fredag 1 december 2023

Uppdatering november: vilken uppgång det blev!

Förra månaden undrade jag när börsen skulle vända och det blev helt tydligt november. Inget hissen ner och trapporna upp här inte. Årslägsta var så sent som 23/10 och därefter är det nästan ett rakt streck uppåt. Mitt huvudkonto ISK Sverige med långa innehav gick upp hela 16,5% under november och är upp 16,5% även på helåret.

I övrigt är det skönt att november är över då det är en hatmånad. Jag har varit sjuk sista veckan och träningen har fått stå tillbaka. Lite vitt ute har känts positivt men då jag varit sjuk har jag bara kunnat titta ut på det.


Avkastningstävling: Utdelningssmålänningen vs aktieindex

Men över till avkastningstävlingen mellan Utdelningssmålänningens optionskonto och Aktieindex.

Jag har valt att jämföra min avkastning med OMXSGI som är ett svenskt avkastningsindex som tar med både aktiernas kursutveckling och deras utdelningar i beräkningen och därför ligger närmast det sätt jag utvärderar resten av portföljen på - alltså totalavkastning.

Utdelningssmålänningen vs OMXSGI, 8,47% vs 9,11% (3 - 1)
Utdelningssmålänningen vs OMXSGI, 5,57% vs -0,75% (årsbasis men för 2023 bara aug-dec)

Uppgången för Optionskontot blev "bara" 8,47% jämfört med mitt huvudkontos 16,5% och därför får jag första månaden som jag tar stryk av index, om än knappt. Totalt ligger jag dock klart före index.

För att överskådligt vissa denna avkastningstävling över tid har jag lagt in ytterligare en månad i min tabell på Optionssidan

I det månatliga löseninlägget redovisar jag skapat kassaflöde men på något sätt är det ändå kontobehållningen som visar det riktiga värdet då det är det som blivit över till mig efter alla avdrag för avgifter och skatter. Förutom då för ISK-skatt och ränteavdrag för aktiebelåning som återfinns på deklarationen. 

Nya pengar till optionskontot

Det är nu klart att jag avslutar några konton för att ge Optionskontot ett hyggligt tillskott inför nästa år:
 • Preferenskontot är avslutat då det gått mycket svagt. Detta gav 80.998kr.
 • Både KF och ISK på Avanza som skulle användas till IPOer är avslutade vilket gav totalt 24.738kr. Detta betyder att jag endast kan vara med i IPOer på Nordnet framöver. Ingen större förlust som det sett ut med IPOer de 2 senaste åren.
 • Ovanstående blir 105.736kr och för att runda av summan tar jag 14.264kr från Lönekontot så att tillskottet blir totalt 120.000kr.
Optionskontot värde vid novembers utgång var 252.000kr så 120.000kr blir ett rejält tillskott på 48%.

Nu blir det det dock inga mer insättningar eller uttag till/från Optionskontot under åtminstone 2024. Min förhoppning är dock att jag via goda affärer kan få kontot att växa ändå.

11 kommentarer:

 1. Tjenare Smålänningen,

  Ja, det var välkommet med en liten rebound på börsen och STORT grattis till en riktig fin månad för din långlåda. Är det fastighet som dragit mest?

  Gött med en extra cash-boost för din optionsportfölj inför 2024.

  Ha d gott
  /Glenn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack det var välkommet. Ja fastighet och mitt näststörsta innehav (efter Investor) Latour är det som dragit mest.

   Jag började 2021 lite lätt med 100.000kr på optionskontot, i år 240.000kr och nästa år går jag in med 370.000. Får se vad nästa steg blir.

   Radera
 2. 16% på en månad! Wow!

  Sedan går preferensaktier ner i pris när räntan går ner så om räntan slutat gå ner så borde de vara lönsamma framöver. De går också ner om företagen går i konkurs. Jag vet inte vilka företag du hade preferensaktier i.

  Sedan är det klart att även de bästa preferensaktierna ger 10% i avkastning (plus prissvängningar) och som det ser ut nu så verkar du kunna få ut mer än 10% från optionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 16% är galet ja. Lite dopat av belåning glömde jag skriva.

   Jag gjorde ingen djupare analys av preferensaktierna mer än som du skriver att optionerna verkar kunna ge mer och det var helt tillräckligt som skäl.

   Mina preffar/D-aktier var NP3, Volati, K2A, Corem, Sagax.

   Radera
 3. Grattis, vilken avkastning. För min del stannade utvecklingen på lite drygt 3 procent senaste månanden. Men det ger ändå lite klirr i kassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken skillnad, men det kan jämna ut sig över tid. Var tvungen att kolla vilka sänken (om något) jag hade i nov. Astra -5%, Nibe -2% och SCA +2% hade jag som gav under +3%. Draglok enligt kommentar ovan.

   Radera
 4. Ja, på lite längre sikt brukar det jämna ut sig. Jag har enbart globalfonder så en del av utvecklingen styrs av hur den svenska kronan utvecklas jämfört med framförallt dollarn. Ligger plus på lite drygt 20 procent för 2023 så jag är nöjd även om den senaste månaden inte var den bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha bara globalfonder. Jag har en KF med bara 3 olika billiga globala indexfonder. Dessa gick bara upp någon enstaka % i nov men som du säger OK på YTD med +18,5% så dessa har på helåret gått något bättre än min ISK med svenska aktier.

   Radera
  2. Kommer det något nytt inlägg snart?

   Radera
  3. Yes, vi saknar dig smålänningen!!! Uppdatera snart ... Hur går det med optionerna?

   Mvh
   Glenn

   Radera
  4. Hej, tack för det. Tyvärr har jag inte orkat göra några optionsaffärer då jag var inlagd på sjukhus större delen av december men börjar komma tillbaka nu.

   Radera