En del av mitt mål i FIRE med mer fri tid till förfogande är en högre grad av självhushållning. Detta betyder att odla själv men minst lika mycket att fiska eller att plocka mat i skogen. Högre självhushållningsgrad är inte ett självändamål utan ska hjälpa mig att äta billigare och bättre.
Min bror med familj har varit på besök i helgen men åkte hem igår. Mycket trevligt! Han och jag avslutade besöket med ett besök i svampskogen - de andra orkade inte. Det blev en mindre mängd (gula) kantareller och en större mängd trattkantareller där ni ser en del på bilden. Det blev knappt 100 liter på ett par timmar i skogen. Efterarbetet som är ett mycket större jobb än plockningen lämnade min bror med varm hand till mig när han åkte till Stockholm.
Äta svamp
Men då får jag äta upp svampen också vilket för mig in på nästa "problem". Vad ska jag göra med svampen? Detta är egentligen ett angenämt problem.
- Svampsoppa - en värmande favorit på vintern
- Varma mackor med stekta kantareller - bra kvällsmat
- Pastasås med ost och svamp och eventuellt något kött - bra lunch
- Brunsås med svamp till kött och potatis - bra vardagsmiddag
- Gratinerad fläskfilé med svampstuvning - bra bjudmat
- Omelett med svampstuvning - när man inte har något annat
- Pizzatopping - deg gör jag snabbt i brödmaskinen
- Paj - bra frysmat
- mm
Fler svampsorter
Fram tills nu har jag i mitt liv bara plockat gula kantareller och det är absolut kungen bland svampar men kräver ofta mycket arbete för att hittas. Dessutom har jag plockat enstaka Karl-Johan men de är oftast maskätna. Men det finns ju så många andra svampar i skogen så en svampkurs står högt på min lista - svampplockning är en sport där jag måste vara 100% säker.

100 liter, det var inte dåligt !! Det är ju bra användningsområden du räknar upp, jag har inte så mycket att tillföra faktiskt. Använder själv en del svamp i min vardagsmatlagning, i princip alltid bara butikschampinjoner. Plockade mer svamp i skogen när jag bodde nere i södra Sverige.
SvaraRaderaNär jag hittar gula kantareller här uppe i Norrland så förväller jag i stekpanna och fryser in i påsar. Finns nog någon påse kvar i frysen, och någon påse hjortron. Det får bli någonting på Nyårsmenyn.
Champinjoner har jag inte köpt på många år - varken konserv eller färska. Så länge pappa var frisk hade jag nästan fri tillgång till gula kantareller.
RaderaYes, håller i detta nu på att förvälla min andra 10-litersgryta från plocket för att sedan frysa in...
Ahh, hjortron. Jag har en myr i närheten där man med mycket jobb kan hitta några deciliter - vet att det är bättre i norr. Nej, jag kommer att satsa på andra mer lättillgängliga bär såsom blåbär, hallon, jordgubbar, smultron, björnbär och lingon. Det måste finnas en balans mellan ansträngning och utfall.
Jag har som tradition att köra någon dessert med hjortron på nyårsafton. Chokladmouse, Panna Cotta, Cheesecake, Parfait etc....
RaderaHej.
SvaraRaderaJag älskar svamp och plockar under hela säsongen. Mycket används direkt men det brukar bli många turer i skogen och då är det av vikt att man kan lagra dem. Gula kantareller, trattisar och trumpetsvamp brukar jag torka (svamptork) och förvara i IKEA:s syltburkar med gummipackning. Håller väldigt många år. Jag tror vi förbrukade en burk gula kantareller som var fem år nu i sommras. Överskörd av tratt och gula brukar vi också förvälla och lägga i frysen.
Svamp är helt klart underskattat som mat.
Nej du gör helt rätt som bara plockar det som du är 100% säker på.
Taggsvamp, gula, trattisar, alla soppar i stort sett och svart trumpet är det jag brukar hålla mig till då jag är säker på dessa.
Mvh // PP
Vet att pappa lufttorkade svamp på dåvarande oljetankens tak för länge sedan. Att köpa tork och torka svamp och annat ligger absolut inom min intressesfär.
RaderaSoppar även utanför Karl-Johan är väl det jag vill bredda mig mot nästa år. Känns säkert. Smörsopp tycker jag smakar. Soppar ger volym snabbt men smaken är jag ambivalent till - kanske blanda med den smakrikare kantarellen?