söndag 30 augusti 2020

Önskvärt att jämna ut utdelningarna över året?

Tidigare plan

Tidigare hade jag tänkt leva på utdelningarna med ett års fördröjning. Jag menar då att om min plan går i lås om att första friåret blir 2025 så tar jag och plockar ut erhållna utdelningar från 2024 och sätter på ett sparkonto för konsumtion i 2025.

Fördelen är att jag vet vad jag har att röra mig med och har tid att göra justeringar på inkomst- eller kostnadssidan om det skulle behövas.

Nya planen

Nackdelen är att detta inte kommer gratis. 

Vi antar att mina utdelningar för år 2024 blir 180.000 kr (15.000 kr/mån), vilket är ungefär vad jag kommer att behöva när de kompletteras med tjänste- och privatpension.

Jag har numera en liten andel högutdelare och preferensaktier utan utdelningstillväxt så vi antar att utdelningstillväxten är 5%.

Utdelningarna från 2024 om 180.000 kr kommer nu att investeras till en utdelningsnivå på säg 4,5% i stället för att fonderas och sedan konsumeras.

Konsumtionsutrymme år 2025 från utdelningar blir alltså:
  1. Tidigare plan: 180.000 kr.
  2. Nya planen: 180.000 * 1,05 + 180.000 * 0,045 = 197.100 kr.
17.000 kr är en väldigt hög försäkringspremie för att ge en trygghet som jag inte är beredd att betala för. Inte nog med att 17.000 kr är mycket pengar det kan faktiskt vara så att den nya planen är vad jag behöver för att kunna bli fri 2025. Med den tidigare planen hade jag riskerat att kanske få jobba ett år ytterligare och detta är den riktiga vinsten med nya planen.

Men för andra kan det såklart vara tryggheten vara värt det och då tänker jag till exempel på barnfamiljer med bolån. Jag kommer att leva ensam i ett hus utan lån och med tjänste- och privatpension som kompletterande inkomst vilket gör det ganska lätt att justera utgifterna vid behov.

Jämna ut utdelningarna över året

Med nya planen från ovan finns incitament för att jämna ut utdelningarna över året. Det blir lite lättare att planera om inkomsten månad till månad är ungefär lika.

Nu under Corona-tiden har jag bestämt för att göra min portfölj mycket mindre beroende av SEK av 4 anledningar:
  • SEK-bolagen var mycket känsligare för politiska påtryckningar om att dra in utdelningar under Corona.
  • Världen är inte bara Sverige. I början tänkte jag dock att svenska utgifter ska ha svenska inkomster.
  • Utländska bolags utdelningar är inte så tungt förlagda i mars-maj som svenska, utan ligger fördelade jämt över året och delar dessutom oftast ut minst 4 gångar om året.
  • Många utländska bolag är mycket mer måna än svenska om att behålla en fin utdelningshistorik med utdelningar som ökar stadigt varje år.
Målet just nu är satt till 50% Sverige, 33% USA (och Kanada) och 17% Europa. Detta kommer att ta tid då jag inte kommer att sälja något i Sverige om jag inte får en bra företagsspecifik anledning. Idag har jag 84,5% Sverige, 11,5% USA och 4% Europa men innan Corona hade jag ungefär 92% Sverige och 8% USA.

Det som talar mot utländska innehav är att transaktionskostnaderna är högre och att man ofta får ligga ute med källskatt. Dessutom tycker jag det är lättare att hitta information om svenska företag.
I grafen visas erhållna utdelningar månadsvis för respektive månad under 2016-2020 (sep-dec 2020 är en prognos). April 2019 har egentligen oslagbara (?) 32.000 kr i utdelning men jag klippte av vid 20.000 kr för att diagrammet skulle bli hyggligt läsbart.

Man kan tydligt se att jag förstärkt höstens utdelningar i år. Med reservation för att det är Coronaåret 2020.

I år kommer jag för första gången att få utdelningar på minst 1.000 kr varje månad om jag bara köper en liten slatt decemberutdelare ytterligare. Nästa år går jag för minst 1.500 eller 2.000 kr.

Även med nya uttagsplanen finns möjlighet att fondera utdelningar från svenska högsäsongen för utdelningar mars-maj och sedan konsumera dessa juni-december. Då behövs bara en liten buffert för svaga utdelningsmånaderna januari och februari.

Hur tänker ni vad gäller:
  • Hur internationell er portfölj ska vara?
  • I vilka månader era utdelningar ligger?

16 kommentarer:

  1. Relevanta tankegångar. Eftersom Sverige vansköts så kraftigt bör inte allt för stor del vara placerad här. Tyvärr har vi en liten valuta och det blir en valutarisk att bli alltför tung i utlandet. Trots det är jag 25% i Sverige.

    Största anledningen till att bolagen bör sprida ut utdelningar över året är just klåfingriga politiker. Det såg vi i våras. Det sticker i ögonen på sossekommunister när ett helt års utdelning ska pytsas ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klockrent sammanfattat Myntaren!

      Klåfingerheten lär ju knappast minska framöver... Jag är oroad över framtida och nära förändringar när covid-19 åtgärderna ska börja betalas...

      Radera
    2. Här går man iväg en stund och har 8 kommentarer när man kommer tillbaka. Härligt!

      25% i Sverige kan också vara möjligt men då måste jag sälja Sverige på ISK och flytta pengarna till KF. Euro-ETF på Irland kan dock köpas på ISK då ingen källskatt där. Jag börjar med målet 50% Sverige.

      Precis klåfingriga politiker har vi vars absolut högsta mål är att vinna nästa val vilket kan leda till väldigt kortsiktiga beslut.

      Radera
  2. Jag kör på 50% norden med tonvikt på Sverige och 50% nordamerika med tonvikt på USA. Ett par procent i guld/silver iofs men i övrigt är det stabila utdelande bolag som JNJ, PEP, GD, LMT, RTX, MO, Castellum, Hufvudstaden, Investor, Axfood mfl. Har även Xact högutdelande samt QDVD från iShares.

    Dollarförsvagningen blev kännbar för portföljens pappersvärde men till skillnad från svenska utdelare har jag inte upplevt en enda nedskärning eller paus i utdelning från mina amerikanska innehav! Det känns stabilt, köper gärna mer om det blir billigare. Kommer nog vikta över ännu mer i amerikanska aktier, speciellt om dollarn fortsätter att försvagas. Jag har måttligt förtroende för sveriges framtidsutsikter och det är rätt galet att ligga så tungt viktad i ett lilleputt land rent objektivt...antar att jag är ett offer för home bias. Har ju redan lön och fastighetsvärde knutet till Sverige, känns smart att köpa utländska aktier i geografiskt fördelaktiga regioner för att sprida äggen till olika korgar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Delar dina tankar kring dollarförsvagningen. Tycker de intickande utdelningarna från icke svenska bolag är ett styrke besked.

      Tror att politikernas inblandning i utdelningarna är mycket dålig och kommer att straffa sig på sikt. Att behandla aktieägare på detta vis är förjävligt och typiskt en sak som bara kan tillåtas ske i Sverige med våra sorgliga och odugliga politiker vid rodret......

      Radera
    3. USA har väldigt många fina bolag. QDVD ser intressant ut om än något dyr med 0,35% avgift. Är det källskatt på den? (den har tysk flagga). Har ju själv IQQY tysk flagga och den var det ingen källskatt på.

      Lön har vi ju SEK och fastighet nu, och som pensionär har vi pension och fastighet i SEK så det gäller nog att sprida ut riskerna geografiskt.

      Home bias har jag definitivt varit för vårt lilleputtland.

      Radera
    4. Smålänningen, QDVD har tysk flagga men det har alla ETFer vi tillåts handla på grund av den förhatliga organisationen...EU. Dock har QDVD sin hemvist på Irland så ingen källskatt att oroa sig över! Om vi ändå kunde få handla amerikanska ETFer rakt av, de har överlägset mycket lägre avgifter för samma typ av fonder vi har tillgång till och dessutom större utbud/variation. Tack EU, ännu en gång har ni förstört för oss vanliga människor!

      Radera
    5. Perfekt! En USA-ETF med hemvist på Irland utan källskatt blir perfekt när jag ska återinvestera utdelning på mitt ISK. Vill helst inte flytta pengar mellan kapitalkonton.

      Ja EU har en tendens att lägga sig i allt för mycket. Jag som var så EU-positiv innan och strax efter omröstningen...

      Radera
  3. Helt rätt tänkt.
    Beakta att vi har arbete, bostad och pension i Sverige har jag valt att i princip lägga resten i en KF med utländska aktier och etf'er.
    Fungerar för mig och resultatet är ett hyfsat jämnt kassaflöde under året.
    Lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum strategi alls, gillar tanken!

      Radera
    2. Det där vi var intressant! Att se sin ekonomi som större än den privata aktieportföljen.

      Tänker man så skulle den privata portföljen maximalt vara 50%, kanske mycket mindre. Tackar!

      Radera
  4. Hallå US! Jag har satt mer fokus på att öka icke svenskt. Åkte på lite innehavsjusteringar och ville runda av några innehav. Målet är som det känns nu att ha max 50% av utdelningarna i sek. Lär ta lång tid att förändra detta för vill som du inte sälja av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha. Du tänker som jag. Jag tänker att jag har drygt 4 år på mig vilket borde räcka.

      Tummar man på målsättningen att inte sälja svenskt går det ju dock på en minut...

      Radera
  5. Gissar på M+KD+SD regering efter nästa val. Men därefter kommer vänsterblocket ha snappat upp alla islamska röster. Om 2-3 mandatperioder rör det sig om ytterligare 2 miljoner som röstar på vänstern. Hur mycket SEK vill man äga då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte såssarna sitter kvar efter nästa fall, men vilka är alternativen? Mer öppet än på länge...

      På lång sikt tror jag tyvärr du har rätt. Senast 2100 är definitivt det framgångsrika västeuropa vi känt borta.

      Radera