torsdag 6 augusti 2020

Hur går det med utdelningarna då?

Med ett namn som Utdelningssmålänningen så borde jag väl redovisa just hur utdelningarna går.

Januari-juli har jag fått 56% mindre i utdelning än förra året. Om detta skulle hålla i sig blir utdelningarna bara 36.000 kr. Riktigt så illa tror jag inte det blir utan jag kommer att hamna någonstans i området runt 45.000 kr, vilket är nästan en halvering mot förra årets 82.000 kr och i nivå med mina utdelningar 2017.

Frågan nu när 2020 blir ett förlorat år är vad som händer nästa år? Jag vet inte, och den enda lösning jag har för att få stabilare utdelningar är att köpa mer internationellt (USA & Europa). I dagsläget har jag 86% i SEK, men det ska ner kraftigt. 60% är siffra som jag sagt mig själv, men även 50% vilket dock skulle ta mycket lång tid utan omplaceringar om det skulle göras enbart med nyinköp. Vissa svenska aktier är såklart multinationella bolag.

En bloggkollega skrev att den underliggande utdelningstrenden är bättre vilket känns uppmuntrande, men när får vi se det? Trodde först i höst, sedan 2021 men nu börjar jag luta åt 2022...
2016-2019 är faktiskt erhållna utdelningar, medan 2020 visar en något försiktig prognos för helåret 2020. Utdelningarna anges brutto.

Summering: Utdelningarna minskar med 45-55% mot förra året. Troligen runt 45%. Hur ser det ut för dig?

5 kommentarer:

 1. Inne på mitt andra år som utdelningsinvesterare. Skönt att se onaturligt positiva siffror, även om jag vet varför det är så. Hittills upp 400 % YoY.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha en färsking! Ja du ser själv att jag hade +1100% från 2016 till 2017 när jag var ny. Onaturligt positiva sifftor var det som sagt...

   Tack för kommentar.

   Radera
  2. Ska slå det, då. Vi hörs i mellandagarna ;-)

   Radera
 2. Hallå US! Jag har också börjat oroa mig inför 2021, det mesta kring utdelningarna känns osäkert, i synnerhet i Sverige. Det är riktigt surt att året när det skulle ta fart med utdelningarna går det istället bakåt. Min känsla är att jag hamnar kring ca 75% av 2019 års utdelningssumma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäkra utdelningar är dock ingen anledning att sluta aktiespara. Förr eller senare kommer utdelningarna tillbaka.

   Har företaget en policy att dela ut si eller så mycket av vinsten kan det bli risiga utdelningar nästa år.

   Du har i alla fall ett skenande portföljvärde. Vet inte hur många guld- och silvertackor jag sett senaste året...

   Radera