torsdag 21 juli 2022

Utlösen fastighet vid arv

Detta är inte pappas hus men det liknar detta förutom att den ledsamma bruna 70-talslasyren på fasad och fönster är övermålad med ljusare resp vit färg.

Aktieportföljen har störtdykt första halvåret och fortsätter detta hotar det att försena min plan om FIRE 2025. Troligen är det därför det har varit dåligt med kalkyler i mina inlägg på sistone - strutsmentalitet alltså. Detta är dock att föredra framför panikmentalitet.

Jag har under semestern varit nere hos pappa och han har helt klart åldrats sista året (nu 83 år) och pratar om att flytta till något mer lättskött. 

Han vet att jag vill ta över huset men har svårt att förstå att jag vill göra det redan om cirka 3 år när jag blir 55 år. Jag nämnde denna tidpunkt för honom men kände mig tvungen att säga att jag kan göra mina sista år i arbetslivet från Småland för att inte stressa upp honom i onödan. Behöver ju inte säga att jag då menar att göra småjobb eller jobba med min kapitalförvaltning.


Inledning

Idag ska det handla om att ärva en fastighet ihop med någon annan och lösa ut denne för att bli den enda ägaren.

Detta är lite mer komplicerat än att realisera alla tillgångar och sedan dela på pengarna. Vad jag läst mig till är det mest rättvisa att då göra en fiktiv försäljning med alla tillämpliga avdrag. Därefter löser den som behåller fastigheten ut de andra beräknat på nettot efter försäljningen. Det är precis detta jag ämnar göra idag. 

Arv är något som någon gång kommer att bli verklighet i mitt fall då jag kommer att ärva min fars hus tillsammans med min bror. Utöver huset har pappa lite fonder, en bil och inventarier men det ligger utanför dagens scope.

Siffrorna i inlägget är de bästa uppskattningar av verkligheten jag kan göra i dagsläget men eftersom försäljningen blir högst fiktiv blir det viktigaste och kanske i många fall det svåraste att komma överens om siffrorna i beräkningarna.

I mitt fall tror jag det blir enkelt att komma överens då vi bara år 2 syskon och min bror är lätt att komma överens med och vill att jag tar över huset. Dessutom har jag inga egna bröstarvingar utan min bror eller hans barn kommer att ärva mig när det blir dags.


Beräkning utlösenpris pappas hus

Nu äntligen lite hårda siffror från Smålänningen då jag vet att många längtat. Jag klipper in direkt från Google Sheets. Tyvärr har jag inte riktigt alla uppgifter exakt men det kommer visa sig inte spela så stor roll.

Förklaring till beräkningarna: 
Jag gör 3 olika värderingar på huset (1,0 resp 1,1, resp 1,2 MSEK) för att se hur det påverkar utlösenpriset.
Inköpspriset är jag inte riktigt säker på men är ungefär rätt då huset köptes/byggdes 1973 och fick nominell värdestegring men real värdeförlust under främst 70- och 80-talen.
Förbättringsutgifter har jag bara huggt i med men avser luft-vattenvärmepump, bastu mm. Underhåll och reparationer har jag nollat även om det kanske inte är helt sant.
Försäljningsutgifter har jag satt till 3% av priset vilket är rimligt på landet för billigare objekt vad jag förstår.

Detta ger en realisationsvinst som beskattas med 22% vilket var målet att få fram för hela första beräkningen.

I andra delen sker själva den fiktiva försäljningen ("Pengar i handen") som blir enkel nu när reavinstskatten är beräknad.

Eftersom siffrorna avspeglar en fiktiv försäljning blir sifforna högst hypotetiska och när det blir skarpt läge får jag se över siffrorna ihop med min bror. 

Men intressant är att det inte spelar så stor roll om vi t ex värderar huset till 1,2 eller 1,1 MSEK - summan att betala till min bror vid 1,2 MSEK värdering blir 890.800 / 2 = 445.400 kr och vid 1,1 MSEK blir den 815.400 / 2 = 407.700 kr. En skillnad på "bara" 37.700 kr vilket ju är felräkningspengar vid fastighetsköp.

Geoarbitraget vid flytt

Att köpa min FIRE-bostad för knappt en halv miljon gör att det kommer bli en bra slant över när jag säljer min (belånade) bostadsrättslägenhet i Stockholm. Lägenhetspriserna blir väl lite skakiga framöver men uppåt 2 MSEK tror jag det kommer finnas över netto även när FIRE-bostaden är betald. Dessa pengar ska användas till initiala kostnader för villaboende (inte minst bil och släp) men långt över 1,5 MSEK kan investeras i Pengamaskinen.

De stora pengarna från geoarbitraget och den svaga börsutvecklingen på sistone gör att det är en förutsättning för min FIRE 2025 att jag genomför mitt geoarbitrage. Portföljen kommer helt enkelt vara för liten för FIRE om jag sitter kvar i min Stockholmslägenhet, men min absoluta vilja är ju också att flytta ner till Småland så det blir verkligen ingen större uppoffring.

16 kommentarer:

 1. Go for it. Det enda man ångrar är det man inte gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för stödet. Absolut kommer jag gå för det - säger jag nu , vi får se om jag får One-More-Year-Syndrome år 2024. To be continued...

   Radera
 2. Själv har jag velat om såväl min FIRE och flytt till ett annat och mer lämpligt boende de senaste 6 åren och det är frustrerande att aldrig komma till skott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför velar du? Dags att sätta sig ner och ta tag i saken kanske?

   Jag har länge haft 2025 som mitt mål då:
   1. Mitt kapital har förhoppningsvis växt till sig tills dess
   2. Tjänste- och privatpension blir tillgänglig (55 år gammal)
   3. Och inte minst tror jag geoarbitraget enligt inlägget går göra då
   1, 2 och 3 kommer att ge mig mer än tillräckligt att leva på men alla delar kommer att behövas för att det ska bli bra. Jag önskar att det räckt med punkt 1 men tyvärr har jag för lite kapital.

   Radera
  2. Jag är hemma rent ekonomiskt men tvekar om två saker.
   1
   Kan jag verkligen fylla min dagar med vettiga saker? Gillar mitt jobb men har inte orken att prestera.

   2
   Osäkerhet kring politiska beslut. Vinner sossarna i höst blir det säkert förmögenhetsskatt etc. Sen har vi framtida val vart fjärde år där spelreglerna kan ändras. Finns till exempel 1-5 miljoner muslimer som ska rösta de kommande åren. Är de höger eller vänster?

   Radera
  3. Har lekt med tanken på att emigrera men har vuxna barn som jag vill träffa regelbundet. Polen eller Estland skulle kunna vara alternativ som jag tittat på. Men att bo granne med Putin lockar inte.

   Radera
  4. 1. Rädsla för att fylla sina dagar har jag inte. Finns mycket att göra träning, plugga, renovera, läsa, resa, hantverka etc

   2. Osäkerhet kring politiska beslut. Tror inte sossarna kommer införa riktigt skadliga skatter igen OM de inte behöver stöd av de 2 kommunistiska partierna. Flytta, nej. Jag gillar att resa men jag gillar även att komma hem till Svedala efter en resa.

   Radera
 3. Min bror och jag gjorde en fingerad försäljning i dödsboet när farsan dog och det (slutligen) blev så att jag skulle ta över fastigheten. Kändes som en bra och logisk "metod". Det fanns en del aktier och likvida medel i dödsboet så i slutändan blev det en liten summa för mig att lösa ut med (<15 kSEK). Så gick det till när jag blev fastighetsägare för första, och antagligen sista gången, i livet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha du har gjort den resan och där var det verkligen småpengar. Jag trivs bra med min bror och vi ska nog lätt komma överens. Tänker inreda ett bra gästrum med dubbelsäng och ge honom en nyckel så kan han få ha en bas i Småland. Södra Småland är en mycket bättre avstampsplats än Lidingö även när man ska vidare ner i Europa med bil

   Radera
 4. Jag tycker som alltid att du ska göra dina sista år pre-FIRE här i Småland. Inget är någonsin lovat, och du får chansen att hjälpa din far vidare till nästa bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, tror jag bor kvar här t o m 2024 och kanske en liten bit in på 2025. Men blir pappa snabbt sämre än nu kanske jag omprövar beslutet. Möjligen tänker jag jobba lite i FIRE i Småland men det ska vara på mina villkor och inte ekonomiskt nödvändigt.

   Radera
 5. Håller med den andre Anonym. Det sämsta man kan göra är att inte göra något. Talar av egen erfarenhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sämsta är att göra inget och bara jobba och spara på för att skapa marginaler som är på apokalypsisk nivå om man verkligen vill göra FIRE

   Radera
 6. Tror att valresultatet får bli en vattendelare för mig. Blir det vänsterregering optimerar jag inför en ev emigration. Då samlar jag lite mer cash i ladorna och sticker vid lämpligt tillfälle. Blir det högerregering gör jag slag i mina FIRE-planer och stannar i Sverige. Behöver inga bidrag utan det viktigaste för mig är att kapitalskatterna är låga.

  SvaraRadera
 7. Tycker din plan är bra. En billig välskött villa kan ge riktigt billigt boende. Orkar man med vedeldning och har egen brunn samt lite soöpaneler kan man bo väldigt billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, pappas villa är 50 år men välskött. Dock kommer jag nog behöva göra några stora underhållsgrejor: byta fönster (av energiskäl, inte att de är slitna, några grannar har bytt), byta tak (betongpannor, ingen granne utom de med eternitpannor har bytt), dränering (inga problem men 50 år är 50 år för en kåk med källare...)

   Värmesystemet är en helt ny luftvattenvärmepump som bör hålla i alla fall 20 år? Vatten är kommunalt.

   Jag har tidigare funderat på en röd stuga i skogen med eget vatten och vedeldning med egen ved men är för bekväm och affektionsvärdet för just denna villan är för stort.

   Solpaneler kan det bli men först efter att jag bytt taket som är lite för bra för att byta ännu.

   Jag har hygglig koll på huset och vet dels vad som BEHÖVER göras men vet också ganska väl vad jag vill göra med huset i form av ANPASSNINGAR.

   Radera