lördag 8 februari 2020

Har nu MINST 1.000 kr i utdelningar VARJE månad!

Bloggaren Kalkyl har en lång inläggsserie om att höja lägstanivån för utdelningar för varje månad.

Länge tänkte jag att det inte är relevant vilken månad utdelningen kommer. Nu under ackumuleringsfasen är det nog verkligen så, men under uttagsfasen kan det underlätta med någorlunda jämna månadsutdelningar.

Dessutom är det lite roligt!

Eftersom svenska börsen är så utdelningstung i mars-maj tittar man lämpligen på USA för att jämna ut utdelningarna. Detta sammanfaller med mitt mål att öka de utländska (amerikanska främst) utdelningarnas andel kraftigt från 8% tidigare till nu 11% och på sikt mycket mer (25 och 33% är siffror jag tänkt på).

Jag har gjort en första modell för att se hur mycket kapital som behövs för att nå dessa minimimål, nedan 1.000 kr/målet som nåddes i veckan genom att jag köpt fler BP och Pepsi:
Observera att min aktuella DA på TOTALT kapital just nu är 3,76%, men att jag genom belåningsdoping har en DA på EGET kapital på 5,04%.

Nu när 1.000 kr-målet nåtts, höjer jag ribban till 1.500 kr/mån, och då ser det ut så här:
Investeringsbehovet är tyvärr troligen avsevärt större då bra utdelare i svåra månader även delar ut i lätta månader. Men det är smällar man får ta.

Mina investeringar kommer att fokuseras på de månader som inte klarar månadsmålet samt vars utdelningar ligger närmast framåt i tiden. Alltså just nu fokuserar jag på juni- och juliutdelare (se tabell ovan). Genom att satsa på kvartalsutdelare som delar ut i juni och juli får jag även utdelningar i de svåra månaderna december och januari. Den riktigt svåra månaden blir februari där jag kan tvingas investera 4 gånger vad som egentligen behövts om jag inte hittar bra företag som delar ut 1 eller 2 gånger om året.
MEN investeringarna får såklart inte bryta mot mina mer viktiga investeringsregler.

16 kommentarer:

 1. Gillar tankesättet kring att få jämnt kassaflöde. Även under ackumulureingsfasen är det bra med jämnt kassaflöde vid t.ex återinvestering.

  Har (nästan) slutat tänka på det här sättet då jag försöker välja bra bolag i första hand. Det är däremot ett + i kanten om de delar ut en kärv månad

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Tycker också det är ett plus i kanten. Samt hur roligt är det jag fick 356 kr i januari förra året...

   Radera
 2. Får också passa på att gratulera till uppnått delmål

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt precis och funderade på om detta är ett delmål som är värt att föra in på målfliken.... Jag håller på den lite ytterligare.

   Radera
 3. Grattis till uppnått mål! Tar man det i små steg i kombination med snöbollseffekten, ja då går det undan till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Annars är ju tålamod en viktig egenskap för som vill bli ekonomiskt fria.

   Radera
 4. Hallå US! Grattis till 1000 kr/mån! Javisst är det lite roligt att försöka säkra ett jämnare inflöde. Ser att både målet o trackingtabellen inspirerat, kul! Bra att vi hjälps åt i vår strävan. Du hann före med pepsi, vill också ta in detta bolag som ett stabilt ankare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Absolut att du inspirerat, men du fick ju också ett omnämnande i inlägget...

   Radera
 5. Yes, tackar för det, barnen avbröt skrivandet så tacket uteblev dessvärre.

  SvaraRadera
 6. Att kombinera bra bolag som delar ut en gång per år med ett sparkonto gör att du själv kan förflytta dina utbetalning till den månad du önskar. Exempel: stabila bolaget med tillväxt om 10% genomsnittlig tilväxt de senaste 20 åren och ned en utdelningsandel om 30% samt utdelningstillväxt om 10% årligen, delar ut i mars varje år.
  Ställ det mot bolaget som delar ut varje månad, har en 0% tillväxt och en 85% utdelningsandel och där bolaget inte har höjt, eller kan höja om man inte vill "expandera br".

  Är du en sån person som om du har pengar på fickan så måste du köpa upp alla pengar, eller kan du tänka dig att vänta och själv bestämma när det är dags att spendera?

  Det svenska skattesystemet gynnar inte jämna månadsutdelare,(inte heller missgynnar) så ur den synvinkel har jag svårt att se någon fördel överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderade på att helt strunta i utdelningsmånad. Detta då jag tänkte fondera alla utdelningar för t ex 2024 på ett sparkonto och portionera ut dessa 1/12 i taget för konsumtion år 2025.
   Men då får jag lite mindre att konsumera samt att det kommer finnas upp till ett års utdelningar i dödsboet. Dock vet man lång tid i förväg vad man har att röra sig med.

   Jag har absolut inga problem med att pengar bränner i fickan (längre...).

   Radera
 7. Starkt utdelningsregn på våren! Tur att det förhoppningsvis är lite sol och blå himmel utomhus också (och blått på börsen).

  Jag själv bryr mig inte alls om vilken månad jag får utdelning, men tycker upplägget är rätt trevligt och skoj :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som sagt lustfyllt med utdelningar. Så därför trist om det bara kommer 356 kr som januari förra året.

   Men allt annat lika kan man ju se till att jämna ut pengainflödet.

   Radera
  2. hehe sant! Fick ynka 150kr i januari ^^

   Radera