fredag 31 oktober 2025

Är det ekonomi i att baka kanelbullar själv?

I helgen hade jag kusinerna över på fika och tänkte att jag skulle baka själv och då blev det bland annat kanelbullar.

Jag hoppas att det är ekonomi att baka själv, i alla fall om man inte värderar tid i FIRE på samma sätt som i arbetslivet.

Det finns dock även andra värden i att baka själv såsom att man vet vad som finns i brödet, det luktar underbart i huset, tillfredsställelsen av att göra det själv samt såklart smaken. Bullbak är precis som svampplockning en del av mitt mål att nå en högre självhushållningsgrad där jag gör saker och ting från grunden.

Men vad kostar det att baka en enkel hembakt kanelbulle?

Några gissningar innan jag reder ut det nedan? 1 kr/st eller 2 kr, 3 kr, 4 kr eller till och med 5 kr?

Jag använde mig av ett enkelt och klassiskt recept som återfinns på Garants Vetemjölspaket (se bilden).

Eftersom jäst säljs i 50g-paket väljer jag att köra dubbelt recept. Dessutom räcker det gott och väl med ett ägg för att pensla dubbel sats. Kostnaderna blir då:
Priserna gäller ordinarie pris på Willys hösten 2025 och jag har använt mig av stora förpackningar, billigare märken och kryddor på påse i stället för på burk.

Det finns absolut möjlighet att spara ytterligare pengar på extrapriser - inte minst smör kostar ofta ca 55 kr istället för 72,50 kr för 500 g och i ärlighetens namn är det då jag köper. Den absolut största potentiella kostnadsminskningen uppnås dock genom att använda margarin (29,90 kr/1 kg) i stället för smör på ordinarie pris då en besparing på hela 28,78 kr uppnås, men detta tror jag försämrar smaken så mycket att det inte är värt det. Jag är dock sugen på att göra ett jämförande test!

Totalt blev det 68,80 kr för 50 st ganska små kanelbullar, alltså priset per kanelbulle blev 1,38 kr/st vilket är i linje med vad jag hoppats och jag kommer definitivt att fortsätta baka.

4 kommentarer:

  1. Funderar över kostnaden för salt, tror du det skulle gå att minska saltmängden utan att smaken drabbas så kan man minska denna kostnad. Från 2 till 1 öre är ändå en sänkning med 50% för denna ingrediens. 📉😉

    Vill du ha hjälp med blindtest av skillnaden mellan smör o margarin ställer jag upp. Skicka en påse bullar av var så ska jag ge ett omdöme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om jag vågar minska saltet - det kan ju förstöra allt! Dessutom var det intressant att Willys tog 14,90 kr för 500 g salt i rund burk och 10,90 för samma salt i 1 kg kartong...

      Radera
  2. Jag bakade en del fikabröd förr i tiden, olika varianter av vetebröd bland annat. Främst fyllda med vaniljkräm, jag gillar vaniljsmak på bullarna mer än kanel.

    Numera blir det bara matbröd, ingen idé att baka fikabröd har jag märkt. Äter ju bara upp det, å det känns ju onödigt 👀.

    Definitivt kan man spara massor med pengar på att baka och laga mat själv från grunden. Det är något jag ofta förespråkar, tyvärr lika ofta för döva öron.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska prova andra fyllningar i bullarna också. Men kanel känns som originalet (finns ju t o m på mjölpåsen) och därför var jag tvungen att ta den först. Sedan ska jag försöka ta fram ett par av de kakorna mamma gjorde när man växte upp.

      Alla säger att hemgjort sparar pengar men denna gång ville jag veta hur mycket det faktiskt handlar om...

      Vissa hemgjorda rätter har inte en likhet med köpt och borde inte ens få kallas samma sak: bullar är inte riktigt en av dem utan tänker t ex på köttbullar, köttfärssås och lasagne.

      Radera