fredag 13 september 2019

Portföljen värd en och en halv miljon kronor!

Börsen och portföljvärdet har fortsatt stiga kraftigt och idag avslutades dagen för första gången med ett portföljvärde över 1,5 MSEK (1.500.949 kr). Exklusive belåning.

Detta bara drygt 2 månader efter 1,4 MSEK passerades.
Från juli 2018 har jag månadsdata (mot tidigare halvårsdata) i portföljvärdesgrafen.

Jag räknar inte varje passerad 0,1 MSEK som ett passerat delmål, men en-och-en halv räknar jag som ett delmål då det dels känns jämt och dels ännu viktigare just nu är den summa som jag förväntar mig är halva den summa jag tror mig behöva för att kunna gå i pension.

Bara andra hälften kvar alltså. Första hälften har tagit mig många år att få ihop, men visst finns det möjlighet att jag klarar andra hälften på drygt 5 år och kan säga upp mig enligt plan till 2025-01-01.

Men jag säger det igen, jag kommer inte säga upp mig förrän jag uppnått mitt långsiktiga mål, och det får ta den tid det tar:
 • Mitt långsiktiga mål är att skapa en portfölj med så stor avkastning att jag kan behålla en behaglig levnadsstandard när jag tar ut tidig pension genom att komplettera pension från det allmänna, tjänstepension och privat med uttag* av portföljkapital.

  *Strategin för detta uttag är inte satt men kan vara uttag av utdelningar (med eller utan försäljning av aktier) eller uttag enligt Vanguards dynamiska hybridmodell.

2025 Ett möjligt scenario

Portföljvärdet är 3.000.000 kr och jag har även en relativt moderat belåning på ca 15,5% vilket ger ett portföljvärde på 3.550.000 kr inklusive belåning.

Detta är som av en slump samma belåningsbelopp som jag har idag (552.000 kr), men såklart mycket lägre belåning i procent än idag (27%).

Det planerade belåningsbeloppet är dock beräknat som att jag då har utnyttjat halva belåningsutrymmet för belåning till en hygglig ränta (idag 1,19% på Nordnet) och därmed har stor fallhöjd för portföljvärdet innan en högre räntesats kickar in.

3.550.000 kr med dagens direktavkastning om 4,34% skulle år 2025 ge 154.000 kr eller 12.800 kr/mån i utdelningar, vilket ihop med uttag av privat- och tjänstepension (2025 = 55 år) kan vara tillräckligt.

4 kommentarer:

 1. Grattis till hälften alltså! Kanon! Verkar som om Nordnets lån är bättre än Avanza. Jag siktar också typ mot 2025, känns ibland långt dit men är väl betydligt bättre än att sikta mot allmän pension som dessutom troligtvis blir både skral o framskjuten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kommer troligen att ändra lydelsen av långsiktiga målet ovan inför 2020 så det blir mitt uttag av portföljkapital som kompletteras med pensioner - alltså tvärtom mot ovan.

   Detta beror såklart på det svaga allmänna pensionssystemet.

   Inte utan att jag tänker på de som lever från lön till lön och hoppas att staten tar hand om dem när de blir gamla, alternativt de som vet att det blir knapert men bestämmer sig för att köra på med full konsumtion (eller mer dvs lån) ändå.

   Radera
 2. Hallå! Hur ställer du dig till dina Kinnevik nu när utdelningspolicyn verkar ändras, inte en utdelningsaktie längre tycker jag. Rätt trist info som jag glömt bort sen den först dök upp i juni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du. De är definitivt med på "observationslistan" och riskerar ryka. Men aktiviteten vad gäller analys av företag har varit extremt låg och vet inte vad jag skulle köpa. Har mest bara köpt mer aktier månadsvis.

   Ibland tänker jag bara att det vore lättare att ha några billiga fonder med bra spridning och lägga kraften på att nyspara. Uttaget vid pension skulle bli enligt Vanguards modell som jag skrivit om här: http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2018/10/vanguards-dynamiska-hybridmodell-for.html

   Radera