fredag 10 januari 2020

Vinner storvinst på Triss! Igen, igen och igen...

På jobbet har jag kollegor som köper några Trisslotter á 25 30 kr några gånger i månaden. Ibland vinner de 25 30 kr och plockar ut en ny lott, men den vinner de såklart inte på.

25 30 kr-vinsten ger inte så stora hurra-rop runt lunchbordet, men redan 100 120 kr gör det och det gratuleras hej vilt.
Samtidigt sitter jag tyst och säger ingenting, men med ett leende inombords. Jag tänker då på att jag varje år framöver kommer att erhålla minst 100.000 kr i utdelning och alltså vinner storvinst varje år.

Dessa kollegor lever från lön till lön och varje krona de har bränner i plånboken. När det meddelades att lönen för december kommer redan på fredag 20/12 i stället för måndag 23/12 blev de jätteglada att de kunde handla julklappar och julmat redan helgen innan jul. Tragiskt att vuxna heltidsarbetande människor beter sig så.

Om vi sedan gör det ännu värre och tittar på min portföljvärdesutveckling ser jag att även om jag uppmärksammar när portföljen växt ytterligare 100.000 kr med ett blogginlägg så skriver jag samtidigt att "Dessa 0,1 MSEK-sprintar anser jag dock vara för små att noteras på min målsida...".

100.000 kr ansåg jag vara ohyggligt mycket pengar för bara några år sedan, men nu skriver jag så där.

Jag antar att jag har blivit fartblind och att beloppen bara är siffror på ett konto och ett kalkylblad.
Men det är en smäll jag kan ta och är samtidigt så glad att jag inte är som mina kollegor.

6 kommentarer:

 1. Hög igenkänningsfaktor på den (även om jag inte är uppe i de summorna).
  Det är bra med en verklighetscheck ibland för att se hur långt man faktiskt tagit sig, för som du säger blir det lätt bara siffror och fartblindheten slår till när många av de bloggare man omger sig med visar upp liknande belopp.
  100000 på ett år är ju inte långt ifrån att matcha den där högvinsten på 10000 kr i månaden i ett antal år... fast på obestämd tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett par år med bra sparande ytterligare så har jag 12.000 kr/mån och det klarar jag mig på med ett enkelt leverne.

   Kollade din blogg och du når (prel) 200.000 kr i ack utdelningar i april i år, samma månad eller månaden efter mig.

   Radera
 2. Välkommen till verkligheten- en triss kostar idag 30:- :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, där ser man. Det står ju t o m på bilden jag la in. För övrigt har jag aldrig köpt en Triss. Dock spelat Lotto och Stryktipset tidigare.

   Radera
 3. Har upplevt liknande konversationer på arbetsplatser, tragikomiskt kanske man kan kalla det.

  Nu är jag student och lever på CSN som de flesta andra, men man lär känna nytt folk och jag ser tendenser åt samma håll som på arbetsplatser. Folk har verkligen inte lagt många sekundrar på att planera sin ekonomi, även om det kanske är väldigt annorlunda mot en arbetsplats när det kommer till studentlivet... Alla får en chock när de pratar aktier med mig, och då var jag ändå bara tungt investerande i 2 år innan jag blev student i princip. De förstår liksom inte konceptet av att spara, för dem är det lägga på bankkontot och inte röra det eller spendera det till sista krona månadsvis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som student var inte jag heller så mogen och fokus var att klara kurserna samt studentliv. Jag vaknade sent vad gäller sparande. Var 43 år och hoppas klara min resa till fri på hyggligt snabba 12 år.

   Det här med sparande var inget jag fick med under uppväxten direkt utan det gällde möjligen att som du säger spendera till sista krona eller möjligen målspara till bil eller resa. Mina föräldrar lånade åtminstone inte upp på huset för konsumtion vilket var väldigt vanligt i höginflations-Sverige på 70-80-talet.

   Radera