lördag 1 februari 2020

Månadsuppdatering januari 2020

Nu när januari månad är förbi tänker jag på att det troligen är bara 4 januarimånader kvar att jobba innan jag tar pension 2025-01-01.

Utdelningar

Ett flertal av mina bolag har redan rapporterat årets utdelning, däribland Investor, Swedbank och Castellum. Swedbanks stora sänkning var väntad men kommer göra årets totala utdelningstillväxt svag.

Jag har ett ganska nytt mål om MINST 1.000 kr i utdelning VARJE månad. Detta ska ske i år och mina investeringar på sistone har präglats av detta. Denna månads 1.034 kr utdelningar gör att jag klarar det. Det är bara juni månad som ligger under 1.000 kr nu men det ska jag hinna åtgärda innan vi är där.

Erhållna utdelningar på rullande 12 ökar något från 6.887 till 6.942 kr/mån och jag tror fortfarande att nästa stora mål 7.000 kr/mån nås i mars.

Portföljvärdet

Månaden avslutas till 1.803.589 kr efter att ha nått delmålet 1,8 MSEK redan 17e januari.
Portföljvärdet ökar återigen mycket starkt från föregående månad med 82.256 kr (+4,8%) inklusive lönesparande eller ökar 62.256 kr (+3,6%) exklusive lönesparande.

Jag använder mig av belåning vilket gör min portfölj mer volatil än för de som kör utan belåning. I grafen visas bara mina egna pengar.

Inkomster & Sparande

Denna månad blev det med 28.037 kr netto lite mer än en vanlig månadslön då jag tog en semesterdag i pengar.

Ganska nytt är att jag nu alltid kommer jag ha en liten sidoinkomst då jag har skaffat nytt kreditkort från Komplett som jag ska använda till dagliga inköp och kapitalvaror. Därifrån kommer det komma cashback varje månad framöver och detta kommer jag räkna som sidoinkomst även om det kanske är en rabatt. Denna månad blev det hela 610 kr.

Löneinkomst: 28.037 kr
Utdelningar: 1.014 kr
Sidoinkomst: 610 kr
Total inkomst: 29.661 kr

Lönesparande: 20.000 kr
Återinvesterade utdelningar: 1.014 kr
Sparande inkl utdelningar: 21.014 kr

Sparkvot inkl utdelningar: 70,8 %
Sparkvot exkl utdelningar: 69,8 %

Det känns bra att börja året med en monstersparkvot.

Sparkvoten på rullande 12 månader ligger relativt stilla och känns måttligt intressant innan bilköpet försvinner ur siffrorna i mars.

Frihetskvoten & Arbetsfridagen

Arbetsfridagen och frihetskvoten ligger ganska stilla. Även dessa kommer inte tillbaka till tidigare nivåer (ca juni resp +50%) förrän i mars-april nästa år p g a bilgåvan. Det är definitivt så att jag längtar till mars för att se "riktiga" siffror igen.

7 kommentarer:

 1. Härligt! Riktigt stark sparkvot! Kommer inte ta många år att nå friheten för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Om jag jobbar heltid med nuvarande lön ända fram kommer det att funka med 2025. Det "enda" som kan stoppa mig är arbetslöshet eller sjukdom.

   Radera
  2. Underbart! Kör hårt hela vägen, inte långt kvar :D

   Radera
  3. Jag tänkte också att 5 år inte är så länge till. Nu känns det så men när man var under 30 år var 5 år en (nästan två) evighet/evigheter.

   Så bra som det gått ett tag nu så klarar jag en liten olycka på vägen och ändå klarar det på utsatt tid.

   Radera
 2. Ett inspirerande sätt att skriva: det troligen är bara 4 januarimånader kvar att jobba. Ja tänk när man är där med 0 januarimånader kvar att jobba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes faktiskt riktigt skönt att inse. 4 januarimånader kvar att jobba och när den 5e kommer tror jag det blir som en långsemester i solen. Kanske att man lämnar in nycklarna redan fredagen 20/12 2024 och ger sig själv ledigt som julklapp....

   Tack för att du kommenterar!

   Radera
 3. En riktigt fin julklapp åt sig själv behöver inte invänta den 24e!!! Jag längtar, det enda smolket om man nu lyckas är att man blivit 5 år äldre men kanske det går att finna en lösning på även detta reella problem.

  SvaraRadera