måndag 28 december 2020

En riktigt stor utmaning: att höja kvaliteten på min tid

Att spara halva lönen är inte längre en utmaning för mig utan går helt på autopilot. Spara ytterligare skulle inte göra mig ekonomiskt fri nämnbart snabbare samtidigt som det skulle bli jobbigt.

Det största målet med ekonomiskt fri är att få styra min tid själv, men det näst största är att höja kvaliteten på min tid.

Delvis går det att göra redan nu, men att bo i stan utan bil och arbeta 40 timmar i veckan 47 veckor om året sätter begränsningar.

Läste Utdelningsseglarens inlägg om pris och värde och insåg att högt värde till lågt pris är precis vad vill åt, men här handlar det inte om fynda på nätet. Seglaren tar som exempel att han värderar ett sjöbad högre än ett besök i simhallen trots att det ena är gratis och det andra kostar pengar.

Jag låter nedanstående köttbulletallrikar symbolisera vad jag vill åt. Den första är en vanlig färdigrätt från Findus som kostar runt 28 kr och stillar hungern en stund för en kontorsarbetare som jag men det är knappast någon kulinarisk höjdare. Men eftersom jag köper den måste jag väl tycka att den är värd sitt pris?

Redan idag skulle jag kunna göra tallriken nedan med köpta råvaror till lägre pris än ovanstående, men en välgjord sådan rätt skulle betinga ett värde på lätt över 100 kr. Det som stoppar mig är att den lilla lediga tid man har efter sitt arbete är jag inte beredd att lägga på matlagning.

Som pensionär boende på landet, med bil, stor frys och mycket tid skulle man kunna dra det ännu längre och använda egenodlad potatis, gurka och persilja samt egenplockade och hemkokta lingon.

4 kommentarer:

 1. Hallå US! Framtidsplanerna låter storstilade och betydligt mer gastromiskt spännande än ovan färdigrätter även om Findus gör de godaste enligt mig! Egen sjö eller egen brygga med roddbåt är en dröm för mig men tyvärr känns det ytterst avlägsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har numera ingen lunchrestaurant inom gångavstånd på jobbet vilket minskat uteluncherna avsevärt. Även om vi har lånebilar. Det blir i stället mycket mikrad färdigmat av blandat slag.

   Egen strandremsa eller brygga har jag räknat bort, det blir för dyrt även i småland. Men en bra sjö är aldrig mer än 5km bort och där ska jag ha en plasteka med liten snurra.

   Radera
  2. Låter trevligt. Jaså, för dyrt med egen... Synd man inte har sånt i släkten... Vad har ens föräldrarna sysslat med?

   Skulle velat ha en egen fiskerätt o brygga helst, drömma kan man ju göra, det är gratis änsålänge!

   Radera
  3. Ja gratis att drömma är det! Länge tänkte jag mig en prästgård eller åtminstone en rejäl bonnakåk, men ju äldre jag blir desto mindre tycker jag mig behöva och desto modernare och mer lättunderhållet hus vill jag ha.

   Strandställe för permanentboende i småländska skogarna verkar ligga på 3-4 MSEK medan ett bra vanligt hus ligger på 1-1,5 MSEK.

   Radera