onsdag 1 maj 2019

Månadsuppdatering april 2019

Roligast under månaden är att jag kan pricka av ännu ett avklarat mål på målsidan. Denna gång handlar det om att de genomsnittliga utdelningarna under senaste 12 månaderna kravlat sig över 6.000 kr/mån (se nedan).

Utdelningar

För denna månads utdelningar blev det med 32.134 kr en ökning med 15.277 kr (+91 %) jämfört med förra årets 16.856 kr vilket beror på att flera tunga företag flyttat sina utdelningar från mars till april.
Såklart sätts ett utdelningsrekord med dessa 32.134 kr, en slakt av det tidigare rekordet på 18.712 kr från mars förra året. Rekordet kommer att stå sig mycket länge om någon eller ett par av månadens storutdelare flyttar tillbaka till mars nästa år och framöver.

Utdelningen på rullande 12 ökar från 4.835 till 6.108 kr/mån, vilket är såklart är rekordhögt och dessutom över 6.000 kr/mån för första gången. Varje månadsvisa tusenlapp i utdelningsökning är ett stort steg mot den ekonomiska friheten och sker inte oftare än cirka en gång om året och 7.000 kr/mån beräknas nås i mars nästa år.

Portföljvärdet

Månaden avslutas till 1.328.744 kr efter en extremt stark uppgång jämfört med förra månadens 1.223.944 kr. Trots detta inget ATH som säkert många andra har, men betänk då att jag i mars gjorde ett uttag på 150.000 kr för att köpa en bil till pappa och att detta bara syns som ett hack på kurvan.
Portföljvärdet ökar därmed från förra månaden med 104.800 kr (+8,6 %) inklusive lönesparande eller ökar 99.800 kr (+8,2 %) exklusive lönesparande. Oerhörda siffror och man borde kanske mentalt förbereda sig på en rekyl/korrektion? Rent praktiskt kommer jag inte göra något utan jag gör mina månadsköp för sparande och erhållna utdelningar i ur och skur.

Inkomster & Sparande

Denna månad blev det något mindre än en normal månadslön med 25.636 kr netto då jag valde att betala in min lilla restskatt på 382 kr redan nu.

Eftersom jag tömde lönekontot när jag köpte bilen kommer lönesparandet att vara litet i ett par månader medan jag bygger upp en buffert på motsvarande en lön där igen.

Löneinkomst: 25.636 kr
Utdelningar: 32.134 kr
Sidoinkomst: 0 kr
Total inkomst: 57.770 kr

Lönesparande: 5.000 kr
Återinvesterade utdelningar: 32.134 kr
Sparande inkl utdelningar: 37.134 kr

Sparkvot inkl utdelningar: 64,3 %
Sparkvot exkl utdelningar: 19,5 %

Sparkvoten på rullande 12 månader ökar något till 27,8 % inklusive utdelningar men sjunker till 11,9 % exklusive utdelningar. Dessa svaga siffror beror såklart på mars stora negativa sparkvoter och siffrorna kommer inte att rättas till förrän i mars nästa år.

Frihetskvoten & Arbetsfridagen

Arbetsfridagen och frihetskvoten förbättras en del och är nu 2/10 och 25,1 %. Även dessa kommer inte tillbaka till tidigare nivåer (ca juni resp +50%) förrän i mars nästa år p g a bilgåvan.

6 kommentarer:

 1. Härligt när det går framåt! Nån tanke kring vad som gjorde mig rejält irriterad idag, Avanzas superlånsrevidering, swedbank ut... Tycker hela deras upplägg är dålig med detta, andra gången jag drabbas. Sist var det bl.a. klövern pref som åkte ut. Känns som att de försöker göra pengar på detta vis. Tror inte min 0.99% ränta ökas men en stor påverkan blir det from 1/6.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev precis ett inlägg om detta, och det surras rejält på Placeras forum kring deras behandling av Swedbank. Vissa spekulerar kring om det har att göra med att så många har köpt Swedbank på senare tid att Avanza måste vikta om sin risk. En ren spekulering så klart, men jag skickade en fråga till dem och fick ett "goddag yxskaft"-svar tillbaka. De gör omviktning två gånger om året, men det verkar ske ganska godtyckligt, t.ex. varför ligger oriflame kvar som superränteaktie, den har ju presterat betydligt sämre på lång sikt än Swedbank. Frågetecknen är många.

   Radera
  2. Tack. Jag använder mestadels Nordnet och föredrar faktiskt deras sätt att belåna med rimlig ränta, dvs alla aktier är med (men med olika belåningsgrad såklart). I övrigt föredrar jag Avanza, men har Nordnet för att jag har bolånet där och det är krav på att ha ett visst kapital insatt för att ha det.

   Radera
 2. Hej,

  Skulle du vilja synas på vår blogglista?
  https://aktiewiki.se/aktiebloggar

  Isåfall får du gärna länka till aktiewiki.se någonstans på din blogg, t.ex. i din blogglista, så lägger vi till dig på vår lista! :-)

  Vänligen,
  Aktiewiki-teamet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag syns gärna på er blogglista och har nu lagt till er på min.

   Radera
  2. Toppen! Och nu har vi lagt till din blogg på vår lista :-)

   Radera