onsdag 17 november 2021

Jag börjar med optioner

 

Under en längre tid har jag funderat på om det här med optioner kan vara något för mig. De senaste veckorna har jag läst hos bloggkollegan Dividend Glenn som är mycket aktiv med optioner och redovisar fina kassaflöden från sin optionshandel främst från premier när han ställt ut optioner som jag förstår det.

Just ett extra kassaflöde från en liten optionsportfölj på några tusenlappar per månad vore trevligt i FIRE. Antingen för att sätta lite guldkant på tillvaron eller för att helt eller delvis kunna skjuta upp tjänstepensionsutbetalningarna som är pinsamt överbeskattade vid uttag innan 65-66 år.

Högst sannolikt blir det deltidsarbete för mig nästa år och då behöver jag dels något att göra och dels tjäna lite extra.

Jag har även lyssnat på de första avsnitten i OptionsPodden och läst på OptionsBloggen.

Målet för 2022 är att doppa tårna i optionshandeln utan att bli biten av en gädda. Faller det väl ut växlar jag upp 2023. Målet för det lilla som är kvar av 2021 är bara att läsa in mig på det grundläggande och att få kontot på DeGiro på plats. Kanske jag hinner med en första affär också eller i alla fall en halv (utställande av option med lösen i januari).

DeGiro

Holländska Onlinemäklaren DeGiro har lägre avgifter än våra svenska Avanza och Nordnet och är det något jag lärt mig är att avgifter vill man hålla låga. Detta gäller särskilt optionshandel men jag får återkomma om detta.

Dessutom har DeGiro gratis aktiecourtage upp till en portfölj på hela 1 MSEK. Jag tänker bygga upp en Optionsportfölj där på kanske 100.000 kr helt separat från den långa portföljen på Nordnet. Medan jag arbetar blir det inga uttag, men i FIRE hoppas jag att kunna plocka ut till konsumtion motsvarande åtminstone en del av premierna jag får.

1 st kontrakt avser 100 aktier och då jag avser handla med standardiserade optioner i OMXS30 handlar det om 5-30.000 kr/innehav i de flesta bolagen där vilket innebär att jag ska kunna hålla igång några affärer parallellt hela tiden.

Den stora nackdelen med DeGiro är att de inte har KF utan bara en ISK där de drar 30% källskatt på svenska utdelningar som du inte kan få tillbaka. Fruktansvärt dåligt! Men detta går att komma runt om man ser till att (courtagefritt) sälja sitt innehav innan X-dagen och sedan köpa tillbaka dagen efter. 


Ett skolboksexempel: Covered Call

Covered Call är en av de vanligare och enklare optionsstrategierna. Call är engelska för köpoption. Covered betyder att du äger de underliggande aktierna.

Jag har köpt 100 st aktier för 100 kr/st i Bolag X, vilket gör det möjligt att ställa ut 1 st Covered Call-kontrakt, då 1 kontrakt alltid avser 100 st aktier. I det här fallet antas jag tro på stillastående eller svagt uppåt för priset på aktien och då är Covered Call en bra optionsstrategi. Har jag en annan marknadstro får jag välja en annan optionsstrategi men stillastående eller svagt uppåt är min grundläggande inställning till börsen och därför kommer jag troligen använda Covered Call mycket ofta. 

Därför ställer jag ut en köpoption där jag lovar att sälja aktierna för 105 kr om en månad. För köpoptionen får jag 3kr/aktie i premie.

När köpoptionen förfaller hamnar jag i ett av två lägen:

1. Aktien kostar max 105 kr och köptionen har inget värde för köparen och därför får jag behålla aktierna. Min vinst blir 1,50 kr i premie och jag är fri att ställa ut en ny Covered Call. Aktien kan såklart falla i pris från sina 100 kr men det är ju inget som vi är obekanta med och har inget med optionshandeln att göra. Nya break even eller GAV blir nu 98,50 kr.

2. Akten kostar över 105 kr och jag blir löst från mina aktier för 105 kr. Min vinst blir 5 kr i värdeutveckling plus 1,50 kr i premie, totalt 6,50 kr. Jag förlorar "överavkastningen" ovanför 105 kr men eftersom jag fått 1,50 kr i premie motsvarar det 106,50 kr om jag bara haft aktierna och sålt.


Avslutning

Om aktier och aktiebelåning kan vara ekonomiskt farliga är det ingenting mot ansvarslös optionshandel, men rätt skött kan du höja avkastningen utan allt för stor risk.

Att till exempel ställa ut ett större antal köptioner som ovan utan att inneha aktierna (naket) skulle vara väldigt farligt ekonomiskt.

Jag har inte gjort min första affär ännu och vet inte riktigt hur jag ska presentera det på bloggen, men jag återkommer.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag verkligen är i början av inläsningen och knappt vet vad jag pratar om ännu.

20 kommentarer:

 1. Införskaffa Optionshandboken av Johan Tjeder som är på svenska och förklarar optionshandel på ett bra och enkelt sätt. Höll själv på med optioner ett tag i början på 2000-talet men lyckades aldrig få ordning på mina strategier så jag slutade när jag fortfarande stod på plus men gick dessförinnan på ett antal större minor. Lycka till!

  https://www.adlibris.com/se/bok/optionshandboken-lar-dig-grunderna-i-optionshandel-9789189212114

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för boktipset. Och varningen!

   För ca 10år sedan var jag på en Avanza-föreläsning och fick en bok med mig hem som stått oläst och gömd, Nasdaq OMX the Option Workbook heter den och ska jag ge mig på först.

   Radera
 2. Halloj,

  Tycker att det ser ut som att du greppat mycket av vad optionshandel innebär, baserat på ditt inlägg ovan. Det behöver inte vara mer krångligt än en covered call strategi.

  Sen kan man såklart göra det hur komplicerat som helst med att blanda in Grekerna och köra flera optionsben, men så länge du följer mantrat "keep it simple" kommer det att gå bra.

  Ska bli riktigt spännande att följa din optionsresa.

  Lycka till
  /Glenn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min grundläggande marknadstro på de aktier jag köper är ju att de över tid ska gå upp, så det var ingen slump att jag nämner just covered call som den strategi jag ska börja med. Kanske jag stannar kvar där?

   Vi får se om intresset för grekerna uppstår igen - jag har ju läst på Matematik på universitetsnivå för 100 år sedan...

   Tac, lycka till själv.

   Radera
 3. Det kan vara intressant att följa. Har själv funderat på att avsätta en del av portföljen till mer "spekulativa" investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här ska bli intressant tycker jag själv.

   Spekulationsgraden även med optionshandel går att styra själv. Om man antar att aktien i exemplet ovan är en aktie jag ändå skulle kunna köpa blir graden av spekulation med en covered call väldigt låg.

   Det går även att "försäkra" värdet av sin portfölj med optioner med andra strategier men jag är som sagt långt ifrån instuderad ännu.

   Radera
 4. Det blir spännande och lycka till. Har själv hållt på med optioner och FX-trading men personligen var jag för okunning och trodde jag kunde göra snabba affärer. Jag håller mig till 70% utdelningsaktier och 30% tillväxt tills vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Aha du har kört med optioner tidigare och slutat. Det är VÄLDIGT olika möjliga utfall för de olika optionsstrategierna men har man den underliggande aktien är man betydligt säkrare, men med mindre utväxling såklart.

   Mitt mål är att få stadiga sidoinkomster som TOTALT ska ge mig runt 5.000 kr/mån i FIRE där optioner, IPO, surveys, reklam/affiliates mm ingår.

   Radera
 5. Jag kör mkt covered calls & cash secured puts för att boosta utdelningarna. Har iaf 30 års erfarenhet av optioner så har lärt mig den hårda vägen att hantera svängningarna samt att man i mitten av 90-talet var uppe på OM & gick ett par kurser i optionsvärdering & strategier. Ett tips är att även följa Carl Björkegren på twitter samt kolla in tastyworks.com som har mkt gratis utbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, du har kört ett tag.

   Ska absolut kolla in dina och andras tips i vinter. Carl Björkegren är ju han som har OptionsPodden och OptionsBloggen som jag skriver om ovan. Det kan ha varit som hade den föreläsningen jag var på hos Avanza för länge sedan också.

   Tastyworks noteras.

   Då var du med i IT-kraschen vilket jag också var men bara med mitt jobb, inget kapital.

   Funderar en del på hur jag ska dokumentera mina affärer för att lära mig något till nästa affär och även summera dem. Men det kommer nog att ge sig när jag startar upp.

   Radera
 6. Är det inte en nackdel med covered calls att man säljer en aktie som ligger i stigande trend? Det är ju dem man vill äga och behålla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyckelordet är "svagt" i svagt stigande trend som marknadstro för CC. Vid tokrusande kurser är det andra strategier än CC som gäller. Normal rörelse för en aktie på en så kort tid som en månad är inte så mycket, några få %. Min marknadstro för 2022 som helhet är definitivt lugnare än 2021, troligen 0% till 3% upp.

   Detta är en verklig affär:
   Jag har köpt 100 st Eric B för 95,88 (9.588 kr) i december och ställt ut köpoptioner med strike price 100 kr vilket gav mig 115 kr i premie.
   Lösendagen (antar det är idag men det är ju 21/1 egentligen) är kursen 100,58 kr (10.058 kr) och jag blir löst på aktien till kursen 100,00 kr (10.000 kr).
   Hade jag bara haft aktien hade jag tjänat 10.058-9.588=470 kr
   Med optionen tjänar jag 10.000-9.588+105=517 kr. Alltså i detta fall något mer. Och det är det hela idén handlar om - att dopa avkastningen. Förhoppningsvis betydligt mer än i exemplet ovan dock.

   Men det jag hoppas på är att kursen kanske bara är 99 kr och jag får behålla aktien och kan ställa ut en ny köpoption, denna gång kanske på 105 kr.

   PS kommer mycket mer om detta efter 21/1.

   Radera
  2. Tack för uttömmande svar. Börjat lyssna på podden du tipsade om. Har väldigt lite kunskap om detta område precis som du innan din start.

   Radera
  3. Aha. Spännande. Teaser: jag har ett halvfärdigt inlägg på hur man kommer igång med optionshandel. Får skynda mig lite...

   Har inte pluggat så mkt optioner sista veckorna, men har ju tänkt ta hela 2022 på mig för att komma till acceptabel kunskapsnivå.

   Radera
  4. Den verkar bra och intressant! Redan lyssnat 2 ggr på del 1, haha.

   Ser framemot inlägget US!

   Radera
  5. Visst är det så att man vill behålla aktierna man kör covered call på, därför siktar man på att ställa ut köpoptioner med ett Delta på 10 för att minska risken så mkt som möjligt att bli löst på dom.

   Radera
  6. Samtidigt ger ett lågt Delta på 10 väldigt låg premie om man är premiejägare. Balansgång det där. Men troligen bör jag generellt ställa ut på lägre Delta. Vi får se var det slutar om 2 veckor.

   Radera
 7. Visst är det så men förhoppningsvis så får du ju en bättre kursresa på ditt innehav med ett lägre delta sen är ju tanken att man rullar sin covered call månad till månad så att det blir en "stadig" inkomst. Allt är ju en smaksak & beroende vad som man känner sig bekväm med. Ett alternativ är ju att ställa cc med ett högt delat & skulle man bli löst så ställer man ut säljare direkt. Viktigaste är ju att man är bekväm med sin strategi oavsett vad man väljer :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Att rulla CC mån till mån med stadig inkomst är målet.

   Blev löst på en CC på Investor i dec och ställde direkt ut en PUT på samma pris och fick in en slant. Skriver om det om 2 veckor. Tror detta är det s k Hjulet (the Wheel).

   Ja man måste känna sig bekväm med det. Särskilt om man använder en större del av portföljen till detta.

   Radera
  2. Om jag inte minns fel så har tastyworks ngn video om "The Wheel" på youtube.

   Radera