fredag 21 februari 2020

Omoraliskt att ta cashback för köp åt arbetsgivare?

Jag gör en del mindre inköp åt min arbetsgivare som är ett mindre företag.

Vi tar som exempel att jag ska köpa en mobiltelefon för 5.000 kr. Vi har inga riktlinjer för var sådana saker ska köpas utan jag brukar ta billigaste seriösa butik från Prisjakt, precis som jag gör privat.

Då kan jag välja faktura eller att betala med företagskortet. Ett tredje alternativ som blivit intressant sedan jag skaffat Komplett Banks kreditkort är att betala med detta, lämna in kvitto som utlägg, och få cashback. Det är dessutom jag som hanterar detta åt arbetsgivaren som har OKat att jag gör så, men inte vet något om cashback.

Om jag köper telefonen på Komplett blir cashback 4% och på övriga internetköp 2%. Det blir 200 eller 100 kr i cashback som jag behåller själv då summan på kvittot ju är 5.000 kr.

Cashback går ibland kombinera med att göra köpet via någon refunder. Jag har i några år använt Sponsorhuset för att ge tillbaka något till en idrottsförening som jag haft stor glädje av. Om jag köper telefonen t ex på CDON går 1% till Sponsorhuset, hälften till mig (25 kr) och hälften till föreningen. Möjligen finns det bättre refunder, kanske Refunder själva, men jag är nöjd med att jag kan ge tillbaka lite till min idrottsförening.

Risken som jag ser det är jag skulle bli frestad att välja den leverantör som ger mig den bästa cashbacken snarare än det som är bästa erbjudandet för arbetsgivaren. Men detta är jag alldeles för lojal för.

En annan sak är att om jag sätter detta ordentligt i spel (privat & på jobbet) kommer Kompletts cashbacks maxgräns om 2.000 kr/12-månadersperiod inte räcka. Därför behöver jag ett kort ytterligare. I ett av mina mina mer livskraftiga inlägg där jag bad om kort-tips tipsades sent om Rebilia som kan vara rätt för mig.

Slutsats: Jag vinner på detta, min idrottsförening vinner på det och för min arbetsgivare blir det ingen skillnad.

14 kommentarer:

  1. Min åsikt: Ja, det är omoraliskt. Du lockas att köpa mer och dyrare saker på företagets bekostnad. Du menar att du är opåverkad, men är du det?

    Sedan... Om pengar från företaget hamnar i din ficka, betyder inte det att det är en beskattningsbar förmån och företaget ska betala löneskatter och du inkomstskatter på det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är jag opåverkad? Svårt att bedöma själv egentligen.

      Yes, det är säkert en förmån som ska beskattas. Det är kanske att likställa med att använda flygbonus privat när de införtjänats på jobbresor. Inte på samma nivå dock.

      Men några gånger om året har jag tidigare betalt med mitt SEB-kreditkort utan bonus. T ex utlägg för min egen friskvård.

      Skillnaden blir att nästa gång betalar jag med Komplett och får någon % tillbaka.

      Är det pengar från arbetsgivaren som hamnar i min ficka? Nästan en filosofisk fråga.

      Men slutsatsen är nog att man ska vara försiktig med sådant här, då det kan kosta mer än det smakar.

      Tack för att du kommenterar!

      Radera
    2. Jag skickade ett hypotetisk scenario till Skatteverket då jag inte hittade något på deras webbsidor. Om jag får ett konkret svar så kommer jag uppdatera här eller skriva något om det.

      Det är rätt stora likheter med flygbolags bonusprogram, japp.

      Radera
    3. Jag fick följande svar från en person på Skatteverket:

      "Jag tolkar din fråga som att den anställde har gjort ett inköp för arbetsgivarens räkning samt i samband med detta fått kontanter. Hela beloppet, inköpet samt kontantuttaget, har sedan ersatts av arbetsgivaren som en kostnadsersättning samt att den anställde behåller pengarna.

      De erhållna kontanterna ska beskattas som lön hos den anställde, arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på värdet."

      Radera
    4. Jag frågade om mer information och fick den här länken:

      https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/324002.html#h-Kundtrohetsrabatt

      Tydligen heter det "kundtrohetsrabatt" och det är skattepliktigt. Enklast blir helt klart att inte använda sådana kort till inköp till ett företag. Man krånglar bara till det för alla inblandade.

      Radera
    5. Det är nog 2 frågor här: 1) Dels om det är omoraliskt mot Arbetsgivare och 2) dels om det är skattepliktigt.

      Men krångligt skulle det bli om man skulle göra rätt.

      Köpte semlor idag och betalade med Komplett-kortet som alltid (sedan i höstas). Lämnade in kvitto med 300 kr som utlägg. Detta kommer att ge cashback på 3 kr (1%) som ska förmånsbeskattas med 1 kr. Dessutom ska de 3 kr beläggas med arbetsgivaravgifter på 1 kr.

      Men visst har vi läst om fall (särskilt offentlig sektors chefer) där Arbetstagare använt flygbonus privat och därför fått problem med både Skatteverket och Arbetsgivare?

      Radera
  2. Exempel från verkligheten: Jag köper även in material till vår verksamhet på faktura från leverantör för 1.000 kr. Välspecad med kundreferens mm. Kunden får betala med t ex 12% pålägg 1.120 kr, vilket vi är öppna med och kunden kan få se fakturan.

    Ett par månader senare kommer en kreditfaktura på säg 100 kr helt utan specifikation om ens vilken faktura den avser. Denna går rakt in i bolaget och kundens fakturas pålägg var egentligen något helt annat.

    SvaraRadera
  3. Ibland reser jag i jobbet och får betala hotellet själv till att börja med innan reseräkningen är inlämnad. Då betalar jag med Komplett eller Rebilla. När jag bokar flyget anger jag mitt SAS Eurobonus och får poäng och klimatkompensering på köpet. Omoraliskt? Kanske. Skäms jag? Nej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar. Verkar vara ganska vanligt att "resande" gör så här. Kanske mer ovanligt för en stationär kontorsnisse som jag.

      Radera
  4. Tja, lite omoraliskt men bara lite. Är på många företag ett krav att anställda får ligga ute med pengar o då snackar ingen om problem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag fick fick tanken om moral och skrev inlägget är detta kanske ett bevis på att det ligger i gränslandet.

      Tack för svar.

      Radera
  5. Precis som Kalkyl skriver Är jag en av dom som ligger ute i snitt med mellan 6-10k SEK rullande varje månad pga av flygplansbokningar, hotell, taxi, etc. Har personligen inga högre moraliska betänkligheter med att jag får några bonuspoäng här och där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar. I ditt fall skulle företaget kunna erbjuda ett företagskort. Jag har ett men bara med 10.000 kr och ofta spränger jag limiten, så jag fortsätter nog.

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera