fredag 29 oktober 2021

Blev detta en bra eller en dålig dag för portföljen?

Jag blir inte klok över mina känslor över portföljens rörelser. Detta är ett konkret exempel på det jag skrev om härom veckan.

Idag har jag haft 3 ekonomiska händelser och denna gång är alla från aktieportföljen:

1. Cisco lämnar utdelning med 154,46 kr (alltså 131,29 kr netto Kalkyl!). Bra passiv inkomst!.

2. Fick ett återfall för IPO/börsintroduktion igår och tecknade Synsam på 2 konton och fick på båda, första handelsdag idag och sålde direkt oavsett vad, vilket är min "affärsidé". Vinst 634 kr. Som finansiering till detta använder jag kreditlinan på resp konto där jag betalar 0,89% i ränta. Bra betalt för ett par minuters jobb men känns mer som en aktiv inkomst.

3. Stora kursrörelser i portföljen senaste tiden, idag gick enskilda papper allt från -6,5% till +5,2%, men totalt gick portföljen ner knappt 21.000 kr - en avsevärt större summa än händelserna ovan. Men det gäller att gilla läget för ibland går det upp och ibland går det ner, men det förtar glädjen från punkt 1 och 2 en del denna dagen.

Netto drygt -20.000 kr idag alltså vilket såklart är skit och mer än de 17.000 kr jag stoppade in i nysparande från lön i början av veckan.

Det jag försöker lära mig från punkt 3:s kursrörelser är det att  man får ta ett steg tillbaka och se på de längre tendenserna, minst en månad men hellre YTD eller 1 år tillbaka eller ännu längre. Därför lägger jag som alltid vill ha minst 1 graf i varje inlägg upp en bild på vad jag åstadkommit de senaste knappt 5 åren (jan 2017 - okt 2021) och då blir jag helt klart lite stolt över mig själv:

Jag visade detta för min kusin som är den enda jag kan prata om detta med in person (min bror eller far funkar inte vilket jag skrivit om tidigare). Han har tidigare tradat ganska framgångsrikt men håller just nu på med familjeliv och husrenoveringar till 100% och är faktiskt den som hjälpte mig in på denna banan vilket jag såklart är mycket tacksam för. I vilket fall blev han imponerad och grafen visar alltså att jag gått från 0,7 MSEK till 2,7 MSEK på 58 månader vilket är en ökning med 33.000 kr/mån i snitt.

Ännu mer glädjande är att ökningstakten tilltar och man börjar se vad hockeyklubban, snöbollen eller ränta-på-ränta kan göra! Möjligen kan börsutvecklingen bli svagare och sparandet mindre framöver men låt oss ändå anta att portföljen växer med samma 33.000 kr/mån fram till planerad FIRE om 38 månader så skulle det innebära att portföljen skulle sluta på 4,0 MSEK vilket är en bra bit över de 3,1 MSEK netto jag har som miniminivå.

4 kommentarer:

 1. Som jag ser det så var det där en OK dag i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En OK dag blev det nog, men oktober månad blev i alla fall riktigt bra med +190.000 kr och är nära ATH igen (med insättningar sedan förra ATH).

   Radera
 2. Snygg graf! 42 tkr/mån är en kanonsumma, bättre än djurparkslönen!
  Tack för netto angivelsen US!

  Ja det gick lite baklänges idag, sådär en 40 papp eller nåt. Dina 17 in ger mer framöver än -20. Värdet är en bisak, det är problemet med fonder: orealiserade vinster/värdeökningar betyder inte mycket. Föredrar utdelningar som mer liknar cash is king!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev lite fel där, kan tydligen inte räkna efter ett par fredagswhisky. Knappt 5 år (dec 2016 - okt 2021) eller exakt 58 månader skulle det vara vilket sänker utvecklingen något (räknade fel på ett år...). Fortfarande bra dock.

   Ja utdelningar och även IPOn ovan känns mer äkta.

   Radera