tisdag 4 augusti 2020

Igår ökade portföljvärdet med en månadslön!

När portföljvärdet börjar bli lite större (> 1MSEK) kan rörelserna från dag till dag bli stora.

Till exempel igår ökade min portfölj med 25.500 kr vilket är nästan en nettomånadslön för mig. Eller 2 månaders sparande, eller 2 månaders konsumtion. 

Detta är rörelser som fortfarande stressar mig, i alla fall när det är nedåt. Likadant när det är uppåt så får jag lite glädjerus, trots att jag vet att nästa aktieköp blir lite dyrare.

Beteendet är inte rationellt och jag har jobbat och jobbar fortfarande på att luta mig bakåt och intala mig att jag har mina aktier på kanske 35 års sikt (idag 50 år, borta vid 85 år?).

Enskilda aktier kan ju såklart gå ner mycket, men jag har försökt att hålla min portfölj fri från Fingerprint-liknande företag. Ett sätt att få ner stressnivån åtminstone tills det är dags för pension vore att köpa vanliga fonder, ETFer eller investmentbolag för att minimera risken.

En annan sak som händer när portföljvärdet blir lite större är att månadssparandet betydelse minskar, vilket kan ge minskad sparmotivation. Här gäller det att höja blicken och ha längre horisont än en månad, minst ett år, men troligen flera.

2 kommentarer:

 1. Ja det är kul när det går upp, men tycker vår egen portfölj mest vandrat sidledes i sommar, vi ligger -0,3% för senaste månaden. För de senaste 3 månaderna är det dock +4,5%. Äger dock inga spelbolag eller annat som gått starkt senaste månaden, här är det gamla tråkiga bolag....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min portfölj har väl gått upp lite i sommar. Hur mycket beror på hur man räknar.

   Jag vill inte heller ha spelbolag, varken rena spelbolag eller s k förhoppningsbolag som jag anser vara en lott = spel.

   Tråkiga bolag är det som gäller om man är långsiktig och inte vill ha detaljkoll på alla innehav hela tiden.

   Tack för kommentar.

   Radera