fredag 14 augusti 2020

Startat nytt konto för preferensaktier!

Har alltså startat ett nytt konto som ska ha bara preferensaktier för en mindre summa (slutmålet kanske 100.000 kr). Tanken är att få en stadig utdelningsström som ska täcka vissa mindre kostnader vid FIRE.

Jag har tänkt mig 3 st olika aktier till att börja med och har följande önskemål:

1. Hög utdelning (> 6% ?, ej inställda utdelningar)

2. Aktiens pris < lösenpris (nuvarande eller snart gällande lösenpris)

3. De 3 aktierna ska ha olika första utdelningsmånad för då täcker jag in årets alla månader

Tips? Något annat urvalskriterium att ta hänsyn till? Vill inte ha de mest riskfyllda.

Jag slänger in en själv först och ska titta vidare i helgen, ALM Equity Pref: DA 7,5%, pris 112 kr < lösenpris 120 kr, första utdelningsmånad januari.

5 kommentarer:

 1. Hej.
  Jag har något liknande som jag kallar för preferens-stugan (finns som flik på min sida) Startade 2017 som ett projekt med preffar för att täcka mina kostnader på torpet. Det var tänkt att stoppa vid 100 000sek men det var så roligt med det fasta kassaflödet så jag fortatte att bygga lite till och för tillfället är jag nöjd. Alla mina preffar ger över 6 procent i DA. Köpt dem vid dippar och ligger en bra bit från inlösensumman jämfört med inköpspris. Jag använder dock utdelningarna från preferensaktierna som ett medel för att köpa vanliga aktier beroende på att jag är i uppbyggnadsfasen av utdelningsportfölj, men visst skulle dessa utdelningar täcka en stor del av utgifterna i stugan.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det. Preferensstugan har jag läst om tidigare. Det kanske är ännu roligare att ha preffar som täcker något nöje (som ett torp).

   Jag tänkte att det skulle täcka typ hemförsäkring, el, vatten, sotning, mobil, TV, bredband för mitt framtida primära (enda) boende på landet. Lite baskostnader alltså och kanske inte alla ovan.

   Ska titta på din preffar i helgen.

   Har du preffarna på samma konto som vanliga aktier? Annars kan det bli lite skatt om man flyttar pengar. Jag lägger preffarna separat på ett icke-belåningsbart konto. Det går ändå inte belåna dem på ett vettigt sätt, då belåningsvärdet < 70% (minst 70% krav för Nordnet Portföljbelåning Plus).

   Radera
 2. Har du någon mejladress eller något sätt att kontakta dig privat. Jag har en tjänstepensionsfråga jag skulle vilja bolla med dig men inte offentligt.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt utlämnande med min ekonomi på bloggen så privat går inte, men om du mailar till bloggens mail blir det mellan oss: utdelningssmalanningen@gmail.com

   Radera
 3. Nej preffarna är separerade från de vanliga aktierna just bara för att jag vill ha bättre koll på just det kontot dock så är det på ISK i Avanza.

  Ja men den adressen är helt ok. Det var precis det jag ville ha. Klart man vill vara lite privat :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera