måndag 10 augusti 2020

Utdelningssmålänningen fyller 4 år!

 

Jag skippar tårtan idag och visar min frihetsresa i stället utifrån frihetskvoten.

Frihetskvoten definieras som erhållna utdelningar / totala utgifter.

Båda är beräknade som ett rullande 12 månaders genomsnitt. Utdelningar är brutto.

100% frihetskvot kommer inte räcka utan jag behöver en säkerhetsmarginal och en "lyx"-marginal på vardera några 10-tals procent. Dessa marginaler kommer till stor dela komma från mina pensioner (tjänste- och privatpension) då jag inte tänker sluta arbeta innan 55 år så kanske runt 100% frihetskvot från enbart utdelningar är ett rimligt mål.

Highlights

2016-08-08: Jag har ett kapital om ca 700.000 kr som finns på ett sparkonto (med ränta!).

2016-08-09: Jag blir utdelningsinvesteraren Utdelningssmålänningen och köper min första aktie (Clas Ohlson). Samtidigt bestämmer jag mig för att öka sparandet från ca 2.000 kr/mån till ca 10.000 kr.

2016-09-15: Första utdelningen, också Clas Ohlson, kommer in på kontot.

2016-12-29: Bloggen startas.

2019-03-31: Fram till nu ökar frihetskvoten stadigt genom att utdelningarna ökat stadigt och utgifterna hållits i schack. Men då görs ett stort uttag på 150.000 kr för att hjälpa pappa köpa en bil vilket sänker frihetskvoten rejält. Men jag "vet" ju att det bara är för 12 månader.

2019-12-31: 2019 blir första året som utdelningarna täcker mina fasta kostnader, men 2020 kommer tyvärr inte göra det, vilket jag såklart inte vet då.

2020-03-31: Bilköpet till pappa försvinner ur grafen ovan och frihetskvoten tar ett rejält skutt uppåt, vilket var väntat och efterlängtat, men tyvärr inte varaktigt.

2020-04-30: Frihetskvoten faller starkt igen, såklart på grund av Corona. Coronan gör att mina utdelningar för året kommer att mer än halveras mot vad jag tänkt mig. Det blir tydligt att min portfölj är alldeles för Sverigetung och jag börjar investera mer i Europa och USA.

Framåt: Jag tror inte att det blir några snabb-beslutade svenska utdelningar i höst, men att det nästa år blir utdelningar från våra svenska storbolag. Nivån på dessa utdelningar tror jag dock inte blir i nivå med de senaste årens.

Totalt sett tror jag att jag kan nå 2019 års utdelningssiffror nästa år, men då med betydligt fler aktier. Men detta är en mycket osäker prognos. Det enda jag kan göra är att fortsätta köpa så mycket aktier jag kan, då utdelningarna säkert kommer tillbaka. Frågan är när bara?

6 kommentarer:

  1. Grattis på födelsedagen. Nej det var nog ingen som kunde förutsäga Corona, och den har drabbat investerare på många olika sätt. Men man får inte fastna i ånger utan ta nya tag inför framtiden. Hade man för stor risk? Minska den då. För lite USA, köp mer USA. Get gäller att inte slösa bort denna svarta svanen utan istället lära utav den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det!

      Det känns som jag fastnade i ånger några månader, men inte värre än att jag fortsatte investera hyggligt. Nu känns det lite som att det blir nystart redan i höst, men framför allt nästa år.

      Absolut gäller det att lära av detta. Hade jag varit till 100% beroende av portföljkapitalet för mitt uppehälle via 4%-regeln eller utdelningar hade det varit riktigt jobbigt. Skönt att få en testrun redan nu i uppbyggnadsfasen...

      Radera
  2. Grattis US, 4 år är en lång tid som nu alltså klarats av och som verkligen visat hur fort olika saker kan förändras. Kanske nyttigt men definitivt inte kul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Ja visst kan det förändras fort. Det får en och tänka på vilka säkerhetsmarginaler man behöver ha när det skiter sig.

      Radera
  3. Stort grattis!
    *Och naturligvis så kommer du att forsätta leverera trevliga blogginlägg!

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh tack!
      Jag har i a f börjat skriva nu igen efter att den västra coronachocken lagt sig. Tycker ibland det blir svårt att inte upprepa sig.

      Fortfarande inte många som praktiserar FIRE som bloggar, så där finns mycket att skriva (förhoppningsvis) knappt 5 år.

      Radera