lördag 16 oktober 2021

Lite funderingar så här på lördagen

Miljonär innan 30 skrev om att en utdelning på 10.000 kr känns bättre än en värdeökning för portföljen på 100.000 kr. Detta för att en utdelning är konkreta pengar på kontot medan en värdeökning bara är ett annat pris på samma aktier som du hade igår.

Är detta verkligen en rationell känsla? Är det inte pengar som pengar? Idag skulle jag ju i exemplet ovan kunna sälja för 100.000 kr och ändå ha samma portföljvärde igår - men färre aktier.

Jag håller med Mi30 men tycker inte känslan är helt rationell. Visserligen kan portföljvärdet minska 100.000 kr imorgon igen men utdelningarna kommer vara ett faktum. Om jag inte återinvesterat dem redan för då är jag ju i samma läge i alla fall.

Numera när jag satsar på att nå ett tillräckligt portföljvärde för att kunna gå i FIRE känns det ändå mer naturligt att titta på portföljens värdeförändringar.

Jag har fler exempel där småpengar känns bättre än mer stora förändringar av portföljvärdet:

  1. Minskade fasta kostnader: 1:a oktober sattes min bolåneränta för de 3 kommande månaderna. Jag lyckades få ihop 2,5 MSEK på Nordnet och räntan sänktes från 1,29% till 1,09%. Med lån på 1,5 MSEK blev detta 250 kr/mån brutto eller 175 kr/mån netto i besparing. Småpengar som gläder mig mycket och jag lyckades med liten marginal även om portföljvärdet sjönk ganska rejält i september.
  2. IPOer: I våras när börsen gick som bäst och portföljen ökade med 25.000 kr/vecka försökte jag mig på IPOer. Det var intressant och roligt och varje affär kunde ge några hundralappar eller kanske en tusing, men ibland även förlust. Tyvärr var det lite för arbetsamt och jag la ner det tills jag får mer tid.
  3. Sidoinkomster: Förra året fick jag en liten intäkt för reklamen på bloggen vilket var roligt men egentligen meningslösa pengar. Men det var mina första pengar i genren vilket jag tror gladde en del. Jag är även med i undersökningar (motivationen varierar) som ger en slant emellanåt. 
  4. Kortdatum-hyllan: Jag kollar alltid i kortdatum-hyllan i butiken för att se om jag kan göra några fynd. En femma här eller tia där...
  5. Göra så mycket som möjligt själv (tillagd efteråt): Just nu bor jag i BR-lägenhet och har inte bil. Men jag kan i alla fall försöka att göra så mycket mat själv som möjligt, fixa det mesta i lägenheten (utom el vatten) samt serva cyklarna. Som framtida husägare blir det mycket viktigare ändå att göra mycket själv med t ex hus, trädgård och bil.

9 kommentarer:

  1. Bra exempel på små bäckar. De blir naturligtvis större när de investeras, men med dessa små bäckar är det väl "tänket" som är viktigast.

    Själv specificerar jag inte dessa typer av små bäckar, utan har istället alltid haft ett tänk kring att: "om jag gör så gott jag kan i min vardag med mat, abonnemang, fordon osv så kan jag ju inte göra mera. Sen blir det som det blir". Det är först nu de sista åren som jag börjat mäta sparkvot osv och då konstaterat min situation.

    Det där med portföljvärde kontra att fokusera på intäkter via utdelningar som ska täcka räkningar etc är lite knepigt. Jag har provat på båda tankesätten och kör nu alltså en hybridvariant.

    Om man fokuserar på portföljvärdet kommer alltid tankarna om "när är det dags att sälja" och "vilka av mina tillgångar ska jag sälja den här gången" för att bekosta mitt leverne och "vad ska jag nu då köpa istället för det jag nyss sålde" och "tänk om det kanske varit bättre att ligga kvar i det jag nyss sålde eftersom uppgången nu inte verkar vara över". Samma gamla vanliga tankar om rätt timeing som alltid funnits i investeringar.

    Man måste nog ha någon form av regelverk för sina beslut. Kanske enklare då med fonder och sälja enligt 4%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att koll på kostnaderna ja - pratade abonnemang med kollega (familj om 4 pers) och de hade senaste mobilerna på avbetalning med största abonnemangen, ALLA streamingtjänster, största TV-paketet etc. Där häpnade jag lite men höll tyst.

      Kan bli någon hybridvariant för uttag för mig också. Säg att jag får 3% i utdelning ena året som ska levas på nästa år. Dessa kan jag ju ta ut men jag har ju tänkt lite större uttag än så (Vanguard om du kommer ihåg) och får sälj av lite så jag når summan den modellen beräknat till.

      Säljstrategin när jag ska leva på portföljen är inte klar. Vad ska jag sälja och när? Ska jag kanske omplacera t o m i ett fåtal indexfonder för att det ska bli enkelt?

      Radera
  2. Lördag är en bra dag för funderingar. Rent generellt är helgen förutom söndagen bra för funderingar, söndagen eller i alla fall kvällen får funderingsflödet stört av kommande måsten som börjar med att man måste gå o lägga sig inte alltför sent inför måndagen.

    Problemet tycker jag är precis som NLI är inne på och det gäller ju att mer aktivt behöva fatta ett säljbeslut. En ytterligare faktor är ju att sälj innebär en minskning av framtida utdelningar. Det är så jag tänker kring detta i alla fall, med utdelningar utan sälj har du kvar en intakt pengamaskin.

    Med fonder och 4% försäljning blir det ändå samma problem tycker jag, du ska fortfarande fatta ett säljbeslut och ett beslut om när så ska ske. Precis som vid aktiesälj minskar de framtida intäkterna men visst med snitt på +7% i värde ökar ändå portföljen över tid om sälj under 7%.

    Så nja, den rationella känslan om att 10,000 kr i utdelning är bättre än 100,000 i värdeökning beror ju på om du lyckats materialisera de 100,000 i värdeökning genom en fint tajmad försäljning som därefter ska tajmas lika fint med ett nytt återköp på lägre kurs, om inte dessa två steg lyckas är 10,000 kr i utdelningen även enligt mig definitivt att föredra!

    Att spara på alla onödiga kostnader är självklart en nödvändighet för att nå FIRE tror jag och grattis till 250 kr/mån i bruttobesparing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att fundera på jobbet under fritid är ett OK vi Tjänstemän har som jag inte gillar att bära. Var Lagerarbetare med stämpelklocka ett tag efter min utbrändhet och då var det inget sådant. Blev dock Skiftchef ganska fort och så var man där igen...

      Det kan bli så att Uttagsfasen kräver en annan portfölj än den jag bygger nu (värdemaximerande). T o m 3-5 indexfonder tycker jag är möjligt för då blir det lätt att sälja. Lite jobbigt att sälja om man som NLI har nära 200 innehav och ska sälja en liten skvätt av varje. Men gör man det en gång om året så går det ju.

      Man får nog lära sig att sälja när vi kommer till Uttagsfasen. Målet är ju inte att dö med så stor portfölj möjligt - för mig utan arvingar är målet att plocka ut så mycket som möjligt ur portföljen innan jag dör utan att portföljen tar slut först.

      Radera
    2. Under jobb#1 hinns det numera sällan med några funderingar utom de som har med jobb#1 att göra, rimligt på ett sätt men berättar om en orimlig börda också. Hade jag fått välja om yrkeskarriär hade det varit typ advokat eller nåt sånt och blivit stjärnadvokad med flashigt kontor typ a la nån tv-serie och med cigarren eller pipan i käften. Vem fan vill sitta i ett deprimerande kontorslandskap???

      Jag har som NLI relativt många innehav så säljstrategin tror jag skulle vara förenat med kaos och alldeles för mycket jobb. Tror mer på Buffet här och att äga långsiktigt, då hjälper tiden en istället för att stjälpa en.

      Vi har något olika livssituation och du behöver/vill inte (än?!) lämna något efter dig mer än då huset kanske och nån bil medans jag nog vill göra det. Det är inget jag funderat på så mycket än men då ingen vet hur gammal man blir så gillar jag mera att inte krympa framtida uttagen, dvs köp och behåll och kassera in utdelningarna.

      Radera
    3. De där 181 individuella innehaven som (nästan alla i dagsläget) lämnar utdelningar i form av kontanter är inte tänkta att säljas av annat i undantagsfall. Ibland blir det tvungna försäljningar vid uppköp etc och ibland ändras förutsättningar alltför kraftigt. Den delen av min ekonomi ska betala mina årliga ordinära räkningar.

      Fonderna och ETFerna (20-25% av totalekonomin) är tänkta att bekosta resor och liknande excesser.

      Det är min masterplan i nuläget. Om allt kommer att gå i lås och funka som tänkt vet jag naturligtvis inte ännu.

      Radera
    4. Nej ingen av oss vet vad och hur framtiden blir och påverkar men en Masterplan på plats är ett första försök att bemästra det okända!

      Radera
  3. Tänkte att jag fortsätter på samma sätt som jag har byggt upp vår fondportfölj. Jag har månadssparat i upp och nedgång, så då får jag helt enkelt göra tvärtom. Plockar ut varje månad i upp och nedgång. Och hinner vi inte göra av med allt så får vi väl ta en paus i utplockandet ett tag. Men 5 år kvar so hinner kanske lära mig någon bättre strategi innan dess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, vi har några år kvar att tänka. Jag funderar på att plocka ut föregående års utdelningar + sälja av lite till 3/1 varje år så att jag når den summa som Vanguards Dynamiska Hybridmodell (se tidigare inlägg) beräknat

      Radera