tisdag 16 april 2019

Strunta i det här med utdelning och köpa billig aktiefond i stället?

En anledning till att jag köper utdelande bolag är att det skulle vara ett bekvämt sätt att för mig som pensionär få tillgång till konsumtionspengar.

Med väl valda seriösa bolag hoppas jag att de inte delar ut mer långsiktigt än vad som är bra för företaget. Men det finns många bevis på motsatsen.

Ett alternativ är därför att köpa billiga aktiefonder och som pensionär sälja av lite varje år för konsumtion.

Bra exempel på detta är Avanza Zero som är en gratis Sverigefond kompletterad med Avanza Global som är en globalfond med bara 0,1% i avgift. Bra alternativ är Nordnets motsvarande fonder.

Fördelar är flera:
 • Ingen tid på förvaltning ger mer tid till annat
 • Låg förvaltningskostnad, 0,05% om man tar hälften Zero hälften Global
 • Stor riskspridning ger låg stressnivå
Nackdelar:
 • Om man tror sig kunna välja bolag bättre än fondförvaltaren
 • Tråkigt
Varje år 31/12 beräknar jag uttagsbeloppet enligt Vanguards dynamiska uttagsmodell (som jag beskrivit här och här) och säljer fondandelar till motsvarande belopp för att konsumera kommande år.

Vanguard i korthet: Uttagsbeloppet beräknas med föregående års utgående portföljvärde och bestämd uttagsnivå (t ex 5,0%), men om beloppet ligger utanför takbeloppet (t ex 5,0% över uttagsbeloppet föregående år) eller under golvbeloppet (t ex 2,5% under uttagsbeloppet föregående år) så plockar du ut tak- eller golvbeloppet i stället.

Detta ger möjlighet till större uttag och har bättre sannolikhet att lyckas jämfört med klassiska 4%-modellen. Du "betalar" genom att det krävs att du kan vara flexibel med uttaget. För öka sannolikheten att lyckas höj taket eller allra helst sänk golvet.

2 kommentarer:

 1. Vill man köra med 4%-metoden så funkar ju fonder ypperligt. Lägg merparten i en globalfond och krydda de sista 25% med sverige, tillväxt etc.

  Det går ju även om man diggar utdelningar att gå all in på en ETF som delar ut ca 4% en gång om året. Finns ju en hel del att välja på från bl.a. XACT...

  Själv kör vi aktier all in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör också aktier all in (just nu). Men man måste ifrågasätta sina beslut ibland.

   Som svensk med svenska kostnader skulle jag nog våga ha 50% Sverigefond. Finns väl multinationella företag där i också. Med utlandsboende hela eller delar av året kanske man tänker annorlunda.

   ETF är också ett alternativ som jag inte undersökt tillräckligt dock.

   Jag tror fortfarande utdelningsmetoden är bra, men ENDAST om företagen är väl valda. En portfölj fylld av företag med DA 8-10% går helt bort. En bred mix med kvalitetsföretag som delar ut 4-4,5% i snitt borde fungera bra.

   Tack för att du kommenterar!

   Radera