torsdag 10 januari 2019

Uppföljning mål för 2018 och målsättning 2019

Mina mål finns formulerade här.

Långsiktigt mål

Det långsiktiga målet att nå ekonomiskt oberoende har såklart inte nåtts under förra året. För detta skulle det behövas en rejäl spelvinst. Det långa målet är medvetet väldigt generellt beskrivet och får ligga kvar oförändrat även detta år:
 • Mitt långsiktiga mål är att skapa en portfölj med så stor avkastning att jag kan behålla en behaglig levnadsstandard när jag tar ut en tidig pension genom att komplettera pension från det allmänna, tjänstepension och privat med ett uttag* av eget portföljkapital.

  *Strategin för detta uttag är inte satt men kan vara uttag av utdelningar (med eller utan försäljning aktier) eller uttag enligt Vanguards dynamiska hybridmodell.
Jag räknar på flera sätt för att se om jag har blivit ekonomiskt oberoende, men bäst är nog min stora pensionsplan som jag reviderat under året och kommer att revidera igen i juni. Pensionsplanen kan dock sjösättas tidigast 2024, men troligare är ett par år senare.

Ett mer lättillgängligt sätt att mäta ekonomiskt oberoende är frihetskvot där jag ställer årets utgifter mot årets utdelningar och får 49,40% vilket betyder att jag är ungefär halvvägs. Denna räknar dock med lägre konsumtionsnivå än jag vill ha och räknar inte heller in pensioner.

Kortsiktiga mål

Uppföljning kortsiktiga mål 2018

Intressantare då är de kortsiktiga målen som formulerats så här för 2018:
 1. Sparkvoten inklusive utdelningar för 2018 ska vara minst 54,0% (Uppnådd sparkvot 2017 53,4%).
 2. Sparkvoten exklusive utdelningar för 2018 ska vara minst 50,0% (Uppnådd sparkvot 2017 47,4%).
 3. Karriärsmål: Jag ska uppdatera CV, skicka några ansökningar och förhoppningsvis gå på ett par intervjuer som ska leda till ett jobberbjudande.
 4. Hälsomål: Jag ska äta bättre och genomföra 100 fysiska aktiviteter under året, vilket ska leda till en vikt på under 100 kg vid årets slut.
Sparkvotsmål har jag klarat med god marginal, 65,5 resp 58,3%, vilket är riktigt roligt, men det har kostat på en del och jag räknar inte med att kunna hålla de nivåerna i fortsättningen.

Karriärsmålet har totalt misslyckats - inga delmoment på det har genomförts.

Anledningen till att karriärsmålet misslyckats är delvis att självförtroendet fått sig en törn p g a att även hälsomålet totalt misslyckats.

Formulering kortsiktiga mål 2019

Sparkvot

Ett sparkvotsmål tycker jag är riktigt relevant och behåller det för nästa år. En bra sparkvot möjliggörs av en bra löneutveckling, en bra utdelningsutveckling, ett högt lönesparande och inte minst utgifter som hålls under kontroll.

För 2019 kommer det behövas ett större uttag (100-150.000 kr) då jag ska köpa min far en bättre begagnad bil. Detta kommer inte att vara ett lån utan jag kommer att se detta som konsumtion som om jag själv köpt bilen. Nettosparandet för 2019 kommer därför att bli mycket lågt jämfört med 2017 och 2018, men 2020 ska jag komma tillbaka till bättre siffror. Fram till uttaget sker kommer därför allt nysparande läggas på sparkonto, men troligen hinner jag inte få ihop tillräckligt där utan måste ta ut från kapitalkontona.

För 2019 sätter jag 50,0 resp 57,0% som mål, exklusive engångsuttaget för att köpa en bil till pappa.
Jag tycker faktiskt detta räcker som kortsiktigt ekonomiskt mål, då ett högt sparande som investeras i utdelande kvalitetsaktier automatiskt tar mig närmare slutmålet.

Karriärsmål

Förra årets karriärsmål tas bort, åtminstone tillfälligt, då jag först måste boosta självförtroendet med en bättra hälsa.

Hälsomål

Det tredje målet är ett hälsomål. Under året ska jag dels sköta mathållningen bättre och dels röra mig mer. Målen är att gå under 100 kg och ha genomfört 100 fysiska aktiviteter. Detta betyder att jag ska logga vikt, mått och antal fyspass, även om det inte kommer att ske på bloggen.

Delmål

Delmålen är mål som nås på väg mot slutmålet.

Jag försöker att inte ha för många delmål, utan det ska betyda något när ett delmål passeras.

Under 2018 har jag uppnått 4.000 och 5.000 kr/månad i utdelningar på rullande 12 månader.

Dessutom har jag nått frihetskvoter för 3, 4, 5 och 6 månader och 100.000 kr i ackumulerad utdelning sedan start.

Under 2019 kommer tillfört kapital komma från lönesparande, sidoinkomster och återinvesterad utdelning. Jag är helt säker på att nå 6.000 kr/månad i utdelning. Det finns även vissa möjligheter att nå 7.000 kr/månad samt 200.000 kr i ackumulerad utdelning sedan start.

4 kommentarer:

 1. Lite nyfiken, vad räknar du som fysisk aktivitet?
  Jag bestämde mig i oktober 2018 för att ut o promenera typ 30min bara för att röra lite på mig. Svintråkigt och noll motivation. det enda som höll mig uppe var egentligen att jag vet att det kommer att gynna min fysiska hälsa och välmående. Nu har jag lyckats hålla detta i över hundra dagar och dagsrundorna är sällan under timmen och jag mår bra av det. Det hander att jag hoppar över ibland men det är sällan. Det är lite som med månadssparande, det bästa är när man väl kommit igång med det.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. 30 min rask (och rask är ett krav) promenad skulle jag absolut räkna som fysisk aktivitet. "Svintråkigt och noll motivation" är precis de ord jag skulle använt själv. Ljudbok är en sak som går bra att kombinera med promenad säger min tidigare erfarenhet, om man inte har en kompis med sig, vilket är ännu bättre.

   Jag elcyklar till jobbet året runt, men det är inte tillräckligt för att räknas som fysisk aktivitet som jag har gjort det. Men genom att successivt minska motorns assistans kan jobbpendling med elcykel på lägsta assistansläget räknas som fysisk aktivitet. Dessutom kan jag fina dagar ta den vanliga cykeln de 2 x 11 km till jobbet och det är helt klart en fysisk aktivitet.

   Bättre mathållning är mig minst lika viktigt som fysisk aktivitet för mig, det skulle dessutom bli billigare och ge hjälp åt sparkvoten.

   Radera
 2. Fina mål, och vilken trevlig överraskning som väntar din pappa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Angående överraskningen så blir det ingen då jag för länge sedan har lovat att köpa honom en bättre bil när hans blir för dålig och det verkar som att det är denna våren.

   Han har stöttat mig tidigare när jag haft problem så det känns bra att bjuda tillbaka.

   Radera