtgärder) på gamla 2-glas kopplade flerluftsfönster så att valet att byta till nya stora 3-glas blev enkelt. Speciellt eftersom jag fick galna rabatter (är i branschen) på redan låga priser direkt från fabrik och dessutom momsfritt och som en bytesaffär för andra jobb jag gjort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror oxå det blir bra med mina förutsättningar.

      Sedan jag läser jag rabatt, på rabatt, på rabatt och antar att du nästan fick betalt för att ta emot fönstren...

      Radera
    2. Haha...nä nog fick jag jobba för det. Men timlönen var bra.

      Radera
  3. Ventilation behöver du hur du än gör. Gamla fönster har dåligt U-värde men är ju inte mer dragiga än nya fönster, det är bara det att de isolerar sämre. Det är ju inte som fönster från 40-talet som absolut kunde ha lite springor här och där. Är inneluften dålig borde du såga upp för ett antal ventiler. Dock kommer det bli ännu mer alyhört då. Vi bor i ett modernt hus och har Freshventiler i varje rum, blir kallt som fan under dessa på vintern och man hör när någon går ute på gatan, eller om grannen spelar musik ute på sommaren. Det blir väldigt lyhört.

    Det bästa systemet anser jag är FTX med bergvärme. Då kan du även få kyla på sommaren och har ett mekaniskt ventilationssystem utan kallras.

    En extra ruta kan säkert skapa bättre u-värde, men kolla gärna med en värmekamera om du har fler ställen som läcker värme, vinden är ju en klassiker. Om man inte måste ska man nog inte byta ut gamla fönster, om de inte är helt hopplöst slitna. Det var ofta bättre trä i dessa än dagens moderna fönster.

    Investera gärna i en smartmätare så du kan övervaka elförbrukningen i realtid, det brukar vara en ögonöppnare för de flesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ventilation får bli ett nytt inlägg, men det verkar som att självdraget kan ha blivit sämre när murstocken inte används längre. (källa: https://www.energybuilding.se/sjalvdragsventilation/). Finns en PAX-fläkt på toa kopplad till ljusströmbrytare som är nyare än huset (90-tal). Ahh, klart ventiler släpper in ljud. Det är komplext det här. Men färre boende (i mitt fall 1) borde ställa mindre krav på ventilation än en full familj.

      Kan ju finnas fler ställen som läcker värme, t ex vindsluckan i halltaket. Vore intressant att hyra en värmekamera.

      Smartmätare för elförbrukning låter intressant, men du som har solpaneler har väl en ganska smart inverter som visar både det ena och det andra. Solpaneler är ju min dröm och kanske de ligger före fönster i underhållsplanen (men tak ligger före solpaneler).

      Radera