onsdag 31 oktober 2018

Månadsuppdatering oktober 2018


Under oktober har portföljvärdet först devalverats rejält, för att därefter delvis återhämta sig. Detta tacklade jag genom att först bli orolig, men inte göra något alls. Lite senare tömde jag lönekontot och köpte så mycket jag kunde. Jag är nöjd med att ha agerat på detta sätt och inte reagerat genom att paniksälja vilket jag troligen hade gjort för ett par år sedan.

Det nyöppnade KF-kontot på Nordea för utländska aktier har fått sina första aktier och omstruktureringen mot kvalitetsaktier har fortsatt.

Inkomster & Sparande

Denna månad blev det en månadslön med 30.174 kr netto. Lite mer än normalt då jag jobbat lite övertid och tagit ett par dagars semester i pengar.

Lönesparandet blev urstarka 35.000 kr, men beror på att jag tömt lönekontot för att fynda i dippen. "Översparandet" (ca 20.000 kr) ska betalas tillbaka genom minskat sparande i november och december.

Löneinkomst: 30.174 kr
Utdelningar: 1.509 kr
Sidoinkomst: 0 kr
Total inkomst: 31.683 kr

Lönesparande: 35.000 kr
Återinvesterade utdelningar: 1.509 kr
Sparande inkl utdelningar: 36.509 kr

Sparkvot: 115,2%

Sparkvoten blir felaktig eftersom jag tömt lönekontot, men snittet kommer att rättas till när jag betalar tillbaka.

I ärlighetens namn tycker jag nog att jag varit för snål mot mig själv i år, vilket har byggt upp ett visst konsumtionsbehov. Troligen skjuter jag över det till nästa år dock.

Utdelningar

För denna månads utdelningar blev det med 1.509 kr en minskning med 30% eller 653 kr jämfört med förra årets 2.163 kr.

Utdelningen på rullande 12 minskar därför något igen, från 5.391 kr till 5.337 kr. Botten är därmed nådd och nu kommer kurvan börja öka svagt och i april kommer det bli en rejäl skjuts upp.

Frihetskvoten & Arbetsfridagen

Arbetsfridagen och frihetskvoten blir felaktig då jag tömde lönekontot och jag registrerar därför inga värden.

Portföljvärdet

Under oktober har portföljen först minskat kraftigt och därefter återhämtat sig något. Trots stora insättningar och lite utdelningar avslutas månaden med låga portföljvärdet 1.254.743 kr. Men fallet är inte värre än att värdet ligger någonstans mellan värdena för juli och augusti i år.

Detta är en minskning från förra månaden med 41.410 kr (-3,2 %) inklusive lönesparande eller en minskning med 76.410 kr (-5,9 %) exklusive lönesparande. Det svänger mycket på börsen, särskilt för mig som använder mig av belåning. Därför är jag fortsatt mest intresserad av utdelningarna som är avsevärt mer stabila.

Belåningen har blivit lite väl hög med 28,59% för samtliga konton, vilket tydliggjordes i månadens börsfall. Framöver ska jag minska denna kontrollerat och utan försäljningar till 25% med -0,25 procentenheter/månad, vilket betyder att jag borde vara klar med det december 2019. Det utnyttjade belåningsutrymmet till lägsta ränta för respektive bank låg på 93,40% vilket är väl högt och ska ner till under 90%, men kommer att följa med den minskade belåningsgraden.

2 kommentarer:

  1. Snyggt. Gjorde i princip samma. Tömde lönekontot och tecknade/nyttjade superlånet hos Avanza för att köpa mycket. Det blir spännande månader nu. Jag paniksålde dock lite. Skanska och Handelsbanken åkte ut. Köpte dock tillbaka 1/4 av posten i Skanska när den bottna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra själv. Det är så himla lätt att SELL LOW, BUY HIGH i dessa lägena. Det är ju det naturliga rent psykologiskt.

      Radera