söndag 28 mars 2021

Försökt förklara min FIRE-plan för ej invigd

Häromkvällen försökte jag förklara min FIRE-plan för min bror.

Inledning

Saxat från min målsida:

  • Mitt långsiktiga mål är att skapa en portfölj med så stor avkastning att jag kan få en behaglig levnadsstandard när jag tar ut tidig pension genom uttag* av portföljkapital kompletterad med först privat pension och tjänstepension och senare allmän pension.
*Nivån på eller strategin för detta uttag är inte helt satt men kan vara uttag av utdelningar (med eller utan försäljning av aktier), 4%-regeln eller uttag enligt Vanguards dynamiska hybridmodell. Slut citat.

I många blogginlägg nämner jag 2025-01-01 som planerad FIRE-tidpunkt men tidpunkten är underordnad målet ovan. Vidare nämns i målet utdelningar bara som ett exempel av uttagsmetod vilket är medvetet för att inte låsa mig. Trots detta nämner jag väl utdelningar i åtminstone hälften av mina inlägg. 

Med min bror var jag dock tvungen att vara mer konkret och prata pengar och tidpunkter för att han överhuvudtaget skulle förstå. Och då fick det bli utdelningar.


Samtalet

Nu över till samtalet som blev mycket kort då jag försökte pejla stämningen och se om jag kan ta upp detta senare.

Det som chockade mest var att min bror tyckte 20.000 kr/mån netto är alldeles för lite att leva på och det är det väl om man skulle bo kvar i stan. Men med ett avbetalt hus på landet, inga andra skulder och bil är 20.000 kr fullt tillräckligt, vilket bevisas av att min far lever bra så med 15.000 kr. Min bror vill ha mer än han tjänar som yrkesverksam för att gå i pension för att bland annat kunna göra många och lyxiga resor. Då sa jag att han åtminstone får jobba till 69 år och jag hellre är fri många år med OK inkomst än några år med väldigt hög inkomst. Dessutom är förutsättningarna för hög pensionärsaktivitet som bäst som "ung" pensionär. Gick inte in alls.

Dessutom ifrågsatte han att flytta tillbaka till "landet" (hatar verkligen Stockholmarnas uttryck att allt utanför tullarna är landet). Men som som jag känner nu är det närhet till natur, lugnare tempo, villaboende med rejäla utrymmen, mer privacy etc som lockar betydligt mer än det Stockholm erbjuder.

Han och hans sambo med två barn sparar inget alls trots nettoinkomster på ca 75.000 kr/mån ihop. Om några år har barnen flyttat ut och ekonomin borde kunna förbättras betydligt. Jag tror dock inte det kommer göra att ett sparande börjar göras utan det blir utgifterna på andra områden som kommer att skruvas upp. Det finns ett ess i ärmen och det är att min svägerska har 8-siffrigt arv att vänta som enda barn.

Jag kommer troligen inte att försöka ta upp ämnet igen på ett tag.

17 kommentarer:

  1. Hjälp mig att förstå hur gör man av med 75 000 kr i månaden? Självklart förstår jag att det är möjligt rent teoretiskt men jag blir nyfiken på hur en sådan budget ser ut i praktiken. Räknar man in en amortering på 20-30 000 kr i månanden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bor på Lidingö, extrema kostnader för barnen med kläder, aktiviteter mm då det gäller att inte sticka ut (nedåt). Blev mörkrädd när jag hörde vad ett barnkalas kostar. Har glömt exakt hur mycket nu men paintball med instruktörer för en hel klass samt middag är ett exempel. Fritidshus, resor, bilbyten. Mycket som köps och slängs och inte ens använts retar mig kanske mest.

      Husamortering tror jag dock är högst måttlig då köpet gjordes för länge sedan och det i alla fall gjorts lite bostadskarriär.

      Radera
    2. Ja, just det. Det koms på att det behövdes en liten andrabil på typ onsdagen. På lördagen inhandlades nästan första bästa bil, lätt beggat småbil för runt 125.000 kr på kredit (fanns väl bara lite smulor från senaste lönen kvar som vanligt). Lite kontant antar jag, 10%? Då gillade han inte ränta utan de hårdsparade och betalade resten på runt 3 månader.

      Inte helt rätt med kredit, men visar att de kan om de vill - vilket de inte gör.

      Radera
    3. Snabba ryck med bilköpet, hade lätt tagit mig några månader att fixa...!

      Radera
    4. Haha, du och jag är mer lika än jag och min bror. Det tar mig månader att läsa på och hitta rätt bilmodell, rätt årsmodell, rätt utrustning och rätt skick/historik till rätt pris. Faller alltid på någon av dessa...

      Radera
  2. Jag tar aldrig upp FIRE med någon, bloggen är min enda chans att lufta tankar kring detta. Vågar inte ens nämna något för min mor o syskon, tyvärr. Hade varit trevligt att kunna göra det men vågar inte.

    Tror som du angående din bror, de kommer bara att köra vidare på samma sätt när barnen lämnar. Fler o dyrare resor och troligtvis saftig sponsring av de, gissar jag, bortskämda barnen.

    Vissa har alltid flyt, fint ess i armen med 8-siffrigt belopp som säkert kommer precis när det behövs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skit att man inte ens kan ta upp det med närmsta släkt. Har en jämnårig kusin som jag växt upp med nästan som en bror och som jag alltid kunnat prata om allt med, även ekonomi. Han vet en del, men inte allt. Nä bloggen med sin anonymitet är väldigt bra att lufta sina idéer på.

      Angående saftig sponsring av barn blir det nog curling både vad gäller studier och första BR-lägenhet... Bortskämda stämmer.

      Vet inte hur högt det 8-siffriga beloppet är men absolut ingen 1:a först, mer troligt 2:a eller 3:a. Det lär inte bli arv under 20-talet, möjligen 30-talet.

      Radera
    2. Visst är det. Om jag skulle ta upp det med min mor riskerar jag att ett eventuellt framtida arv kanske minskas kraftigt eftersom jag ju då har vad jag behöver... Säger inte att det blir så men känns som en stor risk då jag har ett syskon likt din bror...
      Vid föräldrabortgång visar sig syskon från sin rätta sida också , det har jag redan fått bevis för den tråkiga vägen...

      Radera
    3. Det där att du ändå har vad du behöver men att ditt syskon behöver mer är en "rättvisa" jag har svårt för.

      Har ett mycket bra förhållande till min bror, men vi får se när det blir arvsdags. Det kan bli helt fel.

      Nu har inte pappa så mycket, men han har huset som jag är intresserad av och i så fall lösa ut min brors 50%. Prissättningen där kan bli intressant. Får vi väl låta en mäklare titta på det om inte vi båda kan komma överens så båda blir nöjd.

      Enklast vore att sälja allt och dela pengarna 50/50.

      Radera
    4. Ja det är ett märkligt sätt att resonera, att den som skött sig sämst ska få mest. Lite i paritet med hur vårt samhälle funkar med värstingar som fick åka på segling i till västindien medan skötsamma kanske gick hemma o drog...

      Jag tror försäljning av allt är att föredra, har tyvärr erfarenheter av sådant här, men vet att du sagt att du vill överta hans hus.

      Radera
    5. Alltid haft svårt för antalet siffror i text, läste igennu: 2 eller 3 framför, vi snackar alltså 20-30 miljoner gissar du?! Sjukt belopp ju, bara att fortsätta elda pengar ju...

      Radera
    6. Yes, sjuka belopp. Bara husen (1 Lidingövilla +10 MSEK, 2 sommarhus (Dalarna (2 MSEK) & Skokloster (3 MSEK)) och ett halvt hus till) är värda 15 MSEK, kanske bortåt 20 MSEK. Och skuldfria. Sedan finns det kapital också men där är det tyst. Har ingen aning faktiskt, men de följer med i börssamtalen när vi pratar på middagar. Och de har aktieutdelningar...

      Lite tråkigt att de slipper slita själva.

      Radera
    7. Oj, ja verkligen sjuka belopp. Ja vissa har allt, vi andra får slita ihop vad vi orkar trots alla möjliga försök från staten att sno åt sig. Såna hus ärvs, de köps väldigt sällan.

      Radera
    8. På Lidingö räcker 10-12 MSEK "bara" till en 1½-plansvilla på knappt 200m2 från 1970-talet... Så nog köps de. Fina hus kostar i alla fall 30 MSEK så priserna är helt sjuka, https://www.hemnet.se/bostad/villa-10rum-torsvik-lidingo-kommun-sylvestervagen-3-17380640. Läste att Lidingö är dyrast i Sverige nu.

      Radera
    9. Ja helt galna priser... Undrar om det verkligen kommer att vara för evigt o fortsätta upp. Historiskt har det ju gjort det men någonstans borde en smärtgräns ändå finnas, särskilt som de flesta löner stiger max 3% per år över en viss nivå om man inte sitter riktigt bra till som chefs chef eller dito

      Radera
  3. Det är mer fördelaktigt skattemässigt om du går i "pension" en bit in på året snarare än från 1 januari 2025...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skattestrategi är alltid intressant. Hur menar du då?

      Vi har löneperiod 16:e till 15:e så kommer få halv lön 25/1 samt sparad och inarbetad semester 25/2. Så grundavdrag kommer jag kunna göra. Senare på året kommer jag plocka ut IPS och tjänstepension.

      Att helt stå utan arbetsinkomster/pensionsinkomster kan möjligen/troligen vara ofördelaktigt om man har ränteavdrag. En liten slant arbete är ju även skattefri varje år.

      Helt klart ett område som måste jobbas med innan det är dags.

      Radera