onsdag 18 maj 2022

Min deltids påverkan på ekonomi, liv och arbete

Det har helt klart hänt saker med portföljen, men även om värdet har sjunkit har jag investerat från lön och återinvesterat investeringar under vintern/våren och ämnar fortsatta med detta fram till FIRE - det är ju bättre med fler än färre aktier när det väl vänder igen!

Som jag tidigare skrivit har jag sedan februari ofrivilligt gått ner på deltid 70% vilket helt klart fått konsekvenser.


1. Ekonomiska konsekvenser

Jag var lite långsam med att skicka in uppgifter om min deltid till A-kassan men när jag väl kom igång gick det fort (en dryg vecka) och oproblematiskt och så här blev det:

Tidigare: Heltidslön netto 28.472 kr (36.600 kr brutto)

Nu:
Min omedelbara reaktion är att jag får ganska bra betalt med 96% av den gamla heltidsnettolönen!

Detta beror på att jag hade en hel del övertid som gav en högre lön när A-kassan räknade samt att en deltidslön på 70% brutto ger 72% netto p g a jobbskatteavdraget.

Till detta blir det sämre avsättning till pension men då jag är så nära FIRE 2025 så kan varken avsättning eller avkastning på pensionspengarna göra någon större skillnad.

Fotnot:
 • A-kassan inleddes med 2 dagars karens, dvs drygt en vecka utan ersättning då jag har 1,5 ersättningsdagar per vecka
 • A-kassans deltidsregler gäller 60 veckor, alltså från februari 2022 till och med ungefär maj 2023 då man inte stämplar på semestern. Sedan blir det bara deltidslönen om jag jobbar kvar men efter semestern 2023 är det inte så långt kvar till FIRE 2025 
 • A-kassebeloppet är fastställt till maxbeloppet 1.200 kr per dag brutto de första 100 dagarna och de dagarna räcker till hela min 60 veckorsperiod av deltidsstämpling (60 x 1,5 = 90 ersättningsdagar)
 • Ovan räknar jag med 22 arbetsdagar per månad vilket ger där 6,75 ersättningsdagar per månad men antalet arbetsdagar och ersättningsdagar varierar något
 • För att få A-kassa och inkomstförsäkring måste jag såklart "arbeta" med att söka jobb, men timpenningen för detta blir mycket hög

2. Påverkan på livet utanför jobbet

Jag är fortfarande sur på arbetsgivaren för att jag tvingades ner på deltid men måste medge att det finns positiva sidor.

Min deltid innebär att jag är ledig måndagar och jobbar 7 timmar per dag tisdag-fredag. Detta får 3 positiva konsekvenser för livet:
 1. Helgen blir alltid långhelg med minst tre dagar vilket är väldigt mycket längre än två dagar (är det helg på måndagen kompenserar jag genom att ta ledigt en annan dag enligt överenskommelse)
 2. Ovanstående var jag beredd på men dessutom blir ju arbetsveckan en dag kortare vilket gör att jag är piggare på fredag eftermiddag än tidigare
 3. Att få en timme extra på eftermiddagen tisdag-fredag som kan jag använda till att handla innan alla andra eller träna är också väldigt skönt
Jag tror därför inte att jag vill ha ett nytt heltidsjobb ännu på ett tag, i alla fall inte med lång jobbpendling, även om det skulle betala bättre.

3. Påverkan på jobbet

Numera gör jag på jobbet bara precis vad som krävs av mig, varken mer eller mindre. Inga extraordinära insatser alls då det varken finns tid eller motivation till det. 

Får jag inget nytt jobb under det närmaste året kommer jag nog att försöka hänga kvar fram till och med 2024 med en deltid och sedan göra min efterlängtade FIRE 2025.

8 kommentarer:

 1. Har varit föräldraledig en dag i veckan i över ett år, och jag lär nog aldrig gå tillbaka till heltid, trots att det blir 5 extra färska skattade tusenlappar i fickan varje månad. Det är ju inte så att vi behöver pengarna, vi har ändå råd att leva anständigt och spara 20000 kr i månaden. Pengamaskinen gör också sitt med ca 21000 kr skattade utdelningar/månad (som idag återinvesteras). Vi hade kunnat leva i lyx med min frus lön och utdelningarna, problemet är bara att min fru inte har lust att jobba en dag längre än mig. Fördelen med hennes jobb är att hon kan jobba timmar lite då och då om hon vill, jag måste jobba heltid eller inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är van nu, men att skriva att man kan spara 20.000 kr /mån är fantastiskt bra och skulle chocka alla utanför vår lilla bloggvärld som lever från lön till lön. Kan nog spara 12-14.000 kr själv det närmaste året med A-kassa och även lite sista tiden innan FIRE.

   Deltid ger stora möjligheter till mer innehållsrik fritid om man inte behöver en heltid för att betala sitt leverne.

   Jag är ju singel men förstår att de med partner bör gå i takt mot FIRE för att det ska fungera. Trots kanske olika karriärsmål eller ålder mm.

   Jobba lite timmar i FIRE kanske jag kommer göra då kostnaderna med att fixa till huset kommer att bli väldigt höga de första åren för att sedan klinga av rejält.

   Fortfarande är det väldigt få bloggare som faktiskt gått i FIRE, men det känns som att det är många som har < 5 år kvar.

   Radera
  2. Hallå US! Usch, verkar inte vänja mig vid bloggers "nya och förbättrade" kommentarsinmatning...

   Får säga att 96% av heltidsnettolönen under nuvarande förutsättningar låter suveränt! Betydligt bättre än jag och vad jag förstår även du verkat tro. När jag läser ditt inlägg så återkom längtan efter nedväxling för egen del också. Jag ser framemot att semestern nu början närma sig och det är på något sätt en slags FIRE träning i sig att ha semester.

   Radera
  3. Ja 96% är bra under nuvarande förutsättningar. Om jag bara kan lägga åt sidan besvikelsen över att blivit tvingad till deltiden vilket drar energi så kan det bli bra och ge energi som jag skrev ovan.

   96% fram till och med maj nästa år kommer inte påverka sparandet så mycket, men de sista 1,5-2 åren kommer sparandet gå ner med 8000 kr/mån vilket blir en del men på inget sätt avgörande.

   Radera
 2. Fantastiskt roligt att du bloggar igen. Din blogg är en de bästa ekonomibloggarna tycker jag. Det låter som att deltiden ändå blir en ganska bra övergång till FIRE-livet. Ha det gott! Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - vi får se om jag är tillbaka, men det känns lite så faktiskt.

   Det här med hot om deltid eller t o m sparken har tagit mycket energi och det är skönt att det är över nu så att jag kan se framåt.

   Deltid innan FIRE är nog inte fel - kanske bara den kom något år för tidigt.

   Radera
 3. Lägg inte mer energi åt din arbetsgivares beslut att tvinga ner dig på deltid. Kör ditt fokus på att komma närmre FIRE så fort som möjligt istället.
  Hur har det gått med ditt sidoprojekt med optionerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är slut på att lägga mer energi på nuvarande AG. Men om jag ändå bestämmer mig för att ta ett nytt jobb innan FIRE så kan jag inte sumpa nuvarande jobb som referens så måste ändå sköta mig.

   Yes, jag sparar på varje månad även om jag inte skriver månadsrapport som tidigare.

   Optionerna ja. Dels tappade jag sugen med deltiden och dels blev marknaden oerhört volatil vilket såklart skulle kunna vara bra för optionshandel men kändes lite för risky för en nybörjare så det har tyvärr legat nere.

   Tack för att du kommenterar!

   Radera