torsdag 30 juni 2022

Ett besök på nya Spårvägsmuseet

 Jag har som tidigare skrivits semester och tillbringar första veckan hemma i Stockholm med att se på några sevärdheter på hemmaplan. Värmen har dock gjort att jag faktiskt mest gått ner till min närbelägna badplats med en bok, badbyxor och ett badlakan vilket inte känts helt fel det heller.

En av dessa sevärdheter är nya Spårvägsmuseet som sedan en kort tid ligger i en av Gasverkets gamla industribyggnader i Norra Djurgårdsstaden.

Vi tar det positiva först:

 • De gamla industribyggnaderna av rött tegel i området är verkligen fina. Inte minst museet som även är väldigt fint invändigt med sin öppna planlösning.
 • Kommunikationen dit är enkel, tunnelbana till Ropsten och sedan gå i 10 minuter så är man där. Tror man kan ta buss ända fram också men det kändes inte nödvändigt.
 • Pris 120 kr för vuxen, 60 kr för pensionär/student (gäller högst sannolikt inte FIRE-pensionär) och gratis t o m 17 år är väl ganska rimligt. 
 • Utställningarna är mestadels kronologiska vilket ger en sammanhållen historia men det finns även tematiska utställningar.
 • Museet är mycket barnanpassat och barnfamiljerna var helt klart de som uppskattade museet mest. Främst de förarhytter där de kunde gå in och "köra" tåg.
Nu det negativa:
 • Jag var för knappt 10 år sedan på det gamla Spårvägsmuseet som låg på Södermalm och ytan där var mycket större och antalet utställda fordon kunde därför vara mycket större även om de där kändes mest utställda på en stor yta.
 • Den stora barnanpassningen gör museet en aning barnsligt för vuxna. 
 • Museets butik hade väl höga priser och utbudet var ganska ointressant. En matbricka med tunnelbanekarta fann jag hyggligt intressant tills jag vände på den och såg priset 205 kr. Mest intressant och prisvärd fann jag en guidebok för konsten i tunnelbanan och som kostade 260 kr. Denna bok skulle ihop med ett SL-kort kunna ge många timmars turistande för ett rimligt pris.
Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera besök för barnfamiljen men kanske inte är helt klockrent för den vuxna besökaren. Undvik butiken (med ovanstående undantag). Det fanns också ett kafé som jag inte kollade in alls och därför inte kan bedöma.

6 kommentarer:

 1. Haha Fire-pensionär och biljettpris. Intressant sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Fire-pensionärer får nog vara beredda på fullt pris. Rabatter för ålderspensionärer är annars lite dåligt förekommande tycker jag. Och från vilken ålder menar de egentligen numera? 65? Pappas bästa rabatt som ålderspensionär är 10% på Ica, men bara en gång per vecka.

   Radera
 2. Spårvägsmuseum !!??? Du behöver väl inte ta steget via FIRE pensionär. Ring PRO och berätta att du varit på Spårvägsmuseum så får du bli hedersmedlem direkt...

  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tror jag mentalt åldrades över 20 år mellan 40 och 50 år så jag tror du har rätt. Då menar jag bl a att jag totalt tappade lusten att festa och numer uppskattar lugn och ro.

   Radera
 3. Hallå semester-US! Tack för lite info kring en sevärdhet. Själv är jag mycket förtjust i äldre byggnader och gärna rött tegel så de nya byggnaderna lät ju trevligt ur ett arkitektoniskt perspektiv (mycket sorgligt att dagens byggande endast klarar av det som redan dömdes ut på 70-talet fast då utan glas: rektangulära och vulgära lador).

  Att ytan minskades var ju tråkigt men gör en anteckning ändå och ska ta och avlägga ett besök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid gillat rödteglade gamla industribyggnader. Precis in till finns ett Systembolag i liknande byggnad och det fick sig ett besök också...

   Radera