onsdag 25 september 2019

Önskas: Tips nytt lönekonto och nytt kreditkort!

Har idag nästan lämnat SEB-banken. Har bara kvar kontokort, kreditkort och lönekonto. Tidigare hade jag även sparande och bolån där, men nu känns det lättare att kunna lämna.

Betalar för detta 35 x 12 = 420 kr/år.

Nu vill jag inte betala för detta längre.

Vill ha tips på bästa och gratis:
 1. Lönekonto för betalningar. Gärna med bank-ID på kort. Funderar på Skandiabanken.
 2. Kreditkort med kickback på alla köp. 
 3. Kontokort använder jag alltid nu, men kommer att skippa det.
 4. Reser eller handlar inte så mycket utomlands just nu, men tror det kommer att öka. Så ett kort med låga avgifter och påslag önskas också.
Edit 2019-09-27: Inser att jag räknat fel på mina bankkostnader. Trodde de var 420 kr om året vilket är det jag betalat, men genom att använda kort med cashback kan bankkostnaden i stället lätt bli negativ någon tusenlapp!!

14 kommentarer:

 1. Jag har Skandiabanken som reservbank. Bra app, dock surt att de inte har bankkontor. Ibland kan det vara bra att vara känd kund på en bank. Så jag behåller min gammelbank (SEB i det här fallet) ett tag till. Fast där har jag bara kvar kontot och Internetbanken, inga kort eller sparande. Tror det kostar mig 10-15 kronor i månaden.

  Shell och Preem ger 0,5 procent tillbaka på allt, tror jag. Dessutom har de hyfsat hög ränta, cirka 2 procent med insättningsgaranti var det senast jag kollade, om man sätter in pengar i förväg. Gränsen är runt 15000 kronor, så det blir inte mycket ränta att tala om

  Lån, sparande och försäkringar finns hos Avanza, som alltmer börjar bli min "riktiga" bank.

  Många gillar Revoluts, kanske något att satsa på framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Öppnade Skandiabanken-konto alldeles nyss. SEB som jag oxå har, har jag inte varit på ett kontor på säkert 10 år, kanske 15, så där kan jag stänga ner.

   Insättningsränta är intressant, men bonuscheck för att lösa in på mack! Hopplöst föråldrat.

   Komplett.se har generöst bonussystem och när nu läst lite tror det blir det som första kort.

   Sedan behövs ett reskort/internationellt kort också. Tror Revolut är ett sådant.

   Har Nordnet som huvudbank men de har inte allt (ännu).   Radera
 2. Jag har också lönekonto i Skandiabanken, gratis om man avstår deras kort.

  Som bankomatkort använder jag Norwegian-kortet, det är gratis och bankomatuttagen kommer på månadsfakturan och kostar ingen ränta om man betalar hela fakturabeloppet på förfallodagen.

  Santander Mitt kort+ har inget valutapåslag vid köp i lokal valuta men kostar 195 kr/år från år 2. Dock cashback ibland uppemot 7% i anslutna nätbutiker, som krediteras nästa faktura. Med Santander kan man också gratis betala räkningar med Betalo, dock inte till bank/kreditinstitut eller Kronofogden men Skatteverket funkar.

  Revolut, som inte är ett kreditkort utan måste tankas med pengar i förväg, kan man också göra gratis bankomatuttag med upp till 2000 kr/mån och ska ha bra växelkurs (dock valutapåslag vid överföring mellan valutor under helger och vid belopp över 50 000 kr/mån). Kan fyllas på med andra kreditkort som i sig ger bonus på det överförda beloppet. Kan betala räkningar om man har mottagarens IBAN-nr (går inte till plus- och bankgirokonton).

  Komplett Banks kort är gratis och ger bra cashback, dock med ett tak på 500 kr/mån och 2000 kr senaste 12 mån.

  Everydaycard kostar 195 kr/år men ger cashback 0,5-1% på allt (alltid 1% på matbutiker och mackar), och när man under en bonusperiod (4/5-4/11 resp 4/11-4/5) handlat för minst 20 000 kr (exkl i matbutiker o mackar) så får man under resten av perioden 1% på allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg till mitt tidigare inlägg: Komplett och Everyday ger inte bonus på spel. Och vill man i Stockholm fylla på sitt SL-kort med reskassa automatiskt så nekas Komplettkortet för att det inte är från en svensk bank (är norsk).

   Radera
  2. Bra uttömmande svar. Skaffade ett Komplett-kort, men trist det där med SL. Spel inget problem för mig, då jag inte spelar. Taken på cashback på 500/2000 kr för Komplett är ingen större begränsning för mig.

   Ska prova kort helt utan årsavgift tänkte jag. Även om det kanske går räkna hem en årsavgift på 200 kr. Får ge det 1 år först.

   Vilket kort tycker du "kompletterar" Kompletts svagheter?

   Radera
  3. För min del är det Everyday, har haft det som enda kort i många år och varit nöjd med det. När Komplett nekas tar jag Everyday i stället, samt i matbutiker där man ju alltid får 1% bonus på Everyday. Det får man ju på alla köp i fysiska butiker med Komplettkortet också men använder man det jämt slår man ju fortare i taket på bonusen. Därför väljer jag Everyday när bonusen ändå är samma.

   Radera
 3. Jag har lönekonto och internetbank hos Skandiabanken (inget kort) och det kostar inget. (Har även huslånet där med 1,10% ränta utan förhandling vilket känns helt OK).

  De kort jag har finns inte längre att skaffa nya. Santander "Mitt kort" utan växlingsavgift och ingen årsavgift samt Remember More med 1% cashback på allt fast med årsavgift.

  Men jag har faktiskt skaffat de kort du nämner som komplement. Revolut för att få gratis kontantuttag och låg/ingen valutaväxlingsavgift och sedan har jag precis beställt Komplett Mastercard, men inte fått det ännu, så jag kan inte uttala mig om det ännu. Min tankr där är om det kan ersätta mitt huvudkort Remember More med samma bonus, men utan årsavgift.

  I både ditt och mitt fall tror jag att Revolut ihop med Komplett Mastercard borde räcka egentligen.

  SvaraRadera
 4. Försökte skaffa Kompletts kort men deras sajt är under all kritik. Kraschade två gånger, så ansökan gick inte igenom. Dessutom måste man tacka ja till en massa reklam från deras samarbetspartners, så både telefonen och mailboxen lär spammas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inga problem med Komplett. Loggade in med bankid och allt flöt på bra.

   Vägrade klicka i samarbetspartners och efter att ihärdigt tryckt vidare några gånger accepterade siten min vägran och skickade mig vidare.

   Radera
 5. Hej.

  Jag har använt Preem kortet i över två år, ett kort för vuxna människor med koll på sin ekonomi skulle jag vilja säga. Fungerar utmärkt och man får verkligen tillbaka pengar på sina köp. Jag fattade inte hur de kunde ha råd att betala detta, kortet har ingen årsavgift eller så. Ja naturligvis är det de människor som inte kan/orkar betala sina räkningar i tid som blir förlorarna och det är troligen där som Preem tjänar sina pengar. Nackdel, det fungerade inte med gratis växlingsavgift utomlands så där åkte jag på en liten mina.
  Preem ligger nu i frysboxen till förmån för Norwegian-kortet som även har en superbra webbsida där man verkligen får precis all info om köp, sparande, räntor mm. Man kan till och med kolla vilken kod man har om man råkar glömma bort den vilket faktiskt hänt mig eftersom jag har flera kort och minne som en guldfisk. Praktiskt och det fungerar perfekt utomlands vilket jag testat både i Prag och Amsterdam. Inga växlings eller uttagsavgifter.

  Ja det finns säkert många andra bra kort men dessa har jag testat och de funkar fint i kombo med mitt Snedbank-kort där lönen går in och räkningar betals löpande.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norwegian ligger i toppen på på många ställen. Så två år innan pension när man ska börja jaga poäng för flygrabatt ska jag definitivt ha ett sådant eller SAS Eurobonus eller...

   Inga växlings- eller uttagsavgifter gillar jag.

   Radera
 6. Instämmer, Skandiabanken funkar klockrent och man behöver inte betala för deras kort.
  Santander "Mitt kort" som tyvärr inte kan skaffas längre, undrar hur länge vi får ha kvar det gratis?
  Revolut och Klarna använder jag också. Klarna på utlandsköp för att jag gillar att det direkt plingar till i telefonen så att jag vet hur mycket det jag har just köpt kostar mig. Inga växlingsavgifter men dock så dras beloppet efter nån dag via autogiro från valfritt konto.

  Personligt tycker jag inte om Santanders oförmåga att man månadsvis måste in och reglera fakturabeloppet så att hela månadens skuldsaldo betalas på en gång.

  Revolut är bra för man kan ligga med saldo i vilka valutor man vill. Så om man vet att man om ett tag skall resa i Europa så "köper man på sig" Euro när kursen är lite lägre. Den möjlighet har jag inte sett med några andra kort. Man kan också gratis göra utlandsbetalningar utan avgifter. Mkt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Vilken djungel detta är som jag varit helt omedveten om.

   Utan en välspecificerad kravlista blir det svårt att välja. Vill inte ha hela plånboken full med kort.

   Komplett.se-kortet har kommit och passar mig som köper ofta inhemskt på nätet, ibland från just Komplett.

   Men handlar ibland t ex från Amazon, reser ibland mm och här behöver jag något till. Läser på lite till innan jag väljer.

   Radera