onsdag 4 maj 2022

Mitt nya liv med deltid och arbetssökande

 Det var inte meningen att skriva redan då jag troligen har en bloggpaus nu. Men nu är jag här...

Historik

VD anser att min heltidstjänst sedan många år borde kunna skötas på deltid om man plockar bort vissa uppgifter som läggs på andra. Mitt val stod därför mellan en deltid eller bli helt uppsagd. 

Ni som läst mina tidigare inlägg vet att det inte föll i god jord hos mig men jag valde ändå deltid då jag med min stora sparkvot klarar mig väl och t o m kan spara från en deltid. 

Dessutom borde jag kunna deltidsstämpla på A-kassan i 60 veckor för att inte förlora allt för mycket pengar första tiden. Detta skulle också ge mig gott om tid att hitta ett annat jobb medan jag fortfarande har ett: Det är också mycket lättare för en arbetande än en arbetslös att hitta ett nytt jobb.


Hur det blev

I februari började jag jobba deltid 70% fördelat med ledig måndag och kortare arbetsdagar tisdag till fredag. Jag ska inte sticka under stolen med att det varit skönt att vara mer ledig under våren och jag har lagt stor del av tiden på att långsamt träna upp min otränade kropp. Men jag har helt klart haft svårt att hinna med på jobbet men blir inte så stressad då jag inte bryr så mycket om jag inte hinner med icke-essentiella arbetsuppgifter längre.

Ekonomiskt blir det såklart en stor smäll då en 70%-tjänst ger en nettolön på runt 72% på grund av jobbskatteavdraget.

A-kassan har jag inte fått godkänd ännu men det ligger helt på mig som inte fått in Arbetsgivarintyget förrän alldeles nyligen. Deklarerat dagar har jag dock gjort.

Eftersom jag är anmäld på Arbetsförmedlingen förväntas jag söka jobb. De förväntar sig minst 3 ansökningar per månad (anpassat för en deltidsarbetslös) så jag har därför sökt exakt 9 jobb under feb-apr. Tycker det är jobbigt att skriva Personligt brev så jag har faktiskt bara skickat CV och skrivit någon rad i mailet. 

Trots detta har det lett till 2 intervjuer vilket helt klart är över förväntan. Vid ena intervjun lämnade jag en minsta accepterad lön som var betydligt högre än min före detta heltidslön och vansinnigt mycket högre än nuvarande deltidslön - intervjuaren sa bara lugnt att det ligger inom intervallet. Eftersom det ligger bit utanför stan pratade vi även bil redan då.

Vi får se vart detta leder men det känns som om Arbetsmarknaden är helt OK just nu och jag känner mig inte alls främmande för att byta jobb längre - även om jag tycker det är väldigt jobbigt.

10 kommentarer:

 1. Hej.
  Ja kan du få in några kronor extra via A-kassan så blir inte slaget lika hårt även om det nog känns ändå. Förstår att det är jobbigt med jobbyte. Inget jag själv skulle vilja uppleva om det inte var självvalt.
  Ja ja, en seg Smålänningsom du reser sig alltid och går vidare!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som introvert har det alltid varit extra jobbigt för mig med jobbyte.

   Hoppas verkligen inte det blir problem med A-kassan men jag har verkligen försökt kolla att detta är ett fall där ersättning ska kunna fås. Vet inte hur mkt det blir men timpenningen mot att söka 3 jobb/mån borde bli bra.

   Tackar, den relativa närheten till FIRE (knappt 3 år) och mitt kapital gör mig helt klart starkare.

   Radera
 2. Lycka till i denna situation! Det låter positivt och motiverande att det verkar finnas intressa för dina tjänster på marknaden!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Att det finns intresse är bra, men jag känner faktiskt att deltiden ger mig extra offwork-energi så om inte marknaden helt imploderar kan det vänta lite med nytt jobb

   Radera
 3. Nice, hoppas det blir något bra :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 4. Hallå US!
  Grattis till två intervjuer, låter riktigt trevligt. Skönt att hinna med lite träning och att helt enkelt bry sig lite mindre om att man måste hinna klart med allting. Företaget har ju valt själva ju, inte du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, ja jobbintervju har jag inte gått på sedan 2010 så lite ringrostig var jag, men den stora skillnaden mot då är att jag nu har ett jobb vilket sänker min stressnivå mot när jag sökte som arbetslös.

   Precis, det är ju företagets VD som valt. Uppgifterna som tagits från mig försvann inte utan har lagts på 3 andra personer och i a f 1 av dem är inte nöjd med detta.

   Just nu känns det helt rätt att lägga extratiden på träning hellre än att försöka få till en sidoinkomst.

   Radera
  2. Jag känner igen detta du skriver, dina uppgifter har alltså lagts på 3 andra... Ja, vad ska man säga. När jag gick på semester sist var det 3 personer som skulle täcka upp för mig, när jag kom tillbaka hade i stort sett inte ett skit åstadkommits av dessa 3. Men, men, jag har bara 1 lön...................

   Radera
  3. Trist komma tillbaka efter semestern och jobbhögen bara växt. Ett av mina stora önskemål på ett nytt jobb är att företaget är lite större så att det kanske finns en hel avdelning som kan backa upp vid min frånvaro.

   Din missnöjde som fick en av mina uppgifter har stark ADHD och har papper på att han inte kan hålla många bollar i luften utan ska ha få för att kunna foka - ledningen gör tvärtom. Han orkar inte så länge till är min prognos.

   Radera