lördag 5 december 2020

Månadsuppdatering november 2020

November, definitivt årets sämsta månad, är över. Jag hoppas att det bara är 4 sådana kvar innan jag pensionerar mig. Den sista arbets-novembern har dock goda möjligheter att bli en positiv upplevelse då jag då jobbar på uppsägningstid enligt plan. Jag brukar åka på semester en vecka i november för att få en boost, men såklart inte i år. Som pensionär vill jag nog vara utomlands hela senhösten.

Portföljvärdet

3 månader med 2 olika portföljvärdesgrafer och nu ser man även bruttografen: 
  • Portföljvärde netto, vilket är mina egna pengar efter att belåningen dragits av. Det är denna jag hittills har visat i grafen.
  • Portföljvärde brutto är portföljvärde inklusive belåning. Utdelningar kommer ju från hela portföljen, även den belånade delen så detta är en viktig siffra. Dessutom visar belåningen på vilken risknivå portföljen har i det avseendet för tillfället.
Månaden avslutas med portföljvärdet 1.845.262 kr vilket är en kraftig ökning från föregående månad med +12,65% inklusive lönesparande eller +10,72% exklusive lönesparande. Faktum är att detta är den största ökningen sedan månadsmätningarna började 2018.

Frihetskvoten

Frihetskvoten är en kvot som kan förbättras genom att utdelningarna eller portföljvärdet (täljaren) ökar och/eller utgifterna (nämnaren) minskar. Alla siffror är beräknade enligt R12.

Utgifter
Utgifterna ligger sjunker denna månad under 13.000 kr/mån vilket är mycket starkt. Långsiktigt tror jag 14.000 kr är en lagom nivå.

Frihetskvot utdelningar
Fram till och med februari 2019 ser det bra ut men i mars gör jag ett uttag och köper en bil till pappa för 150.000 kr och frihetskvoten faller hårt. Därefter slog Corona till.

Frihetskvoten stiger nu sakta och om den svenska utdelningssäsongen mar-maj kommer tillbaka till normala nivåer räknar jag med en stor ökning då.

Frihetskvot 4%-regeln
Eftersom portföljvärdet klarat sig bättre än utdelningarna under Corona-krisen har jag valt att från och med september 2020 även visa en frihetskvot som baseras på 4% av aktuellt portföljvärde.

Innan Corona låg frihetskvoterna betydligt närmare varann och till våren tror jag de kommer ligga ganska nära varann igen. Denna månad tog kvoten ett rejält kliv främst p g a det ökade portföljvärdet.

Utdelningar

Efter alla inställda, oklara, uppskjutna eller sänkta utdelningar p g a Coronan kommer utdelningarna att bli drygt 4.000 kr/mån för 2020.

Under månaden har jag vågat mig på att skriva en första utdelningsprognos som ger 8.000 kr eller t o m 9.000 kr/mån för 2021. 

Månadens utdelningar blev 3.229 kr vilket är OK för november, men har varit bättre tidigare.
Utdelningarna kommer från AT&T, NP3 Pref, Abbvie, Euro-ETF:en IQQY och JM.


Inkomster & Sparande

Denna månad blev det med 26.708 kr netto vilket är exakt en vanlig månadslön. Årets lönejustering är uppskjuten p g a Coronan, men jag hoppas inte på så mycket och är inte heller sugen på att leta nytt mer välbetalt jobb.

Sidoinkomsten har jag inte orkat jobba med och blev bara 25 kr. Men målet på sikt är att skapa ett rejält tredje inkomstben som jag kan behålla och utveckla som pensionär.

Löneinkomst: 26.708 kr
Utdelningar: 3.229 kr
Sidoinkomst: 24 kr
Total inkomst: 29.961 kr

Lönesparande: 31.500 kr
Återinvesterade utdelningar: 3.229 kr
Sparande inkl utdelningar: 34.729 kr

Sparkvot inkl utdelningar: 115,9%
Sparkvot exkl utdelningar: 117,8%

Sparkvoten blev igen denna månad tokhög, men beror på ett beslut att minska bufferten på lönekontot för att i stället använda kreditkortet som buffert om det skulle knipa. Detta skulle kunna kosta räntepengar, men mer troligt är att jag alltid kommer att kunna betala hela kreditkortsräkningen räntefritt varje månad.

Dessutom går från förra månaden 2.000 kr /mån av sparandet till ett sparkonto för buffert.
I mars 2019 köpte jag en bil till pappa för 150.000 kr med ett uttag (= kraftigt negativ sparkvot). Denna ramlade ur Sparkvoten på rullande 12 månader i mars 2020 och sedan dess ligger sparkvoten på en normalhög nivå. 

Jag vill gärna att sparkvoten utan utdelning hålls strax över 50% på rullande 12 mån. Nu är sparkvoten 54,6% vilket är mycket bra, men den kommer troligen att falla något i december.

2 kommentarer:

  1. Hallå US!

    Nog rätt tänkt att även ha koll på frihetskvoten baserat på 4% regeln. Läser ditt sista stycke och fick ikväll samma tanke, nämligen att ha koll på vad sparkvoten är exklusive utdelningarna. Hittills har jag inkluderat utdelningarna en när jag studerade tabellerna ikväll så slog det mig att det nog är bra att också ha koll på vad den blir exklusive eftersom utdelningarna varierar så kraftigt på månadsbasis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jo försöker räkna på flera sätt.

      De flesta (?) andra bloggare verkar ange utdelningar exklusive utdelningar, men eftersom de finns i både täljare och nämnare blir inte skillnaden så stor som man tror.

      Radera