Det finns absolut inget att be om ursäkt för och de flesta företag som drivs har lån och detta beror på att främmande kapital är billigare än eget kapital och för att det behövs kapital för att investera och växa.
Utdelningsmaskinen AB
Mina aktiekonton ser jag ett som företag skilt från min privatekonomi.
Idag har jag en direktavkastning på hela portföljen (eget och lånat kapital) på 4,4% (se min portfölj, cell U75 just nu) vilket är helt OK. Men genom att jag har lånat pengar för att få större avkastning blir direktavkastningen på mitt egna kapital hela 6,0% (se cell U76 just nu). En avsevärd skillnad.
Det ska dock betalas räntor på det lånade kapitalet.
För enkelhets skull blandar jag inte in aktiernas värdeförändring, men såklart att jag har krav på en totalavkastning som ligger betydligt högre än direktavkastningen.
Risker med belåning - Worst case
Det är dock inte riskfritt med aktiebelåning och detta kan hända i ett börsfall:
- Portföljvärdet sjunker så mycket att jag måste sälja av aktier i absolut sämsta läget för att inte bli överbelånad eller tvingas betala en högre belåningsränta.
- Banken se över och sänka sina belåningsvärden så att ännu fler aktier behöver säljas.
- För de som har Avanza och belånar med Superlånet kan det bli så att företag tappar sin Superlånsstatus och belåningsvärdet minskar ytterligare.
- Till råga på detta sänks utdelningarna kraftigt p g a företagens problem, vilket blir ett problem särskilt om man är pensionär och tänkt konsumera utdelningar på en viss nivå.
- I värsta fall är hela landets ekonomi i fritt fall och jag förlorar t o m jobbet.
Idag - fortfarande i arbetslivet
Idag har jag en relativt hög aktiebelåning (27%). Detta beror av främst 4 anledningar:- Jag har ett jobb där jag lätt kan spara hälften och som kan användas till att reglera belåningen med om det inte är för snabba fall.
- Eftersom jag inte ännu lever på utdelningar är det ingen katastrof att sälja av lite aktier vid en kraftig nedgång. Men detta ska vara undantagsfall, helst aldrig.
- Min totala belåning är rimlig och balansräkningen kan skrivas så här:
Tillgångar (bruttovärden): Lägenhet 3,8 MSEK + Portföljvärde 2,05 MSEK.
Skulder & Eget Kapital: Bostadslån 1,5 MSEK + Aktiebelåning 0,55 MSEK + Portföljvärde 1,5 MSEK + Lägenhet 2,3 MSEK*.
Detta ger en belåning på hela min ekonomi på 2,05/5,85 = 35% vilket inte så farligt om man bor och arbetar i Stockholm..
* I lägenhetens nettovärde på 2,3 MSEK finns en latent reavinstskatt. - Jag vill ha en högre avkastning på mitt egna kapital.
Imorgon - som pensionär
Som pensionär kommer jag inte ha lika hög belåning. Idag uppskattar jag att ca 15% är maxgränsen för vad som är hälsosamt. 15% belåning betyder att ungefär hälften av belåningsutrymmet till en rimlig ränta om 1,19% hos Nordnet utnyttjas. Detta ger en möjlighet till ett ganska stort fall innan jag måste sälja aktier.
Som pensionär kommer min balansräkning att se helt annorlunda ut då jag inte kommer att ha något bostadslån, kanske så här:
Tillgångar (bruttovärden): Hus 1,5 MSEK + Portföljvärde 3,5 MSEK.
Skulder och Eget Kapital: Bostadslån 0,0 MSEK + Aktiebelåning 0,5 MSEK + Portföljvärde 3,0 MSEK + Hus 1,5 MSEK.
Detta ger en belåning för hela ekonomin på bara 10% vilket ger en stor trygghet som pensionär.
Som pensionär kommer min balansräkning att se helt annorlunda ut då jag inte kommer att ha något bostadslån, kanske så här:
Tillgångar (bruttovärden): Hus 1,5 MSEK + Portföljvärde 3,5 MSEK.
Skulder och Eget Kapital: Bostadslån 0,0 MSEK + Aktiebelåning 0,5 MSEK + Portföljvärde 3,0 MSEK + Hus 1,5 MSEK.
Detta ger en belåning för hela ekonomin på bara 10% vilket ger en stor trygghet som pensionär.
Här ber vi inte om ursäkt för något. Att låna pengar för att tjäna ännu mer pengar är väl smart om inte annat, speciellt i denna världen med ränteavdrag och minusräntor? Vi har belåning på ca 3% i nuläget, men kan tänka mig 10% om det skulle bli nån börskrasch i framtiden. Man får ju tänka på vilka aktier man köper, belåning är inget för spekulationer.
SvaraRadera"Man får ju tänka på vilka aktier man köper, belåning är inget för spekulationer." - Jättebra inlägg, men det är ju så att det sammanfaller att en bra långsiktig utdelningsaktie är just en icke-spekulations-aktie. Dessutom har de bra valen höga belåningsvärden på 75-85%.
RaderaSkulle det ändra sig med ränteavdrag, kapitalkontoskatt och/eller räntenivåer är det ett minutsjobb att sälja ner sig till obleånad.
Tack för kommentaren!
Hej.
SvaraRaderaJag är med på på allt utom en sak. Du skriver att: "Mina aktiekonton ser jag som ett företag skilt från min privatekonomi".
Frågan är då varför du räknar in din lägenhet i ekvationen?
Annars som vanligt ett bra och intressant ämne du tar upp.
Mvh // PP
Hupp! Nu när jag tittat en gång till. Jag har helt klart blandat ihop 2 olika synsätt.
RaderaNär jag tänker efter ser jag nog inte min Utdelningsmaskin som ett AB i alla avseenden ändå. Det hade räckt att skriva att jag får mer avkastning på mitt egna kapital.
Tack för kommentaren!
Jag tycker det var intressant att se på sitt aktiesparande som ett slags företag skilt från den egna privatekonomin. Det ska jag faktiskt ta till mig.
SvaraRaderaJag driver och har drivit småföretag långsiktigt, det är enda sättet att lyckas. Men mitt i privata aktiesparande är jag extremt kortsiktig, och lyckas ofta tajma helt galet eftersom det är enkelt att köpa och sälja hos Avanza.
Eller vad som sägs om plus 0,48 procent januari-september?
Funderar på att skaffa ISK hos någon gammelbank som har en urkass handelsapplikation och som inte alls lockar till att köpa och sälja.
Och sen bara göra aktie- eller ännu hellre fondaffärer varje kvartal eller något liknande. :-)
För länge sedan försökte jag swingtrada och det gick jättebra i de flesta affärerna. Kommer inte ihåg exakt nu men säg att jag vinst 8 av 10 gånger. Det låter väl bra? Problemet var att förlusten i de 2 förlustaffärerna vida översteg vinsterna i de 8.
RaderaJag får ingen kick längre av att köpa och sälja. Det som driver mig nu är utveckling av utdelningar & portföljvärde för att komma närmare ekonomisk frihet.
Jag tänker inte alls på att tima marknaden. I stället köper jag varje månad bara fler aktier för erhållna utdelningar och lönesparande i de företag jag har godkänt. Ibland tänker jag på om jag ska vikta upp i något innehav bara. Världens enklaste strategi.
+0,48% är inte så bra. Jag räknade lite och jag ligger på 29-30% upp på eget kapital i år (inklusive utdelningar, exklusive sparande). Men då har jag haft hjälp av en ganska stor belåning.
Jepp, 0,48 är helt värdelöst.
SvaraRaderaLägg sen till all tid och energi detta har tagit...
Har bestämt för en enkel setup:
Jag delar upp mitt tillgängliga kapital i 36 delar. Så köper jag för 1/36-del varje månad i tre år automatiskt en mix av tio fonder fonder, hälften Sverige och hälften global. Detta sker i en ISK hos Avanza.
Varje månad tillför jag dessutom de pengar som blivit över efter att alla räkningar betalats till ett ISK hos min gammelbank, där jag väljer en billig globalfond.