lördag 22 oktober 2022

Skandiabanken är bästa bank för vardagsärenden!

Utan att ha exakt koll på alla andra bankers aktuella erbjudanden är jag ganska säker på mitt påstående i rubriken. Men om någon vill motbevisa mig går det bra att kommentera.

För några år sedan bytte jag från SEB till Skandiabanken i en drive när jag såg över alla fasta kostnader och är mycket nöjd.

Detta inlägg skulle jag väl egentligen ha fått betalt för att skriva men jag vill hjälpa mina läsare att årligen spara några hundralappar eller t o m en tusenlapp.

För att uppnå en tusenlapps besparing krävs det nog att man idag betalar för sin internetbank och även betalar för sina bank- och kreditkort som då är utan återbäring. Byter man till gratis internetbank och gratis bank- och kreditkort med återbäring ska det inte vara några problem att spara en tusenlapp.


Vad vill man ha för tjänster i sin vardagsbank?

I stället för att göra en stor tabell med alla bankers erbjudande och priser ger jag er direkt vad man egentligen behöver i en vardagsbank:

 • Allt i Ett-konto. Ett vanligt konto för för insättningar och betalningar (räkningar, efaktura, autogiro, överföringar).
 • Bank ID
 • Swish
Ingen lång lista, men vill man ha alla 3 ovan utan att betala en enda krona är Skandiabanken vad jag vet den enda banken som erbjuder detta.


Andra banktjänster

Banktjänster utöver de ovan rekommenderar jag att man har utanför Skandiabanken och de flesta vill väl ha:
 • Sparande. Jag rekommenderar som alla andra Avanza och Nordnet men håller du på med optioner har Degiro betydligt lägre avgifter även om de i övrigt har mycket att önska. Själv har jag alla 3.
 • Kreditkort/bankkort. Bank- och kreditkort är en djungel som är värt ett eget inlägg. Men i korthet förordar jag ha ett gratis kreditkort med återbäring (jag har Komplett Bank) samt ett bankkort med bra villkor för speciellt uttag och betalningar i utlandet (där har jag Lunar Standard). För vissa kan kreditkort med avgift ha tjänster (t ex tillgång till flygplatslounger) som gör dessa till ett bra val.
 • Lån (speciellt bolån). Rekommenderar ingen som söker ekonomisk frihet att ha lån förutom möjligen bolån och dessa tar man såklart där man får bästa dealen. Fram till att jag säljer min BR och flyttar till cashad villa i Småland kommer jag ha mitt bolån på Nordnet.

Avslutning

Använder ni någon ytterligare tjänst som saknas ovan? Finns det någon bank som matchar Skandiabanken som vardagsbank? 

Vad gäller kreditkort är jag ganska säker på att det finns de som kan matcha Komplett Bank sedan de sänkte återbäringen.

Ser ni över era banktjänster någon gång eller ligger ni kvar med den bank ni "alltid" haft?

7 kommentarer:

 1. Precis, är nog bara Skandiabanken och Svea Bank som har gratis internetbank. Har SEBs internetbank nu sedan vi skaffade bolån där. Första året gratis men numera 15 kr/månad (180 kr/år). Funderar på att få in lönen/räkningar på Skandiabanken igen istället och månatligen överföra låneavgiften till SEB istället.
  15 kr/mån är inga pengar, men det är principen jag stör mig på - att det kostar pengar att använda sina pengar (betala räkningar).

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svea Bank ska inte ha Bank ID men fixar man det på Skandiabanken kan de vara ett alternativ.

   Jag hade tidigare Enkla vardagen från SEB (internetbank plus bank- och kreditkort) som idag kostar 600 kr/år. Idag är allt mitt gratis och jag får återbäring på kreditkortet på kanske 300 kr/år samt genom att mitt bankkort är utan uttagsavgift och växlingsutgifter utomlands så är nog den där tusenlappen hemma.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Länsförsäkringar bank har väl också samma erbjudande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Jag hittar bara "Bekväma vardagen" med allt det vanliga + bankkort för 275 kr/år. Kanske det går att välja bort bankkort och få ner priset?

   Radera
 4. Jag har också Skandiabanken som huvudbank och tycker de är bäst. Nu har de även 2% på sparkontot vilket varit en svag punkt innan. Ett alternativ kan vara Marginalen bank. Jag skaffade deras bankkort "I'm Yours" eftersom det är gratis kontantuttag och insåg att jag fick en hel bank på köpet utan avgifter. Bankkort, sparkonto på 2%, e-faktura, autogiro, lönekonto och swish. Tyvärr kan de inte utfärda Bank-ID så man måste behålla sin större bank i alla fall. Lämpligen Skandiabanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det. Ett bra sparkonto kan vara bra att ha också. Nu i internet- och apptider är det så lätt för oss ha flera banker där vi tar det bästa från var och en.

   Radera