tisdag 30 mars 2021

Tilltagande marginalnytta

Begreppet "Avtagande marginalnytta" känner de flesta till och alla som läst grundkursen i nationalekonomi gör det helt säkert.

Med avtagande marginalnytta avses att ju fler enheter som man har desto mindre nytta har man av ytterligare en enhet.

I vissa intervall vill jag tvärtom mena att i stället marginalnyttan är tilltagande! Nobelprisvarning på den...

Denna revolutionerande teori vill jag tillämpa på min portföljs storlek.

2017 nådde min portfölj 1 MSEK vilket var trevligt, men det ändrade inte min tillvaro något. I mars i år nådde jag 2 MSEK - fortfarande inget livsavgörande.

Om fyra år hoppas jag ha nått de 3-4 MSEK som gör att jag kan gå i FIRE vilket gör att nyttan av den sista miljonen är oerhört mycket större än de första = tilltagande marginalnytta.

Vi säger att jag inte går i FIRE utan jobbar mig upp mot 5 MSEK. Det möjliga kapital uttaget ökar vilket är trevligt men inte livsavgörande = avtagande marginalnytta.

4 kommentarer:

 1. Inget brukar vara svart eller vitt och instämmer helt i din mening, känns absolut alldeles rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker mig i fortsättningen skriva fler inlägg där jag kommer till insikt eller om en känsla och färre inlägg av rapporttyp.

   Mina grafer uppdateras så klart månadsvis men presenteras inte så ofta.

   Radera
  2. Intressant det med men hoppas på fortsatt mycket siffror o grafer också. Vi är allt färre som redovisar siffror, kanske jag som är siffernörd men det var sifferinläggen som triggade mig att sätta igång. Intresserar mig lite i kuckelimuck bank o sådant även om det ibland är ok läsning.

   Radera
  3. Absolut blir det siffror och grafer. Menar kanske främst månadsuppdateringen som inte ens jag finner intressant längre... Kanske gör den när något intressant skett eller var x:te månad?

   Radera