tisdag 24 december 2019

Vad ska jag göra med all tid när jag gått i pension?

Jag kommer att vara 55-56 år gammal om jag går i pension 2025-2026 som planerat.

Då är jag så gammal att jag tycker att jag inte behöver urskulda mig för att inte jobba. Det kan kanske vara svårare som 40-åring. Så tänker jag, men jag vet också att jag bryr mig alldeles för mycket om vad andra tycker. Men det har minskat med ökande ålder, så till jag blir 55-56 år så kanske det är helt borta.

Men något måste man ju hitta på och det behöver såklart inte vara avlönat. Det är faktiskt nästan så att jag inte vill att det är avlönat för inte få någon press på mig.
Här en lista på vad jag tänkt mig:
 1. Motion: Gå med i motionsklubb och göra en svensk klassiker igen, inte varje år men Vasaloppet varje år. Kanske även styrelsearbete eller tränare för klubben.
 2. Läsa skönlitteratur: Jag tycker om att läsa skönlitterära klassiker men har svårt att prioritera det framför facklitteratur och skräplitteratur idag.
 3. Resa: Här har jag tänkt mig 3 sorters resor:
  - Solresor för att fly undan det svenska klimatet när det är som sämst.
  - Sportresor, alltså åka på träningsläger eller motionstävlingar (t ex Vasaloppet) men kanske också vara publik på stora tävlingar.
  - Utvecklande resor, dvs mer kulturellt inriktade resor. Kan vara allt från ett besök på ett närliggande museum till en resa till kinesiska muren.
   Alla 3 typerna är för mig lika intressanta.
 4. Kurser: Utbilda mig för min egen skull snarare än för något jobbs skull. Det kan vara svampkurs, matlagning, hemmafix, odling eller språk. Alltså kurser som hjälper mig i vardagen.
 5. Utbildning: Läsa på universitetet. Kanske ett helt nytt ämne (humaniora?) eller läsa något jag läst tidigare på högre eller bredare nivå.
 6. Mat: Odla mat, plocka mat, laga kvalitetsmat från grunden, fiska, jaga, baka/konservera/sylta/safta/torka/brygga för att komma närmare naturen och få större grad av självförsörjning.
 7. Underhåll och förbättring i, på och runt hus: Ett hus särskilt om det är äldre behöver alltid omvårdnad.
Det som verkligen kan dra pengar är punkt 3 och punkt 7, men man får göra det i den takt och på den nivå som plånboken tillåter.

Annat som jag tänkt på, men som inte platsar på listan ovan just nu är släktforskning, politiskt arbete, säsongsarbete, pianospel, konstnärligt arbete, voluntärsarbete, yoga, dans, skriva, starta eget, ta småjobb (provvakt etc), samla på något, hobbybil, god man/förvaltare.

I vilket fall tror jag det är viktigt att ha en plan så att man inte går och slår dank hela dagarna som blir till veckor, månader och år.

Vad tycker ni och god jul på er!

8 kommentarer:

 1. Jag håller helt med om att det är viktigt att aktivera sig, dvs att ha något att "pensionera" sig till. Jag själv har inte riktigt det om jag ska vara ärlig. (Jag har i och för sig inte någon tidtabell för när det är dags heller.)

  Hälsa/sport blir inte mindre viktigt med åren. Sedan kan man ju tycka att just Vasaloppet är lite "onödigt" tufft, men om det är det som får en motiverad kan jag förstå det.

  Intressant att tänka igenom innan det är dags dock.

  God jul!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett stort antal Vasalopp under bältet redan och min far var med och åkte till 75 år (och hade kunnat köra fortfarande), så det där är inte "onödigt" tufft för åtminstone mig. Man får dock acceptera att man blir 10 min långsammare varje år som går..., men det där är ju ointressant så länge man inte tävlar om segern.

   Radera
 2. Jag tycker absolut att man ska ha någon sorts plan och din lista tyder på att du tänkt dessa tankar, jag tror också att man redan ska ha sjösatt vissa av dessa projet INNAN man kliver av. Annars kan det bli mycket snack o lite verkstad och man drabbas av passivitet eller helt enkelt inte tar sig för det man tänkt sig. Själv skaffade jag mig ett torp med lite mark till som ett "pensionsobjekt" om jag skulle råka tröttna på någon av alla mina hobbys. Så jag har alltså redan tjuvstartat mina pensionärssysselsättningar :-)

  God Jul på dig!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut bra idé att start upp redan nu. Motion, kurser och läsa har jag tänkt öka rejält nästa år.

   Jag tänker mig att byta liv till stor del när jag blir pensionär: byta Sthlm-lgh utan bil mot Smålandsvilla med bil.

   Optimalt hade varit att köpa huset i Småland redan nu och ha det som sommarstuga samt fixa till det nu, men det drar för mycket kapital ihop med lägenheten att ha två ställen.

   Radera
 3. Får jag föreslå att vara en God man? Behöver inte ta på sig massor av uppdrag så det blir ett jobb utan mer att det blir en tjänst du gör samhället

  SvaraRadera
  Svar
  1. God man skulle varit med på listan. Samt Förvaltare kanske.

   "Problemet" med dessa är att man måste vara tillgänglig ständigt antar jag? Jag vill ju vara borta på långresa utan dåligt samvete emellanåt.

   Radera
 4. Tror det är bra att tänka igenom lite. Tror även att man ska ta det lugnt och inte tvinga sig till en massa aktiviteter, det är ju detta vi vill slippa: att tvingas. Jag tror det ger sig naturligt när man äntligen är där! Din uppradning av tänkbara aktiviteter låter riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste absolut tänkas igenom. Det får inte bli en massa "måsten" som ska göras. Då kunde jag lika väl jobba vidare på jobbet... Därför är rent arbete inte med i punkt 1-7 utan ligger uppradade längre ner i inlägget.

   Punkt 1-7 ovan är starkt influerad av det jag inte orkar eller har tid att göra ordentligt idag. Vissa punkter blir lättare som boende i hus på landet.

   Radera