tisdag 18 oktober 2022

Preferensaktiernas utdelning betalar belåningsräntor!

I vintras bestämde jag mig för att börja köpa på mig på Preferens- och D-aktier vars då "höga" utdelning på dryga 6% skulle betala mina aktiebelåningsräntor som då låg på 0,89%.

Från början hade jag tänkt att Preferens- och D-aktieutdelningarna skulle betala någon specifik kostnad såsom Procentpaniks Preff o D-stugan som täcker hans kostnader för just en stuga. Men jag kunde inte bestämma om utdelningarna skulle gå till något roligt eller något essentiellt och därför blev det aktiebelåningsräntor!


Mina Preferens- och D-aktier

Just nu är aktiernas värde ca 40.500 kr och har en genomsnittlig direktavkastning på nästan 9% vilket genererar i genomsnitt 300 kr/mån enligt nedanstående:
Idag är Nordnets lägsta belåningsränta inte längre 0,89% utan 2,19% men jag tycker fortfarande att min tanke att betala aktiebelåningens räntor är rätt då DA även den gått upp i takt med att aktiepriset fallit.

Tanken är alltså att varje månad låta åtminstone en del av månadssparandet gå till Preferens- och D-aktier och extra roligt blir det när jag dubblat utdelningarna till 600 kr/mån och får ett helt optimerat aktieköp med 1kr-courtage utan att skjuta till pengar.

Skatteeffekter

2,19% i ränta för aktiebelåning är före 30% ränteavdrag men eftersom jag faktiskt betalar bruttoräntor varje månad så är det utdelningar motsvarande bruttoräntor jag siktar på. Ränteavdraget ser jag inte förrän i deklarationen året efter.

Såklart skulle man kunna räkna även med kapitalskatter men jag bortser även från dem. 

Därmed blir det en positiv och en negativ skatt som till viss del tar ut varandra och jag nöjer mig så.


Slutsats

Tanken är alltså att betala aktiebelåningens räntor på för närvarande 2,19% med Preferens- och D-aktiernas utdelningar på ca 9%. Detta betyder att om jag vill belåna portföljen med t ex 500.000 kr så behöver jag jag ha Preferens- och D-aktier för ungefär 125.000 kr - alltså en fjärdedel.

7 kommentarer:

 1. Intressant. Det framgick dock inte om du har fortsatt köpa preffar efter då när de yieldade 6%. Gissar nästan det, då din YOC nu verkar vara 9% istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. YOC är lite lägre än nuvarande DA då jag som liksom för andra aktier haft klart negativ värdeutveckling.

   Jag har köpt lite preffar varje månad sedan DA var 6% i vintras och fortsätter köpa lite varje månad tills utdelningarna helt betalar räntorna vilket bör ta flera år till då det bara är en mindre del av investeringarna som går dit.

   Radera
 2. Smart att sprida ut det på olika aktier. Det finns en inte obetydlig risk att en eller eller ett par aktier kommer minska eller dra in utdelningar. Det är det som för mig att dra mig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under Corona blev det väl UPPSKJUTNA men inte INSTÄLLDA utdelningar för preffarna samt även några INLÖSEN. Tror inte det blir värre nu. Egentligen vill jag ha 2-3 olika aktier för varje månad men mars var svår.

   Radera
 3. Mig veterligt så var det bara Volati som sköt upp sina utdelningar under Corvidpandemin, alla andra Pref och D-aktier betalade ut som vanligt.
  Men vi kan kanske komma i ett annat läge om fastighetsbolagen får problem med höjda räntor om ett år eller två? Inte helt omöjligt att ett eller flera bolag får stora problem då, men den dagen får man ta ny ställning till hur man ska göra.
  Hittils så har jag haft tur och Pref och D-stugeportföljen tjänat mig väl.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får ta en dag i taget.

   Precis, din stugportfölj har tjänat dig väl. Jag ser ju mitt framtida FIRE-hus som min "stuga" och om jag bestämmer mig för att vara obelånad i FIRE kanske jag döper om kontot till något annat och gör kontot större om utdelningarna ska täcka de essentiella löpande driftskostnaderna för hela boendet och där tänker jag mig el/värme, hemförsäkring, vatten/avlopp, sopor, kommunal fastighetsavgift som jag tror är allt. Vad kan det handla om? Knappt 4.000 kr/mån?

   Övriga husutgifter: Räntor och amorteringar blir det inte om jag köper cash. Underhåll och förbättringar tillhör inte de essentiella kostnaderna utan får betalas på annat sätt och kan oftast planeras in eller skjutas upp.

   Radera
  2. Samt sotning (och besiktning) om jag bestämmer mig för att börja elda i kaminen som pappa inte använder sedan ett tag.

   Radera