fredag 14 februari 2020

Vattenfallsgraf över portföljvärdets förändring 2019

1. Introduktion

De flesta av oss vet portföljvärdet för ingången och utgången av året, men vet ni hur ni kom dit?

Vattenfallsgrafen ger svaret på ett mycket tydligt sätt.
Så här läses grafen. Längst till vänster har vi det ingående portföljvärdet för året och längst till höger har vi det utgående. Däremellan händer det saker som påverkar portföljvärdet i positiv eller negativ riktning.Värdeförändringen är den okända och blir "resten" för att summera upp till utgående värdet.

Man kan absolut plocka ut fler bitar ur värdeförändringen:
  • Kapitalskatter (ISK från inkomstdeklarationen, KF direkt från kapitalkontot)
  • Källskatt (avdragen och återbetald)
  • Belåningsräntor (före eller efter skatteavdrag 30% från inkomstdeklarationen)
  • Inkomsträntor (före eller efter skatteavdrag 30% från inkomstdeklarationen)
  • Courtage, avgifter och förvaltningskostnader
  • Växelkursförändringar
Fick jag med allt där? I vilket fall tar jag inte med ovanstående för att hålla bilden enkel och klar. Speciellt de punkter som tas över inkomstdeklarationen gör bilden mer dunkel när det gör att inte summerar korrekt till portföljvärdet som jag ser som en isolerad delmängd av min privatekonomi.


2. Så här var mitt 2019

Jag börjar året med 1.172 KSEK och nysparar löpande under året 183.500 kr men ser mig tvungen att göra ett uttag på 150.000 kr i mars för att köpa en ny bil till min pappa. Detta betyder att nettosparandet för 2019 blir så svagt som 33.500 kr vilket jag hoppas blir det sämsta någonsin.

Utdelningarna (brutto) blir 82.649 kr vilket är en ökning från året innan med fina 24% trots att jag numera satsar mer på värdeaktier än högutdelande skräpaktier.

Resten för att summera till portföljens utgångsvärde blir alltså värdeförändring, och den blev för 2019 hela 433.220 kr vilket är en fantastisk siffra som troligen kommer att stå sig som rekord mycket länge.

4 kommentarer:

  1. Ett mycket snyggt sätt att åskådliggöra utvecklingen på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Var dock lite sen på bollen med det inlägget då värdet redan nu är 200.000 kr högre...

      Radera
  2. Jag har sett denna variant tidigare på jobbet men fattade aldrig den riktigt då men ditt exempel är ju glasklart. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har provat den på jobbet också och visste därför att den krävde förklaring. Man måste använda dock den rätt - det blir helt meningslöst om man har månadsvisa förändringarna i mitten. Då är det bättre använda linje eller stapel.

      Bra användning på mitt jobb: Omsättning 2018 till vänster, Omsättning 20198 till höger. I mitten 2 staplar, den ena hur volymförändring slår mot omsättning, den andra hur prisförändring slår mot omsättning.

      Radera