onsdag 27 maj 2020

Déjà vu: Portföljen värd en och halv miljon kronor - igen!

I skrivande stund balanserar portföljen precis runt 1,5 MSEK när månadens lönesparande á 10.000 kr satts över.

Första gången detta hände var 2019-09-13 vilket jag skrev om här. Endast 8 månader efter att jag hade 1,5 MSEK första gången är jag alltså tillbaka där igen. När jag skriver så känns det inte allt för tragiskt.

Det känns som att jag måste uppleva flera av mina "avklarade" delmål igen p g a portföljvärdets devalvering och inställda utdelningar. Lite tungt, men samtidigt lärorikt. Tänk om jag nu varit i uttagsfasen och skulle ha levat på kraftigt sänkta utdelningar ett eller ett par år (eller lång tid det tar innan återhämtningen är ett faktum).

Det finns absolut en risk att jag får jobba (och spara) ett extra år på grund av Coronakrisen. Men mer tror jag inte det handlar om.

Jag håller på att försöka uppdatera mitt omfattande Google Kalkylblad som jag tidigare har delat med mina läsare, men inte gjort så på sistone då det inte stämmer helt.

Som försmak kan jag bjuda på en Portföljvärdesgraf
Om grafen: Siffror per den siste i varje månad utom för mars och april i år där jag inte har några värden registrerade utan har lagt 1,4 MSEK båda månaderna bara.

Toppvärdet (ATH) innan fallet låg på ca 1,95 MSEK någonstans runt mitten av februari och jag drabbades såklart hårdare än många andra då jag använder mig av belåning. Men det betyder också att återhämtningen när den väl kommer (eller är den här?) blir snabbare för mig.

Detta betyder att jag har förlorat 450.000 kr (portföljnedgång) + 20.000 kr (nyspar) = 470.000 kr (totalt) sedan ATH, vilket är 1/3 till 1/2 av vad jag tänkt lägga på ett hus i Småland. 

Men så där kan jag inte avsluta ett inlägg: det är bara 8 månader sedan dagens portföljvärde var ATH!

2 kommentarer:

 1. Grymt jobbat. Nästa år kanske du har tagit igen allt utdelningsmässigt då många skippar utdelningen för att få hjälp från staten. Eventuellt att det inte blev så farligt som man befarade.

  Man kan hoppas i alla fall. Vet att det hela inte är över än och det kan gå lite hur som. Jag själv har inte tagit mig tiden till att se över vad mina utdelningar skulle bli för året om alla indragningar består. Tippar på runt 20k vilket är 40% av det jag skulle få om inget hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Intressant tanke där om utdelningarna nästa år.

   Ska läsa på lite om hur mina portföljbolag tänker om utdelningen i år så jag får en hygglig prognos för året. Så här års brukar prognosen vara nästan 100%-ig, men inte i år.

   Radera