Sedan den första utdelningen kom för drygt 4 år sedan i september 2016 har jag erhållit totalt 240.686 kr i bruttoutdelningar från 81 olika värdepapper. Många av dessa har jag inte kvar och några finns inte ens kvar på börsen.
De totala utdelningarna för respektive värdepapper redovisas på mitt Google Sheet och där kan man se att de 10 företagen med mest utdelningar står för över hälften av de totala utdelningarna (50,26%).
Detta är en alldeles för stor koncentration, vilket blev tydligt när alla mina 4 svenska storbanker som ju återfinns på min 10-i-topp-lista ställde in sina utdelningar Corona-året 2020.
Jag har på sistone ökat portföljens diversifiering med avseende på bransch, valuta och antal värdepapper och detta kommer att fortgå ett bra tag framöver.
Snygg tabell. Saknar sådan. Ja swedbank borde gett mig mkt mer men i år kammade man 0, vågar inte ens hoppas på 2021 längre...
SvaraRaderaDet är en tanke jag brottats med sen i april, hur stora andelar av utdelningen som kommer från olika bolag. Har sen dag 1 haft en %siffra på delen av prognosticerade utdelningar så har koll men om inte DA ska falla ihop så...
Tack. Tur att det finns formler så man slipper göra allt manuellt.
Radera2021 känns som det kan gå hur som helst. Bankerna kan dra in utdelningarna, men de kan återgå till tidigare nivåer och om de har för mycket pengar kanske t o m ge extrautdelning eftersom det inget blev 2020?
Jag kommer att investera tungt nästa år och börjar tro att 2022 blir året när det blir en riktig take off för utdelningarna, både pga av utdelningsnivåer och antal aktier.
Klockren sårbarhetsanalys. Mycket viktigt att diversifiera sig om man seriöst tänkt leva på utdelningar.
SvaraRaderaTack. En del säger att de bara har 5-6 bolag som de håller koll på och sedan byter när det blir läge och får bättre utfall. Det är inte för mig - jag är alldeles för bekväm och vill ha verkligt passiva inkomster och inte hålla på och analysera och trada hela tiden.
RaderaDetta kräver en bred portfölj.