tisdag 23 augusti 2022

Tjuvstarta renoveringen av föräldrahemmet

 
Detta är inte pappas hus men det finns stora likheter förutom att fönstren är vitmålade och panelen har målats över med ljusare färg

Inledning

En stor del av min FIRE-plan är ett geoarbitrage där jag byter min bostadsrättslägenhet i Stockholm mot föräldrahemmet vilket jag skriver om bland annat här.


Tjuvstarta renovering av huset

Pratade idag med min bror om övertag av föräldrahemmet och vi kom tillsammans på en bra idé nämligen att jag kan tjuvstarta renovering av hemmet redan medan pappa bor kvar.

Det nämndes både det ena det andra men allra bäst att tjuvstarta med vore plantering av buskar, häck och fruktträd så att dessa har fått ett par år att växa till sig redan innan jag flyttar in. 

Pappa är extremt noga med städning så att börja spackla eller ännu värre slipa inomhus är nog inte att tänka på. Så alltså är det utomhusprojekt som gäller i första läget.

Så enkelt egentligen.

10 kommentarer:

 1. Du kan ju alltid bygga en vedeldad bastu där utomhus i trädgården med stort trädäck och en tältpaviljong att relaxa i ;)

  Norrland style.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomten är lite liten för att inrymma allt tyvärr, bara 850 m2. En moster ska sälja sitt hus och det har lite större hus men framför allt 2500 m2 tomt och ett enormt dubbelgarage byggt för halvstora skolbussar ca 30 säten då de hade sådan buss/taxi-firma. 4 vanliga bilar går säkert in. Men som såklart har det inget affektionsvärde.

   En redskapsbod får företräde framför vedbastu. Tror jag vill ha en pergola med klätterväxter i stället för tältpaviljong. En liten cafemöbel i öster för frukost. Sedan friland, upphöjda odlingslådor, buskar, rabatter, häckar, fruktträd och sedan är det nog fullt. För relax kan jag tänka mig en hängmatta i ställning (finns inga träd) samt bygga en solsäng för trädäcket. En lite bättre ovanjordspool med 1,20-1,30m djup och värmepump känns åtminstone som något jag kunde nyttjat denna sommaren.

   Trädäck/uterum-kombinationen vet jag inte vad jag vill göra med. Ett vinterisolerat uterum kostar hur mycket som helst. Trädäcket ska bytas men allt annat än tryckt furu kostar löjliga pengar. Det finns idag ett enklare uterum på halva trädäcket.

   PS Det finns en liten skogsbit bakom och utanför tomten 30 x 15m som pappa annekterat lite (kompost, smultron, rabarber) men det tänkte jag dra vidare. Vildväxande är träd och lingon och blåbär, men jag tänkte mig plantera björnbär och hallon dessutom. De sprider sig bra, så bättre att de är en bit bort från grönsakslandet. Lingon och blåbär går hitta överallt så det gör inget om de får flytta på sig.

   Min blogg i FIRE kommer innehålla en del byggprojekt och odling. Där blir det verkligen "bygge och odling för dummies" då jag är totalt oerfaren - men är duktig på att läsa och ta till mig information vilket ska räcka en bit.

   Radera
 2. Vad kul. Hade jag haft två separata liv hade min andra singel-kopia tagit över en släktings extremt mysiga hus som ligger 2 km från populär bad/campingort i slutet av en grusväg, så idylliskt man kan ha det. Äppelträd, flaggstång, stor äng som kan ha allt från häst till att bli vinodling. Tyvärr är det svårt att bo här med småbarn. Hade jag varit själv hade jag absolut tagit över det, ingen annan vill göra det, och det är i ett så pass risigt skick att det nog blir svårsålt. Där hade jag stormtrivts, bra mycket trevligare än det villaghetto vi bor i idag.

  Prioritera isolering och billig uppvärmning, t.ex. värmepump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. Hade timingen varit bättre kunde jag för ca 15 år sedan köpt pappas föräldrahem som är ett rött litet hus som ligger några hundra meter in på en grusväg med vändplan. Det finns bara ett hus till på grusvägen. Pappa fick förstatjing då han sålde till förra ägaren och jag fick andratjing men det var inte alls läge då. Till slut blev det min kusin på pappas sida som köpte. Det kom aldrig ut på marknaden.

   Mitt föräldrahem däremot ligger precis i utkanten av byn och har skog på ena sidan. Den lilla skogsbiten på baksidan som nämns ovan och sedan en fotbollsplan. På sista sidan ett hus som är ett riktigt grannhus men ägs av tysk som använder det sparsamt som feriehus. Så ganska lugnt, men jag vill minska insyn från fotbollsplan.

   Uppvärmingen byttes så sent som i höstas till luft/vatten-pump. Isoleringen är bra. Förutom då fönstrena som är friska men håller 70-talsstandard vad gäller energivärden - vissa grannar har bytt fönster. Andra dyra grejer som inte är omgjort: stammar, dränering, tak (betongpannor) men det finns i dagsläget inga problem med detta.

   Betongpannor läste jag kan bli 100 år om man håller efter den lilla påväxt som blir där då det ligger fritt. Jag har själv sprutat taket ett par gånger. Kommer nog låta någon titta på taket för att bedöma hur länge det har kvar och har det minst 25 år kvar kan jag tänka mig solceller på det gamla taket. Annars får jag spara ihop till nytt tak och solceller vilket blir en bra slant.

   Basic för mig i ett hus är:
   - torr uppifrån (tak)
   - torr nedifrån (dränering)
   - smidig OCH ekonomisk uppvärmning (ej ved, pellets eller direktverkande)
   - bra och obegränsat med vatten (enskild brunn kan strula)
   - fiber
   - pålitlig elförsörjning (under Gudrun-stormen var röda huset ovan utan el mycket länge)
   Föräldrahemmet klarar alla punkterna ovan.

   Radera
 3. Ett tips. Försök få till en egen brunn. Det vattnet använder du till att vattna och tvätta bilen. Kanske fulkoppla der till toan. Onödigt att slösa på dyrt dricksvatten för såna saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en stor investering för "bara" vatten. Vatten kostar några tior per m3. Vad kan en brunn kosta? Inkl pump.

   Däremot funderar jag på att köpa regnvattenbehållare att koppla in på takets stuprör samt sätta in en elektrisk pump för att sätta fart på vattnet och använda detta i trädgården. Kanske för båda takhalvorna. Sedan finns garagetak och uterumstak också. Totalt drygt 150m2 vilket betyder att 10mm regn skulle ge 1,5 m3. Då skulle jag inte vara för snål att använda vatten i trädgården. Typ denna https://www.gardena.com/se/produkter/bevattning/pump/pump-for-regnvattentunna-4700-2-inox-auto/967975001/

   Radera
  2. Finns "smarta" inkopplingar på stupröret där det rinner förbi tunnan och ner i dagvattnet när tunnan är full.

   Smartaste lösningen jag sett är denna, https://gds.se/tradgarden/gom-undan-din-vattentank, och där skulle jag kunna koppla ihop flera tak till samma tunna och samma pump.

   Radera
 4. Trevligt att kunna tjuvstarta med FIRE projekten! Kul att läsa att du kommer så bra överens med din bror i frågan, det är ju inte alltid det är så bra samförstånd mellan syskon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att vi har väldigt lätt att komma överens min bror och jag vilket inte alltid är fallet annars. Ska inreda ett bra gästrum med twinbed till honom vilket inte finns nu och då ligger på golvmadrasser.

   T ex när mormor dog blev det ett j-a liv mellan mamma och min moster om arvet (inventarier) - även om det var min ingifta morbror som dominerade henne totalt. De tömde huset på allt av värde innan gårdsauktionen och mamma mindes saker som försvann i åratal efteråt. Mormor visste om detta och hade därför 2 st sommarstugor att lämna efter sig och mammas var lite sämre och därför fanns det pengar i bankfacket för att kompensera (på den tiden var det OK med mycket kontanter). Dessutom låg där guld som skulle gå till 4 Bismarkskedjor till de 4 barnbarnen - väldigt smart och jag minns mormor varje gång jag petar på halsbandet.

   Radera
  2. Ja det är kul att läsa och bara att gratulera när det fungerar så fint som det bör!

   När det blir liv vid arvskiften blir det ofta rätt fult och har hört om många sådana historier både på nära håll och mer avlägset. Känns så onödigt.

   Kul att ha ett sådant närvarande minne av din mormor.

   Radera