torsdag 19 november 2020

Vad har källskatten kostat mig?

Källskatt är skatt som dras på utländska utdelningar. Oftast handlar det om 15% av utdelningarna men det kan vara mer i vissa länder såsom Danmark.

Vissa av mina bloggkollegor anger sina utdelningar netto (efter avdragen källskatt) medan andra, däribland jag, räknar bruttoutdelningar.

Det är dock sällan jag ser någon som räknar nettoutdelningar ange att de fått tillbaka källskatt.

Jag räknar bruttoutdelningar eftersom jag räknar med att få tillbaka källskatten till kapitalförsäkringen förr eller senare.

2019

2019 fick jag tillbaka 111 kr motsvarande 85% av de 131 kr källskatt jag betalat 2016. Avanza (som jag hade då) meddelade mig också att återstoden 20 kr kan komma att betalas tillbaka senare. Men just nu ligger jag ute med 20 kr för utdelningsåret 2016.

2020

2020 fick jag tillbaka 831 kr motsvarande 84,3% av de 986 kr källskatt jag betalat 2017. Avanza meddelade mig också att återstoden 155 kr kan komma att betalas tillbaka senare men att handläggningstiden är lång. Men just nu ligger jag ute med 155 kr för utdelningsåret 2017.

Slutsats

Dessutom ligger jag naturligtvis ute med all källskatt från utdelningsåren 2018-2020 vilket är runt 3.000 kr, men även här tror jag att jag får tillbaka största delen. Detta är pengar som hade gjort större nytta i min portfölj men är priset för att kunna investera internationellt. Och värt det!

Framöver kommer jag kraftigt öka de internationella inslagen i portföljen så källskatten kommer att öka i takt med det. 

Men jämför jag källskatten (med eller utan återförd skatt) så är den väldigt liten jämfört med den kapitalskatt på 7-8.000 kr jag betalar i år och ändå talas det så mycket mindre om kapitalskatten.

Därför kommer jag fortsatt räkna bruttoutdelningar.

Det ska också bli intressant att se om jag får tillbaka delar eller allt av den källskatt jag ligger ute med för 2016 och 2017 någon gång.

2 kommentarer:

 1. Så fort jag får återbetalning så kommer den att anges, är inte där än! Sjukt att det ska ta 3 år, ett stort dåligt skämt, att få tillbaka lite skatt. Man tror ibland vi fortfarande skickar papper med häst o vagn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ynkligt att det ska sådan tid. Men jag är allra mest irriterad över att inte all källskatt återbetalas.

   Jag provade Nordea som har betalar tillbaka all källskatt inom några veckor och har billigt courtage. Men i övrigt saknade de precis ALLT och jag avslutade vårt samarbete.

   Var är den där skatten egentligen?

   Radera