söndag 7 augusti 2022

Vad vill jag göra med min fritid när all tid är fritid?

Läste detta inlägg på Fru Efficient Bad*ss blogg och även detta hos Procentpanik och ville förtälja vad jag tänkt mig göra i FIRE. Inlägget kan också ses som en uppföljning på mitt eget 3 år gamla inlägg i ämnet.

Det känns också som att allt fler av mina bloggar-kollegor börjar närma sig FIRE och att ämnet därför blir allt intressantare. Hoppas kunna läsa fler bloggar om de som redan är i FIRE och hur deras liv  fortskrider och hur deras ekonomi utvecklas. 


Bakgrund

Jag är nu 52 år och hoppas vid 55 års ålder kunna flytta från Stockholm till Småland vilket jag skrivit många inlägg om. Aktieportföljen går till stor del på autopilot och funderingarna letar sig allt oftare i stället mot vad jag ska göra med all tid i FIRE.

Med en historik av utbrändhet är min energinivå inte så hög längre och att arbeta heltid 40 timmar plus förberedelser, pendling och återhämtning har gjort att min fritid inte varit direkt högkvalitativ. Helt ärligt har det ofta varit mat av hel- eller halvfabrikat, läsning av nyhetssidor, forum och bloggar (bara korta texter alltså!) samt ett par TV-serier eller en film.

Men sedan februari 2022 har det varit deltidsarbete med en anställningsgrad på 70% och jag tycker min fritid har förbättrats avsevärt både vad gäller kvantitet och kvalitet - jag menar att jag både hinner och orkar göra mer på fritiden. Hur skulle det då inte bli med en anställningsgrad på 0%? Såklart måste ekonomin vara ordnad då en oordnad ekonomi i kombination med inget arbete är en mycket dålig kombination som jag inte vill hamna med igen.

Vad jag vill göra med min fritid när all tid är fritid?

Nedanstående punkter är vad jag kan tänka mig att ägna mig åt. Just nu utan inbördes ordning men den stora mängden gör att jag senare får försöka prioritera. Vissa gör jag redan i dag men inte i den utsträckning jag önskar medan andra blir för jobbiga att göra i Stockholm utan bil och med en anställning.
 1. Självhushållning.  Bra matlagning från scratch med stor del egna råvaror. Brygga, baka, torka, safta, sylta, frysa in, konservera, odla, plocka och fiska. Även elproduktion från egna solceller och energieffektivisering hamnar på något sätt här.
 2. Trädgård. Förutom att trädgården bidrar stort till punkt 1 Självhushållning blir det en av mina hobbies.
 3. Kurser. Lära mig något nytt för min egen skull snarare än för något jobbs skull och samtidigt blir det en social aktivitet. Det kan vara t ex svampkurs, matlagning, hemmafix, odling, konstnärligt skapande eller språk. Har tittat lite på olika Studieförbund och gjort 2 observationer: 1. Det är dyrare än jag trodde, 2. Utbudet är ofta lite väl specialinriktat, t ex Hattkurs i stället för Grunderna i att sy (sy i en dragkedja, lägga upp byxor, laga byxhål etc) som jag skulle vilja ha. Mycket finns online eller i böcker billigare eller gratis men då förlorar man det sociala.
 4. Utbildning. Menar då högskole- eller yrkeshögskoleutbildning. Kanske inom ett helt nytt område (statsvetenskap?), eller magisterkurs eller breddkurs i det jag läst tidigare (minst troligt), eller något jag kan slå mynt av i FIRE (t ex Front End-utvecklare). Fick tips om att göra detta kort efter att jag slutar arbeta så kan jag få de första 2 terminerna betalda av CSN:s Omställningsstudiestöd.
 5. Resa. Kan tänka mig 3 sorters resor:
  - Utvecklande resor, dvs mer kulturellt inriktade resor. Kan vara allt från ett besök på ett närliggande museum till en resa till kinesiska muren. Kräver lång inläsning och planering för att bli bra, vilket de måste bli då de kostar stora pengar.
  - Solresor för att fly undan det svenska klimatet när det är som sämst. Försöka lägga in något kulturellt inslag även här vilket jag historiskt varit dålig på (= ligger vid poolen eller beachen).
  - Sportresor, alltså åka på träningsläger eller motionstävlingar (t ex Vasaloppet) men också vara publik på stora tävlingar.
 6. Motion. Dels träna på egen hand men även gå med i motionsklubb och delta i motionstävlingar. Ger både social stimulans och fysiskt välbefinnande. Tänker mig här skidor/rullskidor, orientering (med rejäla fotledsskydd), långfärdsskridsko, cykel, löpning, simning, styrketräning, gruppgympa, yoga.
 7. Fiske. Med egen och lånad båt, från strandkanten, från isen men intresset är inte tillräckligt för riktigt dyra fiskeresor. Ja till abborre från sjön och makrill i Fladen, nej till djuphavsfiske efter haj i Stilla Havet alltså. Både fiske som sport och fiske för självhushållning.
 8. Föreningsliv utöver motionsklubb. Lite tidigt att gå med i Pensionärsförening vid 55 år men hembygdsförening, släktforskning, hantverk, bilklubb eller liknande kanske.
 9. Läsa skönlitteratur. Jag tycker om att läsa klassikerna men har svårt att prioritera det idag när jag arbetar.
 10. Underhåll och förbättring i, på och runt hus. När jag tar över det 50-åriga föräldrahemmet kommer det alltid finnas projekt att ta tag i. Särskilt de första åren när jag ska göra huset till mitt.
 11. Snickeri, slöjd & sy. Skapa saker med händerna snarare än köpa till främst huset och trädgården. Snickrar jag t ex en solsäng vore det trevligt att även kunna sy en dyna till den.
 12. Bil. Moderna bilar kan man inte göra så mycket på mer än hålla rena och byta däck, men kanske att jag också köper en äldre hobbybil att hålla på med.
 13. Bucketlist. Skapa och jobba mig igenom en bucket list, dvs saker jag ska göra en gång innan det är för sent. Ofta blir det säkert en specifik resa t ex åka på safari i Afrika eller titta på VM-fotboll live men kan vara att bygga redskapsbod från lösvirke.
 14. Sidoinkomster. Ska inte ekonomiskt behövas utan för att jag vill och på mina villkor. Men kanske för att jobba ihop till en dyr resa från Bucketlisten och ge lite guldkant för tillvaron. Politik, timanställning, projektanställning, god man, säsongsarbete, förvaltare, konsultera, hemsidor, valarbetare, publikvärd, provvakt och erbjuda folk i byn hjälp med vad som helst (allhjälp) är vad jag kan tänka mig idag. Blir i vissa fall även en social aktivitet.
 15. Konstnärligt. Ta upp pianospelandet igen 40 år efter jag gick 6 år i musikskola (pianot står redo i föräldrahemmet) eller tavelmålning.

Några varningens ord till mig själv

Med tanke på omfattningen av ovanstående lista och min lägre energinivå till följd av utbrändhet vill jag skriva ner några punkter för att påminna mig själv:
 • Tillåta mig ta det lugnt, men utan att alla dagar blir likgiltigt gråa och flyter ihop.
 • Att inleda min FIRE med en lång, lugn och avkopplande resa tror jag blir oslagbart.
 • Inte lägga på mig massa måsten med press att prestera, leverera, vara tillgänglig och hålla deadlines. Detta ser jag främst skulle kunna komma från vissa Sidoinkomster och Utbildning ovan.
 • Tänka på att lägga tid och pengar på det som betyder något och dra ner på annat.
Ytterligare tips tas tacksamt emot!

18 kommentarer:

 1. En gedigen lista, ser inte ut som om du kommer ha lite att göra.
  Tror det är smart att ha en lista man kan återgå till om det skulle spåra ur med sega/slappa dagar, men annars hade jag i alla fall initialt, tillåtit mig att "balla ur" en tid. Som en "reset" från arbetslivet :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, listan är mastig. En "reset" låter skönt, åtminstone 1 semester lång.

   Håller på med en lista på vad som ska göras i, vid och på huset. som blir allt längre och allt mer detaljerad. Trädgård (från Självhushållning ovan) är en mycket stor del där och bara häromkvällen läste jag i flera timmar om jordgubbsodling vilket blev 2 sidor ytterligare i ett "Trädgårdsdokument" jag håller på med.

   I huset ska det till en del omdisponering av rummen vilket kommer dra kostnader och tid via ytskiktsrenoveringar och inköp. T ex flytta TV-rummet från ett sovrum till "finrummet" som då blir ett vardagsrum i ordet rätta bemärkelse.

   Radera
 2. Om du vill motionera och samtidigt få en gemenskap så kan jag tipsa om orientering. Billig sport där medlemskap i klubben inte är så hög och man investerar i ett par bra skor och en kompass. .De flesta klubbar har kurser för nybörjare och sen är det bara att vara med på klubbens träningar utifrån sina förutsättningar. Och vill man så åker man med på tävlingar på helgerna och tävlar i sin åldersklass. Strunt samma om man kommer sist man får frisk luft och motion och lite fika på en åker någonstans och snack med övrigt folk som oftast är väldigt trevliga./H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orientering är bra tips. Har tidigare goda erfarenheter av det och har varit med i hemkommunens klubb på 80-talet. På minussidan väldigt svaga fotleder som jag förstörde i fotbollen på 90-talet och som tvingade mig att sluta spela i förtid. Orientering idag skulle kräva kraftig tejpning eller fotledsskydd och det var enbart därför jag inte skrev om det i inlägget.

   Radera
 3. # 15: Swipa på Tinder och skaffa sambo. Kan ju dock vara en fara för FIRE-beräkningarna om du träffar fel....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den var bra. Det där är farligt. Kan t o m göra att hemflytten till Småland eller ens uppsägningen inte blir av.

   En ingift morbror till mig som alltid varit singel träffade en tant där båda var i 75års-åldern så än är det inte för sent...

   Allvarligt är jag så introvert att det måste ske på annat sätt. T ex träffa någon i andra sammanhang på en fest eller jobb ett flertal gånger först. Hade en singeltjej som sommarvikarie i 45-årsåldern på jobbet förra året och 2020 som var riktigt fräsch (alla trodde hon var knappt 30...) som jag fick kontakt med och henne borde jag bjudit ut.

   Radera
 4. Wow! Alltid roligt att läsa om vilka planer diverse bloggar-kollegor har =) En riktigt massiv lista måste jag säga! Det ser verkligen inte ut som att du kommer ha brist på saker att göra när du bli ekonomiskt fri haha! Ser fram emot att läsa en STOR variation av inlägg i framtiden då ;) //Sparpatrullen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv förvånad när jag såg listans omfattning, men har jobbat med den ett par år nu och det allra mesta är saker jag har åtminstone halvkoll på. Vissa saker är stora vissa, vissa är små, vissa passar bäst som "yngre" pensionär.

   Tror ändå att det jag ser fram emot mest på listan är trädgårdsarbete, snickra och underhåll/förbättring av hus. Föräldrahemmet har redan en komplett verkstad i källaren så det är bara att köra igång. Sådana inlägg blir det säkert.

   Säkert kommer jag undra hur jag hade tid att jobba tidigare!

   Radera
  2. Hund eller katt eller båda. Det absolut bästa med att vara fire.

   Radera
  3. Inte hund, men kanske katt. Var inte allergisk som barn/ungdom men blev sedan allergisk och borde testa mig igen då det är 30 år sedan jag gjorde det.

   Finns ju även (dyra) kattraser med päls som kan funka för allergiker.

   Radera
 5. Listan kan göras lång när man inte har något 7-4 jobb som "stör".

  - Laga mat
  - Städa
  - Blogga
  - Vara ute i skog och natur
  -Träna
  - Pyssla med Home Assistant
  - Gå diverse kurser i vad man nu är intresserad av
  - Driva ett litet "allhjälpsbolag" där man hjälper till med vedhuggning, trädgårdspyssel, städning, datorhjälp och annat husunderhåll. Man kan ju fakturera säg 400 spänn i timmen inkl moms då man inte behöver slantarna för att gå runt... utan kan nog mest ses som en bonus.
  -Blogga :D
  - Ägna sig åt sin fru och sina barn
  - Skaffa en hund
  - osv osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. - Ja, blogga skriver du 2 gånger. Men det är precis vad jag har funderat på: en personlig blogg som den här får var kvar och kanske även en ny blogg med mer opersonliga FIRE-tips med reklam och samarbeten som drivs mer professionellt.

   - Home Assistant visste jag inte vad det var, fick googla. Du menar den öppna plattformen för hemautomation? Hemautomation står på min hemförbättringslista men med frågetecken då jag kan för lite. Har en liten Google Assistant-högtalare som dammat igen.

   - Allhjälp skriver jag in i blogginlägget vid Sidoinkomster. Den föll bort men jag och kanske du har pratat om den tidigare.

   - Allergi mot hund som sagt och lite för jobbigt att lämna hund vid resor.

   - Jag har valt att leva utan egen familj men ibland gör jag inhopp i brors familj.

   - Övriga tror jag att jag täckt in redan.

   Radera
 6. Känns som du har en bra plan och tror det viktigaste är att du faktiskt reflekterar över det som du gjort. Det går fort till 55 :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror också det är viktigt att ha en plan och gillar att ha den nedskriven att titta på.

   Ja, det går fort till 55 år. När jag bestämt mig om att gå 2025 (nästan redan gjort det nu...) ska jag bestämma månad också. Jag gillar försommaren så varför inte jobba april ut och vara ledig fr o m maj?

   Finns en stor fördel med att gå i april: slutlönen blir rejäl med sparad semester och ett helt års ny semester! Jag tror det och 4 månaders lön kan föda mig hela året om jag inte vill röra Pengamaskinen.

   Har just nu semester och räknar med att ha semester 2023 och 2024 också men sedan blir det nog inga fler.

   Radera
 7. Flera har redan kommenterat samma sak. Jag tror det är viktigt att verkligen skriva ner aktiviteterna från stort till väldigt smått. Det kommer gråa regniga dagar då man nästan tvingas vara inne. Att då kolla upp sin lilla lista "göromål regniga dagar" och så ser man att: Lösa korsord, Pussla, läsa bok, blogga, dammsuga, baka bröd, skriva en bok osv finns på listan så väljer man det som faller in bäst. Jag personligen vill ha mina listor utskrivna i papperformat.
  Jag har en kompis som snart går i pension efter 50år i arbetslivet. Jag har frågat honom flera gånger vad han ska göra men han har inga direkta planer. Jag försöker påverka honom att göra någon liten lista med saker samt även en pytteliten bucket list men tyvärr så verkar det inte gå hem. Men, alla är vi olika.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. På jobbet skriver jag i aktiviteter i kollegieblock - mycket befriande att bocka av med rödpennan!

   Lite listor bör man ha. Sedan får man ju konkretisera, har ju t ex skrivit "snickra" vilket såklart blir ett antal aktiviteter, t ex "Bygga redskapsbod från lösvirke" blir t o m något för Bucketlistan för en kontorsarbetare som jag.

   Bra idé att ha en lista för påtvingade innedagar. Kan ju vara återkommande saker men roligare är att skapa något.

   Radera
 8. Förr i tiden var jag bättre på att göra listor. Sedan har jag naturligtvis bockat av många punkter de senaste 20 åren sedan jag flyttade tillbaka till Norrland och bosatte mig i huset. Nu är det 11 år sedan jag tog över huset och då har ännu mer blivit gjort.

  Självhushållning ägnar jag mig åt i stor utsträckning iaf på så sätt att jag lagar all min mat och numera åter igen bakar allt matbröd. Sedan äger jag inte någon ko, gris eller höns.

  Kurser kan jag tänka mig att bättra på kunskaperna i spanska och tyska.

  Utbildning är jag nog klar med. Det har blivit en himla massa skola och kurser för mig genom livet.

  Solresor för bekvämlighetens skull på all inclusive någon vecka några gånger per år. Alternativt geoarbitrage typ 3 månader i Asien. Av någon anledning känner jag inget större behov av att se pyramiderna eller Machu Picchu live just nu iaf.

  Motion kan jag nog ägna mig åt några timmar varje dag i kombination med bubbelpoolen och bastu :)

  Fiskade som barn. Lockar inte så mycket just nu heller. Vet inte varför faktiskt, kan nog ändras fort.

  Föreningsliv är inget för mig. Jag är ensamvarg och saker blir bäst om jag får bestämma själv. Lite diktator finns nog i mig :)

  Läser böcker gör jag i princip varje dag redan och det blir nog ännu mer av det. Biografier och om historiska händelser lockar.

  Underhåll av huset och tomten naturligtvis. Förhoppningsvis kommer lite mer ork tillbaka så jag tyar mer. Köket och hallen samt ute i sovstugan återstår.

  Snickrar och syr gör jag redan. Lagar kläder, renoverar möbler, syr gardiner, syr kuddar och så vidare. Det har jag alltid gjort.

  En gammal Volvo 240 vore kul att äga. Från tidigt 80-tal.

  Bucketlist har jag börjat med. En enkel variant. Första punkten var att bli FI och det bockade jag av för en vecka sedan :)

  Kanske sidoinkomster. Genom kortare projektanställningar ev när det finns lite annat på gång.

  Konstnärligt kan jag tänka mig att börja med igen. Har målat akvarell tidigare i livet mellan 20-40 års åldern men inte de senaste 15 åren. Men grejerna finns ju kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är bara några år äldre men ligger mycket långt före mig med detta helt klart.

   Självhushållning på det sätt du skriver utan djur är mitt mål oxå.

   Kurser: Spanska kan jag inte alls men vore trevligt att kunna lite på de ofta återkommande resorna till spanskspråkiga länder, främst Kanarieöarna. Plus kurser jag kan ha nytta i och kring hemmet. Mycket går ju läsa in eller ta in via video mycket billigare, men det är lite skillnad med fysiska kurser ändå.

   Utbildning är det jag är mest osäker på om jag vill precis som du. Varför lägga i a f ett par tusen timmar på det om man inte ska använda den? Samt den press och stress det ger.

   Min erfarenhet är att en vecka är lite kort för en resa, åtminstone 10-14 dagar när semesterdagar inte är något problem. Är de inhemska fasta kostnaderna väldigt låga kan geoarbitrage utomlands några månader funka eller åtminstone nästan funka ekonomiskt vilket kan räcka - den tar jag med mig (tänker mig Thailand dec-mars)! Äventyrliga resor blir mindre och mindre intressanta med åldern men vi får se - jag är fortfarande några år från Pensionärsresorna som går med buss ner till mellaneuropa, vilket dock låter trevligt senare i livet.

   Motion - vardagsmotion från trädgårdsskötsel och lite vanlig motion blir perfekt. Bastu har huset men ingen bubbelpool, vanlig pool, badtunna eller ens badkar inomhus. Något av detta är jag intresserad av att köpa, just nu leder ovanjordspool med värmepump.

   Fiske är avkopplande om det görs på rätt sätt men jag kommer inte satsa så stort att jag måste ut för att känna att jag utnyttjar de pengar jag lagt ner.

   Föreningsliv funkar för mig men troligen är jag för mycket egoistisk ensamvarg jag med för att engagera mig i styrelsearbete.

   Underhåll av hus och trädgård: hoppas du får tillbaka tillräckligt med krafter för det. Själv tänker jag lägga in mycket tid (och pengar) tidigt som pensionär för att kunna njuta av det man gjort när man blir trött och gammal.

   Snickra och sy, precis det jag vill också!

   Ha, jag tilllhör det andra gänget och vill såklart då ha en gammal Saab. Helst Saab 900 Turbo 16 (gärna Aero) från 1984-1993, gärna cabriolet men inte nödvändigtvis. Cabbarna är bara så himla dyra redan,

   Bucketlist: FI var en fin punkt, då är väl nästa punkt RE?

   Sidoinkomster: vet inte vad jag vill men projektanställning låter lite för seriöst och för långvarigt för mig. Provvakt 1 dag, klippa gräset hos någon ett par timmar, göra lite pengar digitalt hemifrån, etc låter mer rätt.

   Aha, du har målat akvarell. Det har inte jag men blyerts och kol har jag provat en del med ganska bra resultat om jag får säga det själv. Akvarell, akryl- eller oljekurs skulle jag kunna tänka mig (vet inte ens vilken jag skulle vilja ha) att gå kurs i.

   Radera