fredag 9 september 2022

ROT-avdrag i FIRE

Inte den här sortens ROT

Sammanfattning

Idag blir det lite funderingar om hur en låg deklarerad inkomst i FIRE ger en låg skattekostnad och därmed möjlighet till bara små ROT-avdrag.

Detta är enbart mina första okunniga funderingar i ämnet och någon gång framöver får jag ta och räkna på det och läsa på mer.


Min plan

Min plan som jag skrivit ofta om är att göra min FIRE 2025 vid 55 år och flytta ner till föräldrahemmet. Väl i Småland tänker jag direkt renovera hårt på huset och även om jag tänker göra mycket själv så finns det några projekt jag inte vill ge mig på själv (t ex solceller, takbyte, fönsterbyte, dränering) och där vill jag såklart göra ROT-avdrag. Åtminstone ett par stora ROT-jobb behöver jag nog göra mellan 55-60 år.


Problemet

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg kommer min passiva framtida FIRE-inkomst bestå av uttag från  Pengamaskinen och Geoarbitraget samt Pensioner vilka tillsammans bildar min Pensionspyramid.

Problemet är att i FIRE kommer min deklarerade inkomst främst bestå av pension och därmed vara mycket låg (Kanske att schabloninkomsten för ISK-kontot också ingår i inkomsten).. Så även om skattesatsen är hög på tidigt uttagen pension så kommer skattebeloppet inte bli så högt. Därmed blir utrymmet för ROT-avdrag inte så högt eftersom man såklart inte kan få mer i ROT-avdrag än man betalt i skatt. 


Lösningen


Lösningen finns i bilden ovan  - jag tar ut privat-och tjänstepension på kortast möjliga tid 5 år och låter det därefter bli ett glapp utan pension i några år innan den allmänna pensionen blir tillgänglig vid 64 år. Detta gör att inkomsten och därmed möjligheten till ROT-avdrag maximeras samtidigt som jag har en maximal summa att lägga på huset. Min ursprungliga idé var att ta ut privat- och tjänstepension ändå fram till allmän pension.

Förklaring av bilden ovan:
  • I botten ligger livslånga uttag ur portföljen kallad Pengamaskinen.
  • Portföljen får när jag flyttar till billigare boende i Småland ett tillskott som medger ytterligare livslånga uttag och kallas Geoarbitrage.
  • Pensionsuttag fram till 60 år är privat- och tjänstepension som tas ut på kortast möjliga tid 5 år. Allmän pension kan tas ut från 64 år med hög skatt (kolumn 6) som blir lägre vid högre ålder (kolumn 2) och till sist kan det bli tal om garantipension då min pension blir så låg. Därav stegringen. Reservation för att reglerna kan ändras.

Funderingar

Det ser ut som det blir några tuffa år i mitten av bilden men efter att ha renoverat hårt på huset (vänstra delen av bilden) kan jag hålla igen med renoveringar fram till allmän pension (högra delen av bilden) när inkomsterna stiger igen. Går inte alla pengar åt kan jag ju också fondera pengar till mittendelen då det ju är ett nollsummespel (åtminstone brutto, se nedan) om man tar pensionen på 5 eller längre tid.

Troligen bör jag ha åtminstone en liten inkomst i bildens mittparti och detta av 2 anledningar:
  • En liten inkomst (ca 20.000 kr) är skattefri och det borde gälla även pensionsinkomst.
  • Troligen kommer min portfölj vara belånad och därför bör jag dessutom betala skatt för ha något att dra av mot belåningsräntorna.
Ovanstående lilla inkomst kan vara en aktiv inkomst men kan också vara att jag sparar någon eller ett par av mina ca 10 tjänstepensioner.

4 kommentarer:

  1. Har använt ROT 2 ggr. Första gången när jag installerade luftvärmepumpen och den andra gången när fiber drogs in i stugan. I övrigt har jag gjort/byggt allt själv. Man klarar ofta betydligt mer än man tror och kan spara stora summor på att lägga egen arbetstid.

    Det där med att plocka ut tjänstepension vid 55 och under 5 år har jag inte funderat på. Tyvärr är jag väldigt dåligt insatt i detta. Man kan plocka ut tjänstepension samtidigt som man jobbar ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjänstepension medan man jobbar har jag inte tänkt på!

      Tjänstepension för ARBETARE går att plocka ut medan man jobbar. Men inte vid heltid. Om jag fortsätter jobba deltid 70% på Djurparken efter 55 år (inte sannolikt men en möjlighet) kan jag fylla på med tjänstepension upp till 100%.

      För TJÄNSTEMÄN krävs att man lämnat arbetsmarknaden, vilket innebär arbete mindre än 8 tim/vecka. Jobbar man i egen låda blir det svårt att mäta hur mycket man jobbar.

      Jobbar man heltid däremot samtidigt blir väl skatteeffekten väl dyr oftast, så kanske du ska vänta tills du inte är anställd.

      Såklart kan man inte heller gå på A-kassa. Finns en del specialregler så det är lite svårt att generella råd utan att det blir ett inlägg (vilket det nog får bli när det närmar sig för mig).

      Själv tror jag att faktiskt kommer sluta jobba vid 55 år och lägga all energi i början på flytten till Småland och fixa huset. Därefter kanske jag börjar jobba lite med något igen men då är ju som sagt utbetalningarna redan startade.

      Inlägget syfte var att på bästa sätt finansiera renoveringar i huset - såväl de jag gör själv som de jag köper in.

      PS Luftvattenpumpen och fiber är även de 2 gånger min far använt ROT. Jag själv har aldrig använt vare sig RUT eller ROT. Vill minnas att jag kanske använde svart städning/tvätt för 20-25 år sedan...

      Radera
  2. Hej.
    Med lite planering verkar det gå att dela upp en renovering över ett årsskifte och kunna få "dubbel rot". Betalning av vissa jobb i nov-dec och slutförande efter årsskiftet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag tänkte faktiskt på det men fick inte med det i inlägget. Detta måste entreprenörerna känna till. Undrar om det måste vara logisk uppdelning av jobb eller om det duger med delfaktura 1 i nov och delfaktura 2 i jan.

      Radera