torsdag 17 augusti 2017

Arbetsfridagen - en variant på Skattefridagen

Skattefridagen är den dag på året när en medelinkomsttagare har jobbat ihop tillräckligt med pengar för att kunna betala årets skatter (Skattebetalarna).


Definition:

Min mer positiva variant på detta är vilken dag på året jag skulle kunna sluta arbeta om jag resten av året skulle leva på enbart mina utdelningsinkomster. Detta kallas Arbetsfridagen.

Beräkningar:

Under december 2016 var mina utgifter på rullande 12 månader 13.328 kr/mån enligt Sparkvot . Översatt till utgifter per dag blir detta 13.328*12/365 = 438 kr/dag.

Samtidigt var mina utdelningar under 2016 endast 3.528 kr.

Detta ger att mina utdelningar skulle räcka 3.528 / 438 = 8 dagar och därmed att min Arbetsfridag förra året inföll först på julafton 24/12.

I år, alltså 2017, kommer jag få ca 43.000 kr i utdelningar vilket kommer att räcka till knappt 3 månaders utgifter, alltså Arbetsfridagen kommer att inträffa i början av oktober, mycket bättre än förra årets 24/12. Exakt uträkning av dag får vänta till januari.

Avslutning:

Egentligen är detta bara ett annat sätt att se på Frihetskvoten , men jag tror faktiskt att jag föredrar Arbetsfridagen då den känns mer påtaglig.

Nu har jag lagt in så att Arbetsfridagen uppdateras varje månad, se Sparkvot , längst till höger. Det ska bli kul att se att Arbetsfridagen flyttas ett par dagar närmare 1 januari varje månad som utdelningsmaskinen får jobba på.

Styrkan med detta nyckeltal är precis som med Frihetskvoten att det mäter hur väl det senaste årets erhållna utdelningar täcker upp för det senaste årets utgifter. Finns inga prognoser eller uppskattningar utan det är ren fakta.

Svagheten med Arbetsfridagen är precis som med Frihetskvoten att den endast är relevant så länge jag bor och verkar i Stockholm. När jag väl tar pension kommer konsumtionsmönstret förändras (Upp eller ner totalt sett? Oklart, vissa konton ner och andra upp, vissa konton tillkommer, vissa försvinner helt). Vid pension kommer jag även få pensionsutbetalningar. Dessutom hoppas jag kunna omsätta överlikviden från bostadsbytet till utdelningsinkomster.

Att försöka nå ända till 1:a januari med Arbetsfridagen är därför ett väl ambitiöst mål även om man önskar marginaler och som skulle fördröja pensionen mer än nödvändigt. Därför är mitt inlägg om Pensionsplan fortfarande den mest korrekta och ambitiösa plan jag gjort.

5 kommentarer:

  1. Fin ökning från 8 dagar till 3 månader. Fortsätter du i den takten så är du fri om några år. Jag var tvungen att räkna ut arbetsfridagen för egen del och då skulle jag firat den 26:e maj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. grattis, bra jobbat. Min huvudräkning säger mig att min infaller ca 1 dec. Men å andra sidan är jag inte endast utdelningsinvesterare.

      Radera
  2. Är absolut nöjd med utvecklingen, men startade ju inte med 0 i kapital heller. Intressantare blir hur fort det går nu när det gamla kapitalet är färdiginvesterat och tillskotten "bara" kommer från lön och återinvesterad utdelning.

    Arbetsfridag 26e maj är ju jättebra. Keep up the good work!

    Tack för din kommentar!

    SvaraRadera
  3. Jag är nog på julafton nu, men det är bara att mata på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som synes ovan räckte mina utdelningar för 2016 också bara till julafton, men det är bara att gno på.

      Tack för att du kommenterar!

      Radera